Герои этой войны

AIRBORNE

Мисливець
Знайомтесь... Лейтенант Андрій Вашкур.
Під час бою він помітив пораненого бійця та без вагань поспішив йому на допомогу. Ризикуючи власним життям, офіцер виніс на собі сержанта з-під шквального вогню терористів та переніс його в безпечне місце. Життя солдата було врятовано. Слава Герою !

 

AIRBORNE

Мисливець
Герої з «нулів»

Володимир Сурін виконує бойові завдання на одній з передових позицій Об’єднанихсил поблизу Верхньоторецького на Донеччині. У бригаді служить уже третій рік. До війни 36 років пропрацював водієм на цементному заводі.

– Коли на початку 2016-го отримав повістку, – розповідає боєць, – одразу пішов до військкомату підписувати контракт. Я думаю так: якщо мене покликали до війська – значить я потрібен, значить може знадобитися мій багаторічний досвід. Взяли мене на посаду механіка-водія броньованої машини піхоти. Проте, під час позиційної війни доводиться виконувати трохи інші завдання.

Володимиру – 53. Вдома, на Харківщині, на нього чекають дружина, троє дітей і онучка. Чоловік зізнається, що поряд із набагато молодшими побратимами відчуває і себе на кілька десятків років молодшим.

– Сучасна музика, Інтернет, соцмережі – у всьому цьому я вже спокійно орієнтуюся. З товаришами ми спілкуємося на рівних, і на рівних виконуємо всі бойові завдання та побутову роботу. Я повен сил та енергії. Готовий за наказом у будь-який момент застрибнути з побратимами у БМП і гнати ту нечисту аж за порєбрик.

Олександр ОЛЕХНОВИЧ
(мобільна прес-група м. Авдіївка).

 

AIRBORNE

Мисливець
Герой !! Боєць 30-ої бригади з розтрощеними ногами і посічений осколками під обстрілами вивозив поранених побратимів... Антон Сільченко - військовослужбовець 30-ої окремоєї механізованої бригади, яка дислокується у Новограді-Волинському, що на Житомирщині.
Дякуємо, побратиме !

 

AIRBORNE

Мисливець
Герої з «нулів»

Старший солдат Артем Ковальчук – стрілець однієї з бригад Збройних Сил України, що тримає оборону поблизу селища Піски. Чоловік родом з Херсонщини. На війну потрапив у 2015-му році, був призваний з четвертою хвилею мобілізації. Завдяки хорошій фізичній підготовці, відмінному здоров’ю та міцній козацькій статурі, потрапив у 25-у окрему повітрянодесантну бригаду. У той час бригада тримала оборону на напрямку Авдіївка – Мар’їнка.

Через півтора роки демобілізувався, повернувся працювати на молокозавод «Данон», де пропрацював до війни 7 років. Проте довго жити мирним життям не судилося. З чергової ротації на Сході України повернулися бойові побратими, які на той час уже служили у окремій мотопіхотній бригаді. Побратими почали згадувати минуле, розповідати про сучасні бойові будні, життя на передовій, обстріли і поведінку ворожих груп. Говорили, що у батальйоні є підходяща вакантна посада. Не довго думаючи, Артем поїхав у штаб бригади, взяв відношення і підписав контракт. Чоловік попросив, щоб направили у підрозділ, де служать його побратими.

Говорячи про свої захоплення, боєць зізнається, що футбол – його головне хобі.

– Я все життя грав у футбол. Тільки з’являлася вільна хвилинка – одразу брав м’яч і з друзями ішли на стадіон. Як почалася війна – довелося змінити м’яч на лопату. Тут, на позиціях, майже увесь вільний час ми використовуємо для покращення фортифікаційних споруд, мережі окопів. Адже для піхоти в обороні є хороше правило: чим глибше копаєш – тим більше шансів вижити.

Артем планує служити у бригаді поруч із побратимами до повного звільнення Донбасу від окупантів. Потім планує звільнитися, створити сім’ю, займатися власною справою. Проте запевняє, як тільки Україна почне повертати Крим – знову піде до війська.

– Для мене кримське питання принципове, це справа честі, – каже чоловік. – Я служив строчку на флоті, дуже любив відпочивати і подорожувати на півострові. Зараз там твориться свавілля окупантів, репресії і беззаконня. Це обов’язково треба припинити. Ось тільки спочатку звільнимо Донбас.

Олександр ОЛЕХНОВИЧ (мобільна прес-група м.Авдіївка).

