Полювання мисливця із чужою рушницею, власник якої не є мисливцем

Яковлев В.А.

S-Moderator
Команда форуму
Сьогодні було трошки попустило на роботі. Вирішив ще раз передивитися законодавство про
можливість Полювання мисливця із чужою рушницею, власник якої не є мисливцем.
Що вийшло - викладаю тут!
Ніхто не заважав, дурних питань не задавав, спокійно пройшовся законодавством з 2000 року і ось до яких висновків пристав.
Зрозумів, що тут з вами сперечатися марно - лише сам себе заплутаєш!.. Краще писати статті та друкувати їх у профільних газетах і журналах. Собі краще!
У любому випадку перепрошую у колег, яких, можливо, трошки заплутав та збив зі шляху істини.
Сподіваюся, що на цей раз у спокійних обставинах розібрався із приписами Закону правильно.
Якщо у когось будуть якісь розумні зауваження - прошу!..
Статтю сьогодні двічі "перевертав" з голови на ноги!..
Статтю одночасно передам до газети "Полювання та риболовля" (сьогодні не зміг до них додзвонитися), тому сподіваюся, що на початку наступного чи січня місяця її там надрукують.
П.С. Трошки заїдала клава, особливо літера "х", якщо хтось її не знайде у якомусь слові - щиро прошу повідомити.
Усім бажаю здоров'я та ні пуху, ні пера!
 

Яковлев В.А.

S-Moderator
Команда форуму
Полювання мисливця із чужою рушницею, власник якої не є мисливцем
Як повинні знати мисливці, частина третя статті 15 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» (надалі – Закон) встановлює, що полювання може здійснюватися з мисливською зброєю, що належить іншій фізичній особі або користувачу мисливських угідь, лише у присутності власника цієї зброї або уповноваженого працівника користувача мисливських угідь, за яким закріплена ця мисливська зброя, за умови наявності у власника зброї чи уповноваженого працівника користувача мисливських угідь відповідних документів дозвільного характеру, виданих уповноваженим державним органом.
У першу чергу, щоб відповісти на поставлене питання, нам треба чітко зрозуміти, що таке «відповідні документи дозвільного характеру, видані уповноваженим державним органом».
Для цього здійснимо невеликий історичний екскурс до витоків Закону.
Так, перша редакція Закону, яка набрала чинності 28.03.2000, мала таку редакцію частини третьої статті 15:
«Полювання може здійснюватися з мисливською зброєю, що належить іншій фізичній особі, лише в її присутності і за наявності у мисливця та власника зброї відповідних дозволів, виданих органом внутрішніх справ».
Уважно вивчаючи приписи цієї частини статті 15 Закону, можна зрозуміти, що мисливцем, який має усі документи на право полювання, визначені статтею 14 Закону, може здійснюватися полювання із чужою мисливською зброєю, яка належить інший фізичній особі (навіть не мисливцю), але лише у присутності власника зброї та у разі, якщо і у власника зброї, і у мисливця, який хоче цю зброю застосувати на полювання, повинні бути відповідні дозволи на зберігання та носіння зброї, які видані органом внутрішніх справ (тобто, працівниками дозвільної системи органу внутрішніх справ – так, мабуть, пересічним мисливцям буде зрозуміліше). Вимог щодо наявності інших документів у власника зброї, яку буде використовувати мисливець, Закон не передбачає.
На підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань мисливського господарства, полювання та рибальства, охорони, використання і відтворення тваринного світу», прийнятого Верховною Радою України 21 січня 2010 року за № 1827-VI, частина третя статті 15 Закону отримала таку (другу) редакцію:
«Полювання може здійснюватися з мисливською зброєю, що належить іншій фізичній особі або користувачу мисливських угідь, лише у присутності власника цієї зброї або уповноваженого працівника користувача мисливських угідь, за яким закріплена ця мисливська зброя, за умови наявності у власника зброї чи уповноваженого працівника користувача мисливських угідь відповідних дозволів, виданих органом внутрішніх справ.».
Як бачимо, законодавець дещо змінив диспозицію частини третьої статті 15 Закону: окрім іншої фізичної особи, у якої можна було взяти зброю для використання на полюванні, мисливець ще отримав право брати зброю у користувача мисливських угідь (юридичної особи), яка закріплена за певним уповноваженим працівником цього користувача. Одночасно у частині третій статті 15 Закону зникає припис про наявність у мисливця, який хоче використати на полювання чужу зброю, відповідного дозволу на зброю, виданого органом внутрішніх справ. Першу зміну зрозуміти легко, а другу можна пояснити тим, що у ст. 14 Закону і так вже є вимога про обов’язкову наявність у мисливця відповідного дозволу на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання. Тобто – без дозволу на зброю у мисливця – аж ніяк не можна полювати!
Але у частини третій статті 15 Закону на цей час є третя, чинна редакція, яку прийняли на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Національну поліцію» від 23 грудня 2015 року № 901-VIII: слова «дозволів, виданих органом внутрішніх справ» замінити словами «документів дозвільного характеру, виданих уповноваженим державним органом».
Уважно вивчивши трансформацію частини третьої статті 15 Закону, можна зробити такий висновок: мисливець має право на полювання з мисливською зброєю, що належить іншій фізичній особі, але лише у присутності власника цієї зброї, за умови наявності у власника зброї відповідного документу дозвільного характеру, виданого уповноваженим державним органом (на цей час таким є, наприклад, Відділ контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у місті Києві). Обумовлена остання зміна набранням чинності Законом України «Про Національну поліцію», про що свідчить назва Закону України, яким вона була внесена.
Окрім того, зрозуміло, що мисливець повинен мати із собою під час полювання всі документи на право полювання, визначені статтею 14 Закону, у том числі і на власну зброю (навіть у разі її відсутності. До речі, на мою думку, мисливцю у разі полювання із чужою зброєю, власник якої не є мисливцем, краще свою власну зброю краще не брати: полювати із двома рушницями дещо важкувато, а передавати у мисливських угіддях зброю людині, яка не має права на полювання, не можна, так як така «людина із рушницею» стає відразу незаконним мисливцем, якого мають притягти до відповідальності). До власника зброї - особи, який не є мисливцем, але у якої мисливець бере для полювання зброю, є лише такі вимоги: наявність дозволу на зберігання та носіння зброї, який видано у встановленому порядку, та особиста присутність під час використання його зброї мисливцем – це пряма норма Закону! Інших документів від нього при цьому не вимагається, але він повинен пам’ятати, що полювати він сам права не має!
У той же час, щоб не стати порушником правил полювання, власнику зброї-немисливцю треба врахувати ще такі приписи Закону.

