як зробити осалку пижів вдома?

Лесник 007

Новачок
Здраствуйте форумчани. в цьому сезоні вирішив спробувати сам споряджати патрони.виникло питання,як правильно провести осалку пижів з войлока,які сам вирубав...?
 

трудяга2

Мисливець
Колись осалював я пижі -рецепт сала вже не памятаю де вичитав -мішав один до одного говяжий або козячий жир з хоз .милом нагріваючи інгрідієнти .на гарячу виливав в пласку ємність щпоббула заповнена на міліметрів 5 . пижнаколював на шило і прокатував по нагрітому жирові і так кожен пиж. жир вистигав на пижі і по краю утворювалась маса схожа на сало але стійкіша до плюсової температури. зараз пижі не рубаю а купую . До речі Лесник007 - не рубайте пижі зі старих валянок в них багато абразиву -що негативно впливає на стінки стволів.
 

Kapitan

Снайпер
Занимался и я когда то этим делом. По напутствию отца брал 50х50 солидол и парафиновые свечи. Все это топил вместе, перемешивая конечно. Опускал туда пижи из валенок, до кипения раствор не доводил но близко к этому и через несколько секунд вытягивал ложкой с ситечком, потом выкладывал для просушки. Результатом был доволен, тогда. Но уже давно этим не занимаюсь ввиду отсутствия старых валенок, да и особой разницы в качестве патрона я не увидел с применением осаленых пыжей. Плюс сейчас есть куча альтернативных обтюрирующих элементов.
 

север

ветеран форуму
надійна команда
Опускать весь пыж а раствор нет смысла- ведь нужно осалить лишь его боковые поверхности. Есть старый способ, как это правильно сделать. С шилом, как правильно пишет трудяга2, несколько утомительно да и длительно. Чтобы ускорить процесс, берется заточенный, с одной стороны, кусок ровной, желательно упругой проволоки, небольшого сечения, на который нанизываются ровно, по центру, и плотно пыжи, по принципу шашлыка. Затем в широкую и неглубокую плоскую емкость, типа поддона, противня и т.д. (можно из духовки) заливается осалка и "шашлык" несколько раз прокатывается по ней, в зависимости от требуемой глубины осалки. Дешево, быстро и, главное, качественно. Рецептов осалки в интернете полно.
 

tarasovka_city

Новачок
PHOTO_20150728_085130.jpg
Я новачок, і спробував осалювати вперше. У камрада на ютюбі (yarik anderson) вмдивився ось такий медичний інструмент. Не пам'ятаю назви, але дуже зручно. Ярік рекомендує використовувати суміш парафіну та баранячого жиру(у нього на відміну від свинного температура плавлення вище), але я взяв смалець з в'єтнамських поросят(що було) 1:1 по вазі з парафіном по рекомендації одного з колег на цьому форумі. Розтопив парафін в старій каструльці добавив смалець, розмішав і злив до ємності охолоджуватися. Потім стара сковорода (краще чугун, але я використовував алюмінієву) розигріваєтся на вогні. Потім робиться дуже маленький вогонь і трохи нашої суміші розмазується по дну сковороди(запах топленого смальцю може не всім сподобатися, зважайте на це). Потім пиж береться інструментом і прокачується по сковороді,щоб пропитати краї. Суміш добавляється по мірі необхідності. Я за 15 хвилин осалив перший раз десь 80 шт.
Я ще буду експериментувати, бо після застигання маси,пижі мені показались сухуватими, але ободок твердий та пружний.
Так робив я. Прохання каміння не кидати)
 

Nikita

Мисливець
На дно сковороды с осалкой необходимо положить лоскут сукна и по нему катать.
 

кей

Мисливець
Я зробив приспособу з пінцету ( раніше в фотосправі використовував).Просверлив два отвори скраю,туди вставив (з двох сторін) болти,закріпив гайками.З середини загострив.Береш пиж прокатуеш ( привильно замітив Nikita) по сукну і все.Пошукаю приспособу то виложу фото,а то вже давно некатаю.Я осалював парафіном - 100%.А можна парафін-70% та солідол -30%,або воск пчолиний 80% та тваринне сало(бараняче,говяже і т.д.) несолоне -20%(літом),або віск пчолиний -35%,тваринне сало -65%(зима).Емність з осалкою потрібно постійно підігрівати,а саму осалку(суміш) періодично.Осалка повинна бути десь до 3 мм.
 

Falko

Мисливець
Ось що про осалку пижів пише книга , автор А.И.Толстопят" Охотничьи ружья и боеприпасы к ним" М. 1951р.
 

Вкладення

Зверху