Заяц и пахота

avdoninpav

Мисливець
Доброго времени суток, уважаемые форумчани. Сразу скажу что охотником я стал совсем не давно - в этом году это мой второй охотничий сезон. Первый год можно сказать был больше подготовительным - покупка ружья, оформление всех разрешительних документов, вступление в УТМР, изучения искуства снаряжения патронов, походы без ружья на охоту, потом пристрелка ружья и т.д и т.п. В этом году охот было намного больше и намного больше именно практики. В это воскресень у меня был случай которым я хотел бы поделиться и услышать мнение других форумчан. Дело в следующем:
Три неделе назад с напарником нашли два шикарных поля (пахота). В первое воскресенье на каждом поле подняли от 7 до 9 зайцев. На следующее воскресенье пошли опять туда же - все повторилось. Каждый раз по одному зайцу брали. Большиство поднимались очень далеко (я так думаю частично из - за того что не было соответсвующей маскировки + треск снега на морозе). Температура воздуха была примерно от -5 до -8 градусов в первый раз и от -12 до -15 во второй раз. Ветер в обоих случаях был не сильный. Время выхода из дома: 06.30 Время прибытия на поля 07.30. Желая привлечения меньшего внимания купили масхалаты. Не могу передать насколько я ждал следующего воскресенья. И вот оно наступило. Погодные условия изменились - температура воздуха +5, снега много и он тает + ночью был дождь. Время все тоже - около 07.30. Пришли мы на эти поля и просто офигели - ни одного зайца. Ни свежых следов других охотников, ни свежих следов зайца..... вообще ничего. Взяли одного зайца около этого поля в бурьяне. И то мне кажеться что - он заблудился. Сильно не растроился - время провел отлично. Ведь главное это "общение" с природой.
Лично мое мнение: отсутсвие зайца объясняется наличеем ночью дождя и просто напросто он спрятался в местах там где есть укрытие мелких деревьев, кустарников и т.д. Думаю плюсовая температура не так уж и сильно повлияло на это. Хотя все возможно.
Возможно кто-то уже сталкивался с подобными случаями. Буду признателен любому мнению.
 

Springer

Новачок
Вы зделали правильный вывод.Так как погодные условия безусловно очень сильно влияют на поведение дичи и места дневки.
 

senya2011

ветеран форуму
надійна команда
При перемене погодных условий однозначно перемещается на другие участки. Зимой раён обитания зайца немного сужается относительно осени но передвигается он по нём гораздо интенсивней чем осенью, осенью раён обитания больше но реже перемещение по нему. Из-за чего зимой маса свежего заечего следа а даже увидеть при охоте не удаётся, зачастую ныкается вблизи трас в лесополосе заросших травой или при хорошем морозе спускается к болотам в более загущённую месность(спит очень плохо подёмы зачастую в невыстрела), в оттепель покидает низину проталины тает снег образовуются лужи лежит или вблизи болот или в лесу или редкие садочки(спит крепко). Но ето если имеются "всеразные" угодья за отсутствием таких ложится и в пахоте и на озимке ив глубокой релле, это при условии хорошей проходимости, заец делает ставку на ноги а если к ним липнет грязь ложится неохотно в таких местах.
 