 

AIRBORNE

Мисливець
Це легендарні бійці - Майк і Чайка. Вони єдині з військовослужбовців ЗСУ повні кавалери 6-ти орденів на двох !
Максим Миргородський, підполковник Збройних сил України, командир 79-ї окремої аеромобільної бригади, повний лицар орденів Богдана Хмельницького.
Павло Чайка, лейтенант ЗСУ, кіборг, повний кавалер ордена "За мужність". Народний Герой України і справжній патріот.
Вони брали участь у визволенні Слов'янська, обороняли Донецький аеропорт, воювали за Дебальцеве і Мар'янку. Слава нашим Героям !!

 

AIRBORNE

Мисливець
Народний Герой України
Валера Ананьев , напевно, найвідоміший солдат (тобто не офіцер) в Україні. Ну, один із найвідоміших точно. Ось дивишся на нього – десантник десантником. Плечі широкі, зуби білі, погляд ясний. Таке враження, дасиш парашут – він одразу кудись стрибне )
На війні йому виполвнився 21 рік, а потім 22, а там і 23. Краматорськ, Шахтарськ, Дебальцево, Вуглегірськ, Жданівка і ще чимало населених пунктів, поряд з якими Валерію довелося приймати участь в боях. Хлопець народився в сорочці. В його машину, бід час одного зі штурмів, влучило дів РПГ, але хлопець вижив і усі, хто був з ним. Ще й бій закінчив, повністю знищивши оборонні порядки ворога. Має бойові нагороди. Окрім цього активно займався і займається волонтерськими проектами.
Популярність до нього прийшла ще літом 2014 року, після відео з ютубу, де він передав привіт Стрєлкову-Гіркіну. Потім десятки інтерв’ю, прямих ефірів на телебаченні. А потім він зник. І ось тепер хлопець з’явився перед нами абсолютно в іншому образі.
Солдатів на фронті тисячі, але одиниці вміють аналізувати і підмічати нюанси подій, які відбуваються навколо нас. Валєрка один з таких. Демобілізувавшись по стану здоров’я, він почав публікувати невеликі художні розповіді з війни, які багатьом дуже сподобались. Виявилося, що це уривки із його книги, яку він писав увесь цей час, на протязі двох з половиною років.
 

AIRBORNE

Мисливець
НАШІ ГЕРОЇ. Семен Колейник, позивний «Браво». Підполковник, екс- командир батальйону «Фенікс» у складі 79-ї окремої аеромобільної бригади.
21 серпня 2014 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, високопрофесійне виконання службового обов'язку Семен Колейник нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ст.
8 травня2016 року нагороджений орденом «Народний Герой України.
Відповідно до Рішення 29 сесії VII скликання №1 від 21 квітня 2017 року «Про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Вознесенська» Колейнику Семену присвоєно це звання!

 

AIRBORNE

Мисливець
БЄЛЄЦЬКИЙ ДМИТРО ЮРІЙОВИЧ, молодший сержант ЗСУ, гранатометник,заступник командира бойової машини, 25-ї окремої повітряно-десантної бригади.
Помер 1.08.2014 року від поранень, отриманих, 31.07 2014 року в бою за м.Шахтарськ, Донецької області, у полоні бойовиків.
За особисту мужність і героїзм Бєлєцький нагороджений орденом "За мужність" третього ступеня (посмертно).
В Кривому Розі встановили меморіальну дошку на вшанування його пам'яті.
Вічна пам'ять Герою!

 

AIRBORNE

Мисливець
Сержант Катерина Луцик, санітарний інструктор медичного пункту (позивний "КАТРУСЯ"). Під час виконання бойового завдання на промзоні міста Авдіївка отримала поранення. Нагороджена нагрудним знаком "За зразкову службу" Міністром оборони України, медаллю " За військову службу Україні" Президентом України, а також волонтерськими нагородами. Захоплення - заняття легкою атлетикою та волейболом, цікавиться подорожами, в вільний час пише вірші. Катерина пишається своєю службою в десантно - штурмових військах, має чотирнадцять стрибків з парашутом. В зв'язку з цим девізом життя став девіз ДШВ "НІХТО КРІМ НАС"


 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Нам є ким пишатись!

29-річний Максим потрапив у полон під Іловайськом, відмовився стати на коліна перед росіянами, за що йому прострелили обидві ноги. Хлопець вижив, звільнився з полону, і продовжує захищати Україну!

 

AIRBORNE

Мисливець
Це - Альона Геннадіївна, морпіх 503-го батальйону морської піхоти. Вчора, 14 серпня, 20-річна дівчина отримала поранення під час ворожого обстрілу. Операція з видалення осколків, на щастя, пройшла успішно. Альона житиме. Коли будете засинати сьогодні, завтра і завжди, пам'ятайте, що мирне небо над нами тримають найкращі доньки та сини України. Моліться за них та підтримуйте їх! Фото зі сторінки Микола Ставицький. Фонд "Повернись живим"

 

AIRBORNE

Мисливець
Просто Лерич. Гранатометник Олександр на війні понад три роки. Захищав Мар’їнку й Красногорівку. Нищив ворожі диверсійно-розвідувальні групи під Маріуполем. Нині боронить місто Щастя. А міг би бізнесом займатись, чи тренером працювати, якби не сусід-загарбник... Красивий. Сильний. Мужній. Щасти тобі, воїне світла ! І доземний за все уклін...

