Обробка дерева

woodcarver

Мисливець
Щоб не бути голослівним я обіцяв постараюсь викласти фото. Вся зброя експлуатується постійно, в різних погодніх умовах, Цього року покриття не поновляв,просто достатньо натерти сукном. ТОЗ-34 і ТОЗ-16 матеріал горіх покрито льняною пропиткою і поліровка воском. ІЖ-18 МН приклад горіх обробив датською оливою (на фото), а цевйо льнянкою, хочу порівняти в експлуатаціЇ до речі цевйо береза. На фото видно розведений віск і олію відстояну десь 7 місяців. Майстрував все сам.Запропонований мною спосіб більш ніж доступний кожному, затрат нуль.
 

Вкладення

Останнє редагування:

woodcarver

Мисливець
Хакер я ще той радянський, фото поганенькі так як надворі вже темніє. На прикладах видно подряпини і сліди від ударів якщо їх затерти восковою мастикою і заполірувати буде як нове. Не претендую на істину, просто ділюся досвідом, який набутий шляхом проб і помилок. З повагою.
 

woodcarver

Мисливець
Мастику з воску зробити простіще простого. Беру віск очищений ( купляю у бджолярському магазині або звичайний можете перетопити замотавши у 2-3 шари марлі і у гарячу воду, чистий віск застине на поверхні води а мусор залишиться у марлі), кришу його ножем на дрібні кусочки, щось на подобі стружки, закидую у банку і заливаю уайт-спіритом, по кошерному рецепту бажано живичним скіпідаром і залишаю на день -два поки не розчиниться.Добавляючи скіпідару або уайт-спіриту отримуєте потрібну консистенцію, для пропитки можете добавляти льняної олії. Закриваєте щільною кришкою і зберігаєте скільки завгодно, при загустінні,розводите. В мене завжди на поличці заготовлено і віск і льнянка, правда більшу частину роздаю товаришам. До речі даним способом пропитки ви ніколи не спортите ложе. По перше вона прекрасно змивається ти же скіпідаром. По друге зверху можете покривати новомодними пропитками фабричними які є у продажі. До речі одного разу зробив мастику за старовинним рецептом німецьких зброярів на основі воску, каніфолі і живиці фруктових дерев, Сохла зараза місяць, але так і не висохла, або в мене терпіння закінчилось або німаки щось не договорили. З повагою .
 

Oleghunt

Мисливець
Абсолютно згоден з woodcarver з восковим рецептом ,я тільки ще додаю каніфолі , але без всякоі живиці, сохне швидко,(також грію трохи заготовку). Каніфолі додаю десь 10-15% від загальної маси воску та скіпідару, пробував і менше і більше але зупинився колись на такій пропорції і нею користуюсь по нинішний день. Розчиняю все це методом нагріву(технічним феном) на вулиці,можна і на кухні, але дуже димить і запах буде сильний , провітрювати довго! Цей метод пропитки використовую для "робочих" рушниць та карабінів, для більш "парадних" використовую Шеллак як фінішне покриття, але стартую з пропитки лляною олією. Завтра постараюсь викласти фото останніх робіт з восковою пропиткою. З повагою.
 

woodcarver

Мисливець
Каніфоль додає міцності пропитці а віск еластичний, якщо правильно підібрати пропорцію то мастика буде кращою. Щоб краще розчинилась каніфоль гріти можна на " водяній бані", а потім додавати скіпідар, будьте обережні, щоб не загорілось. Покриття шеллаком одне з найміцніших і довговічних, але потребує матеріалу і навику. Зауважу, що обробку воском можна проводити при встановленому залізі, при цьому чудово затираються щілини і зазори між деревом і металом, тим самим у механізм не попадає волога і пилюка. Хотілось би почути думку і рецепти людей які займаються цим професійно. З повагою.
 

КСФ

Слідопит
мммда..обработаны ложи достойно.Я добавлял к воску и канифоли еще и камедь вишневого дерева..Но,реально,нужен опыт..
 

Optimum

ветеран форуму
надійна команда
надійний помічник

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда

Optimum

ветеран форуму
надійна команда
надійний помічник

ТАР

Снайпер
я цього слова не вживав:D:D
У меня нет никаких стандартов человек находит фото в нете показывает мне хочу вот такой, я объясняю будет громадное,не мне хочется и все! Хорошо я делаю! Я придерживаюсь мнения что чем меньше всяких вые... тем он практичней.Каждый из них изготавливался индивидуально.
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Хорошо я делаю! Я придерживаюсь мнения что чем меньше всяких вые... тем он практичней.Каждый из них изготавливался индивидуально.
Ви як майстер,повинні прививати традиції кращих досягнень збройового мистецтва, якщо робите ложу на рушницю, то якось щоб не спотворити її вигляд. а вдосконалити. я не говорю про ІЖі та деякі ТОЗи останніх моделей - іх важко спотворити більше ніж їх спотворили з заводу тим більше вони вже (я дужжже надіюсь канули в Лету для українського мисливця), а от інші моделі. щока у вигляді пташиного крила йшла на ІЖ-27 Русь та Стріла, у яких нижній край щоки доходив до середини приклада, а не нависав як целюліт.
потураючи таким забаганкам неосвічених у цьому плані мисливців Ви працюєте не як Майстер а як ремісник...
Вас самому не шкода своїє важкої праці(я лише насічку робив на прикладі і цев"ї - пішло 12 годин), щоб в кінці вийшло щось таке - ні в тин ні в ворота. без образ та поважаючи Вашу працю
 
Зверху