nikson

Мисливець
Только в сказках и мультфильмах заяц труслив и глуповат.На самом деле он умный,хитрый,расчетливый и смелый зверек.Что это чистая правда у Вас будет еще много возможностей убедиться,если будете продолжать охотиться.
Во-первых,Ваш камуфляж во время движения ничего не стоит-зверь замечает (видит,слышит,причует) Вас намного раньше,чем Вы можете себе предположить его наличие в данном месте.В тоже время достаточно просто неподвижно стоять,чтоб заяц из-под гона прибежал и сел у Ваших ног.
Во-вторых:раньше (60-70-е года ХХ-го века)те,кто охотился "самотопом", выходили на охоту около 10 часов дня-заяц уже "облежался",не срывался за 100 м.,и было его столько,что "взять норму" до обеда даже охотнику со среднем уровнем стрелковой подготовки не составляло труда.Утречком выходили "гончатники" для того,что перехватить след зайца,идущего на лежку.Но и тогда никто зайца на первом круге не стрелял,хотелось дольше послушать "песню гона".
Сколько у Вас еще будет (дай Бог)случаев непредсказуемого поведения казалось бы такого простого зверя как заяц:то в трескучий мороз или по насту он поднимается чуть ли не из-под ног,то в оттепель выскакивает вне выстрела;то срывается за 100 м. от звука захлопнутой дверки авто,то "незаметно" лежит в центре круга обсуждающих свои планы охотников и счастливо удирает под звуки "канонады";все зайцы,добытые мной во время моросящего дождя(мокрого снега) были абсолютно сухими,а то заяц ложится в центре болота на кочке.А чего только стоит тропление по перенове. Короче:вариантов-тысячи.Но все приходит с опытом.И когда Вы добудете первого "вычисленного", "просчитанного" зайца,то испытаете гораздо большее удовольствие,чем от "случайного".
P.S.Как говорится:"Ни пуха..."
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
добавлю еще несколько "аномальных" на наш человеческий взгляд, вариантов поведения зайца. в первом посте ТС не учел фактор беспокойства - несколько охот день в день ходят по голове, еще и обстреливают - зверь перебежал в более тихое место, когда ходишь коллективом - стараешься максимально продуктивно рассчитать маршрут - пропуская клинообразные небольшие поля, одинокие участки пахоты менее 3га (паи) - а когда брожу сам - захожу имменнно в эти участки, желательно чтоб они были южной экспозиции. что это дает - сам я поднимаю такое же количество зайцев как и с коллективом.
заяц любит жить в селе - ложится в малиннике иди винограднике на приусадебном участке 25м от жилого дома и дворового собаки - это как правило очень крупные пожилые русаки.
никогда не пропускайте развалины старых корпусов ферм заросшие травой и бурьяном и кормовые дворики скотных хозяйств - сам видел как поднимался заяц с того места, где только что прогнали стадо коров голов 100.
заяц вас видит и слышит намного раньше чем вы себе представляете, поднимается именно в тот момент когда вы или опустите глаза для того чтобы посмотреть куда ступить ногой либо подскользнетесь или пропустит и встанет сзади, так же любит вставать между охотников на одной линии.
бывали случаи когда заяй лежад на культивированной земле в метре от меня и не двигался, а в рапсе мой дратхаар стоял на стойке - от морды до зайца 0,5м, от зайца до меня - 0,5м. пока я не тронул зверька ногой он не поднялся - выбирал видать кто ему страшен больше.
видел когда заяц ложился на льду посреди замерзшего пруда за 2мя веточками камыша - кто додумается ходить по люду искать зайца?
и самый неожиданный случай - заяц лежал в коровнике под кормовым жолобом!
и комрад Никсон хорошо сказал - добыть просчитанного зайца! это редкий случай даже для опытного охотника. если хотите почувствовать себя идиотом, даже если у вас 2 высших образования - отправляйтесь тропить зайца! всем Ни Пуха!
 

avdoninpav

Мисливець
Всем спасибо за высказанные мнения. Возможно кто-то еще что - то может добавить? Всем Ни Пуха!
 

мр 153 12 76

Мисливець
все верно,сам на последней охоте так сказать просчитал зайца о чем писал в отчете .Иду рассматриваю следы,метрах в 40 вижу что то вроде лежки,следы ведущие к месту есть .а выходящих не видно иду глаз не спускаю только отвернулся посмотреть правильно ли я иду цепи , а он уже бежит отпустил ,БАХ!!!Зайка делает сальто.Кайф. Кто может с этим поспорить????)))))
 

Flint_74

Новачок
Крик за зайцем
Мене надзвичайно хвилює сьогоднішня ситуація з популяцією зайця-русака в наших угіддях, тому я почав моніторити ситуацію (від друзів, єгерів та мисливствознавців), як по Україні, так і в моїй рідній Дніпропетровщині.