 

AIRBORNE

Мисливець
Фронтовий медик врятувала життя понад півтисячі поранених бійців. У Маріуполі під час церемонії нагородження недержавним орденом "Народний Герой України" серед нагороджених була військовий медик Тетяна Іваненко. Коли вона вийшла на сцену, зал вибухнув оплесками. Для жінки це було настільки несподівано, що вона розплакалася прямо на підмостках, хоча на фронті намагалася не випустити ні сльозинки. Їй цілували руки і довго не відпускали в зал ..
Невелика група медиків в 2014 році спочатку базувалася поруч з вертолітним майданчиком за кілька хвилин льоту від лінії зіткнення, тому левова частка поранених проходила саме через їх руки. Лікарі не спали і не їли по кілька діб. Звідки на це бралися сили, Тетяна досі не дуже розуміє.
Іноді їй доводилося бути сильнішою за чоловіків. У серпні 2014-го на фронті проходили особливо інтенсивні бої. Ворожа реактивна і ствольна артилерія заливала вогнем наші позиції. Тетяні довелося працювати в бойових порядках, оскільки українці несли значні втрати.
- Один з бійців з осколком у голові помирав у мене на руках, - згадує вона. - Я його бинтувала, а поруч з нами бився в тихій істериці його командир. Він плакав, як дитина, а мені потрібна була допомога. Довелося схопити офіцера за грудки і силою змусити його взяти себе в руки, адже він повинен був налагодити термінову евакуацію поранених. Вдруге ми зустрілися в госпіталі в Одесі, куди він потрапив з опіком очей. Я почула від нього щире "Дякую !".
Тетяна отримала дві контузії і поранення в коліно. Під час великого обстрілу біля її окопу розірвався снаряд. Медика важко контузило, але вона продовжувала надавати допомогу пораненим. Чоловіки на прохання Іваненко поливали її водою, щоб вона не втратила свідомість ...
Низький уклін тобі за все, Танечко !....
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Миколи Тішик...
Боєць 51 бригади.Він заманив ворожі танки в болото.Один з Т-72 потонув,а другий загруз в трясовині.Після цього Микола врятував своїх побратимів на блок-посту.За допомогою троса витягнув загрузшу машину з болота,на якій і приїхав в табір своєї 51-ї бригади!Настоящий господар!Дякуємо Герою!!!
 

AIRBORNE

Мисливець
МАРКІЯНЕ! ТВІЙ ВЕЛИЧНИЙ ПОДВИГ
НІКОЛИ НЕ ЗАБУДЕ ВДЯЧНА УКРАЇНА.
Маркіян Григорій ПАСЛАВСЬКИЙ, позивний «Франко».
Капітан Армії США у відставці. Учасник Помаранчевої революції та Революції Гідности. Доброволець, стрілець 2-го батальйону спеціального призначення "Донбас", народився 16 січня 1959 року, Нью-Йорк, Загинув 19.08.2014, Іловайськ, Похований м. Київ. Аскольдова могила. ПОКЛОНІМСЯ!


 

AIRBORNE

Мисливець
Вона пішла на війну після демобілізації чоловіка. У 2014-му Оксана із Олександрії Кіровоградської області розпродала власні бізнеси - кав'ярню та салон краси. Вона дочекалася коханого з передової і сама уклала контракт зі Збройними силами. Тепер уже на санінструктора вдома чекають чоловік, дві доньки і маленький синочок.
Читайте історії захисників України у матеріалі Народної Армії: http://www.na.mil.gov.ua/…/…/16/vony-zahyshhayut-ukrayinu-8/
Та допомагайте військовим медикам тут: https://goo.gl/fRg15M
Фонд "Повернись живим"

 

AIRBORNE

Мисливець
Геннадій Охматенко здобув перемогу в номінації «Кращий лікар 2018 року». Геннадій з перших днів знаходився в зоні АТО. За весь час АТО провів близько 1400 операцій різної складності, пролікував 1600 пацієнтів - повідомляє прес-служба ЗОДА. Дякуємо тобі, лікарю !

 

AIRBORNE

Мисливець
«Ні кроку назад !» — саме такий девіз солдата Світлани Ковтун з позивним «Бусинка». Більше року дівчина була на війні. Сьогодні вона курсант одного з військових вишів, і майбутній офіцер Збройних Сил України ! Слава Україні !

 
Зверху