Так, частина третя статті 12 Закону визначає, що до полювання прирівнюється:

перебування осіб у межах мисливських угідь, у тому числі на польових і лісових дорогах (крім доріг загального користування), з будь-якою стрілецькою зброєю або з капканами та іншими знаряддями добування звірів і птахів, або з собаками мисливських порід чи ловчими звірами і птахами, або з продукцією полювання (крім випадків регулювання чисельності диких тварин, польових випробувань і змагань мисливських собак (не нижче обласного рівня);

перебування осіб на дорогах загального користування з продукцією полювання або з будь-якою зібраною розчохленою стрілецькою зброєю.

Спробуємо уявити ситуацію, яка може скластися у випадку, який ми розглядаємо.

Наприклад, мисливець із всіма документами та власник зброї із зброєю і відповідним дозволом на зброю в’їжджають у мисливські угіддя з дороги загального користування. У такому разі дії власника рушниці прирівнюються до полювання, на яке у нього немає відповідних дозвільних документів на право полювання, а зброя є! Він відразу набирає статус порушника правил полювання (або, як кажуть у народі, стає браконьєром!). Безумовно, намагання власника зброї у мисливських угіддях довести, що він не браконьєр, а просто хоче надати випробувати рушницю на полюванні мисливцю, буде дуже скептично сприйняте посадовими особами, які здійснюють контроль за веденням мисливського господарства та полюванням. Особливо якщо у мисливця і документами буде ще й своя власна зброя. Дуже можливо, що вони таки складуть протокол, на власника рушниці, який не має документів на право полювання. Далі треба буде виправдовуватися у суді чи іншому органі, який буде розглядати справу про адміністративне правопорушення.