Спираючись на власний досвід (член УТМР з 1980 року, до того 10 років полювання разом з батьком, 6 років роботи в мисливському господарстві), хочу багато в чому не погодитись з автором статті «Знову про зайців» В.Лобковим, який починає своє дослідження зі статистики. Статистика, це, звичайно, добре, але ж я не думаю що автор прибув до нас з Місяця…

Отже, звідки беруться у нас дані статистичних обліків? Авторитетно заявляю, що, як правило, керівники районних рад пишуть їх, не виходячи з кабінету, перепрошую, роздруковують на комп’ютері стільки, скільки їм потрібно. Потім роздають ці папірці головам первинних мисливських колективів для підпису (а іноді і не дають). Про що можна говорити, якщо більшість співробітників нашої мисливської галузі не знають навіть методик проведення таксації. Як у кращому разі все відбувається – збирається колектив мисливців, формально проходять ближче до села одне чи два поля, щоб був факт «таксації» і все. Усе! І на цьому всьому намагаються побудувати якесь примарне дослідження, «екстраполюючи» ці цифри на всі угіддя.

З моєї точки зору, зниження чисельності нашого зайця-русака розпочалося ще наприкінці 90-х років. Розпочалося воно тоді, коли без будь-якого обґрунтування збільшили кількість днів полювання – це по-перше. А по-друге, було введене полювання на лисиць за відстрільними картками. Разом з цим різко впала ціна на лисячі шкури. Ті мисливці-лисятники, які полювали на лисиць з норовими собаками були змушені відмовитися від полювання в тих обсягах, що були раніше (ціни на бензин тощо). І хоча згодом «відстрілки» на лисиць відмінили, кількість лисиць різко зросла й продовжувала зростати.

Я категорично не згоден з Лобковим, що чисельність лисиць не впливає на заячу популяцію. На сьогоднішній день при різкій інтенсифікації сільськогосподарського виробництва посилилася боротьба з дрібними гризунами, зросло застосування інсектидиців, внаслідок чого кормова база лисиць змінилася. Про це свідчить той факт, що за останні роки добувається надзвичайно мало молодого зайця, в популяції переважають старі особини. Очевидно, що значна кількість молодняка вибирається лисицями, кількість яких просто вражає. В угіддях нашого мисливського колективу (4500 га) останніми роками за сезон добувається в середньому 50 лисиць, це без урахування 20-25 підранків та лисиць, які добуваються з норовими собаками. А зайця в 2010 році було добуто 34 особини. Для прикладу, в 1992 році – 242 зайці та 11 лисиць.

І знову у нас новий «подарунок» мисливцям – введене полювання на лисиць за разовими картками. Ну, чому не можна полювати на лисиць за сезонною відстрільною карткою?

Щодо винищення лисиць на обмеженій площі – це безглуздя, тому що індивідуальна ділянка мешкання лисиці може сягати від 10 до 35 квадратних кілометрів. Щільність населення лисиць більше як 2-3 особини на 1000 га вже завдає суттєвої шкоди знищенням не тільки зайця, а й молодняка козулі (дослідження Івентер, 1981, Гаврін, 1976).

Також, якщо раніше одне поле у нас косили три дні два комбайни «Нива», то сьогодні заморське диво косить його за 6-7 годин і швидкісні косарки навіть зайчикам-підліткам не дають ніяких шансів вижити. Та й монокультур сьогодні ніяк не стало менше. Зрештою, що не додушили комбайни, на другий-третій день спалюють горе-господарі, підпалюючи стерню. Хто бачив це, тому пояснювати не треба. Не те що зайченята, посадки вигорають, птахи на льоту гинуть. Вперше за останні 15 років у 2011 р. в нашому районі не палили стерню. Щира подяка за це керівництву району, будемо сподіватися, що й надалі знищення дичини та наших родючих ґрунтів не повториться.

Тепер щодо впливу полювання на популяцію зайця. Якщо при високій чисельності зайців колектив мисливців проходив 300-400 га за 10 годин і в кожного був заєць, то тепер люди ходять до 15-16 годин, проходячи при цьому близько 1500 га. Зрозуміло, наскільки зріс фактор турбування звіра та тиск на угіддя. А шукати інші місця для полювання місцевим мисливцям нема ані коштів, ані бажання. Та й совість не кожному дозволяє лізти межи очі туди, де така сама ситуація.

Про перевищення пропускної спроможності угідь годі й згадувати. Сьогодні на це ніхто й ніколи не звертає уваги. В лави мисливців приймають усіх охочих, не зважаючи ні на що. Іноді навіть без відома первинного мисливського колективу.

