ЕЛЕКТРОННА ПЕТИЦІЯ: Ліквідувати дозвільну систему для отримання мисливської зброї в Україні.

Mechanik

Снайпер
https://petition.president.gov.ua/petition/184818

Автор (ініціатор): Матвійчук Яна Дмитрівна
Дата оприлюднення: 23 березня 2023


Метою петиції є спрощення процедури придбання повнолітніми громадянами України зброї, що є вкрай необхідним під час широкомасштабного вторгнення країни-агресора на нашу територію.

Українці не можуть швидко отримати дозвіл на зброю, навіть попри те, що війна в Україні триває вже 9 рік! Незважаючи на те, що захист життя громадян, особливо в період воєнних дій, є пріоритетним завданням держави, на даний час, громадяни України не мають належної можливості захистити себе, зокрема не мають можливість безперешкодно отримати дозвільні документи на володіння та зберігання зброї.

Законодавство, що регулює положення щодо отримання можливості придбавати та використовувати зброю (в т.ч. гладкоствольну мисливську), не оновлювалось та не модернізувалось протягом багатьох років, що призвело до його значного застаріння та виникнення численних корупційних ризиків та схем при намаганні громадян отримати необхідні дозвільні документи.

У минулому році відповідне профільне законодавство зазнало певних позитивних змін в частині спрощення процедури отримання дозволів, проте ці зміни не є достатніми. Отримання дозволу на володіння мисливською зброєю і досі дуже тривалий і забюрократизований процес, адже потребує збору великої кількості, фактично, непотрібних документів.
По суті, для отримання необхідних дозволів для володіння та зберігання зброї, особа має надати аналогічний пакет документів, що і під час отримання водійського посвідчення. Наведене призводить до необхідності проходити аналогічні правові процедури декілька разів, що не має жодного сенсу.

Саме тому я закликаю спростити процедуру отримання дозволу на мисливську зброю.

Реєструвати зброю може безпосередньо продавець у магазині. Для цього у пунктах продажу є необхідне обладнання та люди. Для купівлі та реєстрації зброї має бути достатньо лише посвідчення водія. За покупцем буде закріплюватися унікальний номер зброї, за яким можна ідентифікувати власника. Тобто, не потрібно з собою носити червону книжечку «дозвіл на зброю» з підписом ручкою та штампом.

Реєстрація зброї безпосередньо у магазині дозволила би зменшити навантаження на дозвільні органи та скоротити витрати на їхнє утримання. Адже функціонують ці органи за рахунок наших з вами податків!
Окрім того, скасування бюрократичних дозвільних процедур значно полегшило би отримання зброї для громадян та знизило би корупційні ризики про отриманні необхідних документів.

Відповідна інформація щодо придбання особою зброї має бути оцифрована безпосередньо магазином, який продав зброю, та, в подальшому, така інформація передається компетентним органам, що дозволить їм відслідковувати всю необхідну інформацію про власника зброї, її реєстраційний номер, дату придбання тощо.
Аналогічний механізм придбання може бути передбачений і у випадку придбання зброї у її попереднього власника. Така операція з купівлі-продажу може бути оформлена відповідними профільними магазинами, що мають необхідне обладнання та які, в подальшому, передадуть відомості про зміну власника зброї із зазначенням індивідуального номера такої зброї.

Тобто, країна залишить за собою контроль за поводженням зі зброєю, водночас, буде зведено до мінімуму бюрократичний процес щодо отримання непотрібних дозволів.

Враховуючи вищевикладене, я звертаюсь до Президента України з проханням подання як невідкладного законопроєкту до Верховної Ради України, який дозволить впровадити в Україні систему придбання зброї за посвідченням водія та мінімізує корупційну складову при придбанні зброї.
 

old hunter

Снайпер
Таке гріх не підписати, дві хвилини часу.
 
Зверху