Ще один момент. Приписи пункту 5 частини першої статті 20 Закону забороняють транспортування або перенесення добутих тварин чи їх частин без відмітки цього факту у щорічній контрольній картці обліку добутої дичини і порушень правил полювання, а також у дозволі на їх добування. Тому, у разі добування дичини у випадку, який ми обговорюємо у статті, краще, якщо дичину буде переносити мисливець, який має всі документи на право полювання та зробив відповідні відмітки. Плюс він ще також, на мою думку, повинен тягнути й зброю немисливця до дороги загального користування. Щоб не викликати зайвих питань… Згадаємо інший припис частини третьої статті 12 Закону: на дорогах загального користування до полювання прирівнюється перебування з будь-якою зібраною розчохленою стрілецькою зброєю. Зрозуміло, що перетин межі від мисливськи угідь до дороги загального користування мисливець повинен зробити зі зброєю, яка розібрана та схована до чохла!

Таким чином, поки рушниця розібрана на складові частини та знаходиться у чохлі, а власник перебуває на полотні дороги загального користування, то він може із цією зачохленою рушницею спокійно їхати чи крокувати цією дорогою. Тільки ж зійшов з дороги загального користування із зброєю (навіть у чохлі) – він вже порушник! Тому перед входом до мисливських угідь зброю краще передати мисливцю, який має право полювати, але – ще у розібраному стані та у чохлі!!

Ще врахував би таке. Що конкретно мав на увазі законодавець під приписом «у присутності власника зброї» - відповісти важко. Тому рекомендую мисливцю та власнику зброї не втрачати один одного із поля зору. А враховуючи припис «за умови наявності у власника зброї відповідного документу дозвільного характеру», то такий документ повинен залишатися у власника, а не у мисливця (який носить свій дозвіл на свою зброю, навіть якщо він її не взяв із собою).

Ще раз прошу звернути увагу на те, що наше законодавство дуже важко іноді трактувати, розібратися у його приписах без Конституційного суду України іноді просто неможливо! Тому бажаю мисливцям і власникам зброї, які хочуть скористатися приписами частини третьої статті 15 Закону, щоб вас таки правильно зрозуміли під час зустрічі у мисливських угіддях працівники, уповноважені здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.

Ні пуху, ні пера!

Набирав на двох компах, щось з форматуванням...
 
Останнє редагування:

Яковлев В.А.

S-Moderator
Команда форуму
Есть оружие которое не разбирается??
Я писал, как в законе.
А оружие есть, конечно! Например, (первое попавшееся) СКС.
Но чехлы есть (можно сделать) на любое. На тот же СКС в свое время склепал на машинке из куска брезента и длинной металлической молнии-застежки за полчаса.
 
Останнє редагування:

Яковлев В.А.

S-Moderator
Команда форуму
Я после вставки на форум статью не редактировал (кроме маленькой правки некоторых сбоев форматирования текста).
Вопрос: кто-то, что-то нашел неверного в форматировании, или, может, где текста кусок "выпал"?
А буква "х" есть везде, не нужно?
Спасибо!
 

alexnowar

Мисливець
на дорогах загального користування до полювання прирівнюється перебування з будь-якою зібраною розчохленою стрілецькою зброєю. Зрозуміло, що перетин межі від мисливськи угідь до дороги загального користування мисливець повинен зробити зі зброєю, яка розібрана та схована до чохла!
Для того щоб прирівнювалось зброя має бути зібрана та розчохлена. Якщо зброя зібрана, але в чохлі - то не прирівнюється. Якщо розібрана і розчохлена - то не прирівнюється. В законі чітко вказано: щоб прирівняти повинно виконуватись дві умови - зібрана розчохлена. Я не стверджую, але хіба я помиляюся?
 

alexnowar

Мисливець
Можу передавати зброю на полюванні будь кому і не зобов'язаний нести відповідальність, якщо в особи якій передав зброю на момент перевірки не виявиться відповідних дозвільних документів. В момент передачі зброї документи були, а в момент перевірки уже відсутні.
 