При згадці про браконьєрство у мене, чесно кажучи, опускаються руки. Раніше ганяли зайців з-під фар поодинокі особи, найчастіше в п’яному стані, на мотоциклах, зрідка на УАЗі або на «Ниві». Тоді за ними можна було навіть на велосипеді або мотоциклі потихеньку прослідкувати та, заїхавши слідом на подвір’я, затримати. Зараз же зайців ганяють на джипах такі «особи», яким не то що єгер, міліція нічого не можуть зробити. Для того, щоб зрозуміти як ведеться боротьба з браконьєрством, раджу ознайомитися зі статистикою: скільки порушено кримінальних справ за порушення правил полювання, скільки в середньому один працівник склав за останній рік адмінпротоколів на значні порушення правил полювання (а не за дрібниці, наприклад, відсутність відмітки в контрольній картці обліку добутої дичини).

Окремо хочу зупинитися на темі мерзотників-петельників. Понаставляє такий петель в угіддях, як правило для «підгодівлі» лисиць, бо до ранку лисиця все з’їсть, а ніхто вже тих петель і не знімає. Затримати петельника вкрай складно, бо він ходить-«гуляє», як правило, з сумкою, а при затриманні скаже, що зайця знайшов. І ніякої управи на нього немає. Загалом юридична практика щодо боротьби з браконьєрством настільки недосконала, що потрібно чимало часу та фахівців-юристів, які вболівають за природу, аби розробити щось справді ефективне.

У 1985 році мені пощастило побувати в Нижньо-Кундрючинському мисливському господарстві Нечаєва Бориса Олексійовича, що знаходилося в Ростовській області. Незабутнє враження лишилося від спілкування з цією людиною, неперевершеним фахівцем як у мисливствознавстві, так і в фотографії. Велика кількість журналів «Охота и охотничье хозяйство» мали на обкладинках фото, зроблені Нечаєвим. Побувавши в угіддях цього господарства, я був просто приголомшений кількістю зайців – 300-350 особин на 1000 га. Що означають ці цифри можуть зрозуміти всі, якщо порівняти з нашими 10-15 зайцями на 1000 га.

Під час розмови господар розповів мені ось що. Усі його угіддя поділені на три частини. Одна частина є постійною відтворювальною дільницею, а на інших частинах проводиться полювання, але через рік, по черзі. Лисиця, не кажучи вже про вовка, винищена зовсім, заходять хіба що лисиці з сусідніх угідь. Бродячі собаки, коти та сіра ворона «поза законом». Автобраконьєрства немає, бо протягом всього року за сприятливої погоди кожну ніч чергують по два єгері на двох УАЗах. Полювання проводяться тільки колективні. Зазвичай колектив протягом однієї, максимум півтори години відстрілював на кожного мисливця по одному зайцю. Полювання проводилося тільки з єгерями. За вбиту лисицю – премія у вигляді безкоштовного полювання на фазана.

Крім організції полювань чималий дохід господарству приносили відлов та продаж зайців (близько 2000 на рік) і фазанів (близько 1000 на рік). Угіддя: звичайні поля з сільгоспкультурами, поодинокі озерця, балки, переліски такі самі, як і в нашій степовій зоні.

Звісно, велику підтримку Нечаєв отримав від місцевих мисливців. Важко було порозумітися спочатку, та коли люди побачили, що можна полювати по-справжньому, а не топтати марно землю від темна до темна, від помічників не було відбою.

Таким чином, звертаючись як до первинних колективів, так і до керівництва УТМР, пропоную ось що. По-перше, заборонити полювання на зайця-русака на два сезони, як це було зроблено в Дніпропетровській області в 1978-79 роках. Мисливці зі стажем пам’ятають це та згадують, скільки років після цього ми не мали проблем з кількістю зайця-русака. Протягом цього часу максимально винищити лисицю, єнотоподібного собаку, вовка, ворон. Відкладати далі нікуди – популяція на тій межі, за якою починається, а багато де вже й почалося, близькорідне схрещування, що може призвести до повної загибелі популяції. Саме від цього залежить і кількість приплодів, і кількість зайченят в кожному виводку. Чомусь поляки закривають полювання в угіддях, де значно більше зайця, ніж наші 10 особин на 1000 га. Надалі, після відкриття полювання, створити відтворювальні ділянки, що кількісно мають становити не менше 30 % від площі угідь. Контроль же за чисельністю хижаків на цих ділянках покласти на єгерів. Кількість днів полювання на зайця – максимум 5.

