Розмір дробі та кількість в патроні

kef

Зброяр
Хочу зробити уточнення,якщо Ви йдете на вечірній переліт ,чи ранішній ,ролі немає ніякої ,скільки патронів буде витрачено стрільцем -саме стрільцем ,а не мисливцем .А стріляти по качках які летять з кисневими масками неварто.Бо встановити швидкість та відстань від Вас до пролітаючої качки дуже важко.В основному стріляєте на авось з упередженням від дзьоба качки до 1-2 метрів.І рідко коли колеги по полюванню дозволяюить зробити вірний постріл по налітаючій качці.Думаєте ,що коли качка зробила непевний рух після Вашого пострілу в неї непопав шріт-помиляєтесь .Подивіться ,може бути таке, що качка пролетить 50-100 і можливо більше метрів -впасти мертвою,або в гіршому випадку в якості підранка стати сніданком хижаків.
-По перелітній качці ,пізньоосінній краще використовувати шріт №-5,в залежності на якій висоті вона пролітає.,але аж неяк патрони неповинні бути споряджені "вишневою кісточкою",чи 1-2-3,або нулями.В більшості моє полювання проводиться з підходу,або із засідки ,де великі розміри шроту непотрібні.І в більшості випадків 6 патронів -10 патронів вистачає повністю.
 

Mykola STARyy

Снайпер
]
але аж неяк патрони неповинні бути споряджені "вишневою кісточкою
Вишневою кісточкою стріляв оленя барон Мюнхаузен. Також вмів гарно розказати. Не читали?:p
 
Останнє редагування:
  • Like
Reactions: kef

kef

Зброяр
Так тож барон.,а я звичайний полювальник.Подивіться мої фото з полювання, там є декілька фото з дикими качками ,патронташем ,рушницею ІЖ-58.,16 к.,та видно патрони з номерацією шроту.Так що я нетільки гарно розказую,але і надаю підтвердження своїм розповідям.А нам мисливцям без байок та юмору полювання стане геть нецікавим.Дякую.,з наступаючим Вас святом і всього найкращого.
-P.S.,-а я вже думав,що всі форумчани пішли палити "бакун",у розділ (Перекурчик).
 

Яковлев В.А.

S-Moderator
Команда форуму
Перші свої полювання на пернату, коли бачив птахів за... ну, дуже (я потім зрозумів) далеко, то намагався робити упередження відповідне. Навіть соромно казати, на які відстані цілився та які упередження. Потім почитав розумних людей і зрозумів, що оптимальна дистанція - 30-35 метрів, максимальна - 45 (ну, іноді при хорошому нальоті пташки на стрілка (мене) - до 50 метрів. Ходів по місту, прикидав дистанцію до вуличних ліхтарів, а потім виміряв кроками, з якої дистанції почав рахувати. Таким чином тренував очний далекомір.
Потім зрозумів, що на дистанціях більших від 50 м дробинка втрачає енергію, необхідну для нанесення необхідного враження. Посилення порохового заряду впливало на віддачу, зношення рушниці та розкидання шротового снопу.
Із книг розумних та досвідчених знавців запам'ятав, що краще, коли у ціль попадає декілька дрібних дробинок, ніж одна велика (ефект "клина", можливість враження декількох органів, збільшена сумарна енергія).
Тому підтримую стрільбу на дистанції до 45 м (так, на більших теж можна попасти, але снаряд буде слабкий для надійного ураження, дичина, скоріш за все, загине задарма та безглуздо! Що це дає стрілку-мисливцю?); шрот вибирав якомога дрібніший (на качку - № 7-9, трошки збільшував на північну пізньоосінню - № 5, № 3 - на гуску).
Коротко - десь так!..
Ну й тренування!.. Але краще це почати на стенді із фахівцем: він надасть основи стрільби із дробовика.
 
Останнє редагування:
Зверху