Mykola STARyy

Снайпер
Можу передавати зброю на полюванні будь кому і не зобов'язаний нести відповідальність, якщо в особи якій передав зброю на момент перевірки не виявиться відповідних дозвільних документів. В момент передачі зброї документи були, а в момент перевірки уже відсутні.
Уявіть що перевіряючий такий само веселий чоловік як і ви. Він скаже: "Ні ви ні ваші документи мене не цікавлять, у мене є порушник з незареєстрованою зброєю, я поступаю згідно своїх повноважень. А ви можете продовжувати займатися своїми справами! "
І що? Підете в рукопашну? :D
 

okhorly

Слідопит
Уявіть що перевіряючий такий само веселий чоловік як і ви. Він скаже: "Ні ви ні ваші документи мене не цікавлять, у мене є порушник з незареєстрованої зброєю, я поступаю згідно своїх повноважень. А ви можете продовжувати займатися своїми справами! "
І що? Підете в рукопашну? :D
Ага! И добавит - жалуйтесь в суд. А это уже попадалово:(
 

alexnowar

Мисливець
Покажу папери. Повідомлю, що передав зброю іншому мисливцю у відповідності до БЗ. Мисливець якому передана зброя засвідчить у паперах, які складе єгер, що передача зброї відбувалась у відповідності до БЗ.
А яка відповідальність за незареєстровану зброю у мисливських угіддях? Єгер може її відібрати врукопашну? Чи складе протокол за порушення правил полювання? Але в порушника немає документів, то буде тримати за ноги поки поліція не приїде?
 
Останнє редагування:

Mykola STARyy

Снайпер
Він скаже: "Ні ви ні ваші документи мене не цікавлять,
Але в порушника немає документів, то буде тримати за ноги поки поліція не приїде?
Все може бути, а при достатній кількості і підготовці перевіряючих, можуть матеріалу і на кримінальну статтю назбирати.
Переважно відважні донкіхоти пишуть подібні тексти, а на практиці створюють теми на зразок "Допоможіть!", не читали?
 

alexnowar

Мисливець
Зверніть увагу, я наголошую на такому: які правила я порушив коли передав на полюванні зброю іншому мисливцю? (мисливець виявився браконьєром-порушником, безумовно має відповідати) А в чому моє порушення?
На рахунок рукопашної, то таки ні. Буду звертатись до поліції по допомогу, бо маю всі необхідні документи, а єгер ігнорує мої пояснення і відмовляється ознайомитись із дозвільними документами.
 

Mykola STARyy

Снайпер
Єгеря ви перший згадали. А перевіряти мають право багато інших осіб з куди ширшими повноваженнями. Вище наводився список.
Пояснюю ще раз в чому полягає ситуація:
1. В угіддях уповноваженою особою (особами) затриманий браконьєр з незареєстрованою зброєю.
2. Стороння особа (ви) починає качати права, заважати законній діяльності уповноважених осіб.
3.Уповноважені особи оформляють протокол на браконьєра, а ваші заяви залишають без уваги. Прийде час, вас викличуть і запитають де ваша зброя.
4.Якщо
в порушника немає документів
, то буде звертатись до поліції, це не тільки ваше право, а ваш друг буде мати шанс посидіти "до вияснення особи".
Буду звертатись до поліції по допомогу
:p:p:p
Я бажаю вам успіхів, менше дивіться американські а особливо російські бойовики і краще в описані ситуації не попадайте. Повірте, в руках досвідченого контролера двадцяткою бензину не обійдетеся.;)

Якщо у вас ще не пропало бажання описувати свої гіпотетичні подвиги, прошу без мене.
 

alexnowar

Мисливець
браконьєр з незареєстрованою зброєю
браконьєр із зареєстрованою на мене зброєю, яку я цілком законно йому передав (маю право вважати його мисливцем, і погоджуюсь із авторитетним твердженням єгеря, що мисливець виявився браконьєром)
Уповноважені особи
проводять певні дії із моєю зброєю, я просто зобов'язаний качати права.
таки без Вас було б краще, але ж я не модератор, щоб копняком із теми витурити.
 

Mykola STARyy

Снайпер
:)Якщо вам плюють у спину, значить ви попереду (с):D
 
Зверху