По-друге, потрібно чесно, без приписок провести таксацію. Не треба бути страусами, які ховають голову в пісок. Давайте отримаємо справедливі дані та будемо щось робити для покращення ситуації. Тоді можна буде «вивчати коливання чисельності, вікові структури і т.д.». Інакше що вивчати, що аналізувати, якщо цифри взяті зі стелі?

По-третє, докласти максимум зусиль для знищення, крім лисиць, бродячих котів і собак та ворон. Раніше приміські території, околиці сіл були наповнені дичиною більше, ніж степові. Подивіться, що робиться сьогодні. Усі населені пункти кишать бродячими собаками і котами, які влітку за межами населених пунктів виїдають усе живе. Мене взагалі вражають особи, які стають на їх захист і не помічають, скільки живності вони знищують. Я вже мовчу про сказ, лишаї, блохи та інші «радощі», не згадую про тисячі покусаних людей. І нехай той, хто придумав Закон «Про жорстоке поводження з тваринами» напише ще один закон – «Про жорстоке поводження бродячих собак з людьми» та нехай подивиться хоча б одній покусаній дитині в її заплакані очі.

І наостанок хочу зазначити, що вплинути на сільгоспвиробників реально ми не можемо. А от під браконьєрами має горіти земля. Насамперед необхідно збільшити суми збитків та штрафів за незаконне полювання. Якщо єгері візьмуться за справу, якщо їм допомагатимуть мисливці, порядок буде. Треба сміливіше виганяти браконьєрів з лав УТМР. Вкрай необхідно ставити питання про те, що мисливська зброя має бути тільки у мисливця. А для особистого захисту вистачає інших видів зброї.

Провести красиве полювання, гарно відпочити мисливцю не буде проблемою, якщо в наших угіддях буде достатня кількість дичини. Треба нам всім разом засукати рукава і братися до роботи, а то одні здають гроші, другі збирають, треті невідомо на що їх витрачають, а віз, «запряжений зайцями» і нині там. Усі мисливці нашого колективу заплатили членські внески, розрахувалися за відстрільні картки (200 грн сезонка до нового року та 100 грн сезонка після нового року – ще на три дні полювання). І що ми отримали? За 10 днів полювання сезону 2011-12 рр. на 30 мисливців добуто 11 зайців з площі 4500 га. Тобто один заєць обійшовся приблизно в 1000 грн. Дорогувато, чи не так? Та ще було б нічого, якби ці гроші пішли на відтворення його кількості.

Десятиріччями УТМР отримує гроші за відстрільні картки на зайця-русака, але ні копієчки не витрачає на відтворення. Якщо я помиляюся, нехай заперечать мені спеціалісти УТМР: скільки грошей в середньому за сезон зібрано за відстрільні картки та який відсоток з цих грошей і на що саме витрачено для відтворення зайця. Мені (та й не тільки мені) цікаво було б подивитися на ці дані за останні 10 років.

Мабуть нам вже досить сидіти й чекати, поки заєць сам звідкілясь візьметься? Може, фахівцям товариства теж треба попрацювати над цим питанням та залучити для його вирішення зоологів та ветеринарів?

На цьому поки що все. Перепрошую за деяку хаотичність. Просто все це – крик душі.

С. Соболь
Всеукраїнська газета "Полювання та риболовля" 2012 рік № 8
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
частково всі ці аспекти зниження чисельності зайця були неодноразово обговорені на форумі, але ми мало можемо на це вплинути, потрібно міняти законодавство, яке дозволяє плодитись бродячим собакам, лисицям, котам і не дає боротися з "фарщиками" та "петельниками". багато чого можна писати ще, але "віз і нині там". з власного мисливського досвіду та 7річного досвіду роботи районним екологом можу зробити ось який висновок:
1. якомога більше знищувати бродячих собак, котів і лисиць не шкодуючи патронів;
2. не здійснюйте "перестріл" норми (в цьому році сам добув 2 зайці "для годиться", хоча мав можливість добути майже кожного виходу, і 7 лисиць);
3. частіше звертайтеся до районного голови УТМР щодо проведення відстрілу хижаків, зберіть колектив приїде єгер та пройдіться очеретами з собаками,якщо навть потрібно буде заплатити і за разову відстрілку;
4. бувайте в угіддях не лише під час полювання, а й після нього, попередивши користувача угідь (звісно без зброї), з метою виявлення петель у лісосмугах - це дасть 2 вигоди - познімаєте петлі та піде серед петельщиків "шум" що ходять виявляють. скоріш за все самі надалі познімають все що ви не знайшли.
5. намагайтесь за будь-яку ціну дібрати підранка.
це прописні істини, але якщо лише констатувати факти браконьерства, випалювання стерні та бур"янів, а самим відноситись лише як споживач, то толку буде малувато. Ми полюємо колективом 5-7 осіб, 2 з них - я та мій батько, якщо я стріляю зайця, тато не б"є і навпаки, або віддаємо 1го комусь з товаришів - уже на 1 зайця в угіддях залишиться більше, бо він не стрілятиме. може саме через це на закриття ми підняли 21 зайця, дай Бог розмножаться. Починаймо з себе, а там може і направимось на шлях істинний.
 

Pavel1988

Снайпер
І ще Рандапи та інша сільськогосподарська хімія! немає розуміння в наших фермерів про те що окрім с/г культур та шкідників там ще є і тварини!
 

Kula4ok82

Мисливець
І ще Рандапи та інша сільськогосподарська хімія! немає розуміння в наших фермерів про те що окрім с/г культур та шкідників там ще є і тварини!
Згоден з вашою думкаю, але що робить коли твій врожай гине від шкідників,вони все розуміють але....
 

Pavel1988

Снайпер
Згоден з вашою думкаю, але що робить коли твій врожай гине від шкідників,вони все розуміють але....
На рахунок хімії можливо і так! А під час збору врожаю? За своє недовге життя, я ще ні разу не бачив щоб комбайни ходили від середини, а в барабанах гине не мало дичини.
 

КСФ

Слідопит
Статья С.Соболя имеет место и так должно быть.Понятное дело,что и с/х техника изменилась,и химии до чертиков,но если фермер порядочный человек,он услышит вас.Имеет место и выгоревшие посадки с красивейшими дубами(руки поотбивал бы за такое),а ведь это уже статья!Но безнаказанность поражает.Когда говоришь об охоте на ворон,реакция одна-хи..хи..хи.А затем,на собраниях почти все оговаривают катастрофически низкую популяцию зайца-русака и высокую воронья. Экономич.ситуация в стране не позволяет каждому приобрести ту же пачку 5-ки Тахо,чтобы отстрелять какой-то один,второй десяток ворон,сорок и т.д.От себя скажу,что восстановление воспроизводственных участков с целью увеличения популяции ДОЛЖНО быть.Наш коллектив не охотится на одной из всей имеющейся территории уже 2 года..и зайчик стал появляться.Его не много,но по крайней мере уже есть..Да и бракоши,это не безденежные личности,в основном представители "из грязи да в князи",бывшие менты-рожи хоть прикуривай..Но петельщика одного задержали.Оказался местный пастух,а кто как не пастухи хорошо знают местность и наличие дичи.И опять-таки наличие гари в полях в основном их рук дело..Им видите ли травы не хватает для скота...О зайце-русаке и его повадках оговоренно,переговоренно.От себя в дополнение скажу то,что заяц реально хитрый зверь.И к людям привыкает,и обхитрить может "на ура".Сколько раз по чернотропу,буквально наступал на него.Дважды за последний сезон,когда лежали при гонном зайце в "подкове",между охотниками подымался заяц..а ведь хитрюга лежал до последнего и наблюдал за действиями охотников.А места дневок иногда просто не предсказуемые.В последние сезон стали подымать из бурьяна (выше колен),где полно репейника,хотя раньше такого не было и из камыша выгнали при охоте на лис.Кто бы подумал..,что заяц может быть в немаленьком камыше.В общем и целом картина одна-восстановление популяции зайца-русака всеми возможными методами,начиная от уменьшения количества ворон,бродячих котов и собак и заканчивая человеческим фактором,иначе полный регресс.
 
Зверху