Чи відтворюється чисельність дикого кабана в Україні після Африканської чуми?

Тарас СОБ 3

Мисливець
То як вилляєте відпрацьовану оливу десь в кущі, теє екології не зашкодить? :)
"Купалище" для кабана - річ життєво необхідна.
Болото, старі воронки з водою, люблять,але щоб місце ремонту техніки і соляру, не знав то для них рай Мальдіви для баб)))
 

Leshi

Слідопит
Кабан есть охота этого года частные охот угодия
 

Рєвнівцев

Мисливець
На Чернігівщині зафіксували африканську чуму свиней. Її виявили у відстріляного дикого кабана.

2 січня під час ліцензійного планового полювання була відстріляна тварина. Його матеріали, як і всіх відстріляних кабанів передали на дослідження. Направили 14 зразків, один виявився позитивним. Про це Суспільному розповів Юрій Павлішен начальник головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Полювання проводилося на території Олександрівського лісництва на території Добрянської ТГ. Усі необхідні санітарні дії провели. Визначили карантинну зону, це епізоотичний осередок, він знаходиться в ТОВ "Добрянкаінвестліс" у мисливських угіддях Олександрійського лісництва, поблизу кордону з Білоруссю, це 64 квартал.

Ймовірніше джерелом інфекції стали тварини, які прийшли з іншого регіону. У зоні захисту, а це 3 км від епізодичного вогнища, населених пунктів немає. Це мінімізує вірогідність зараження свійських тварин. В радіусі 10 кілометрів встановили зону нагляду. До неї увійшли село Ловинь Ріпкинської ТГ, села Залісся, Перерост та Черецьке Городянської ТГ, розповів Юрій Павлішен.

Останні випадки африканської чуми свиней на Чернігівщині фіксували у березні 2020 року у двох мисливських господарствах, на той час у Чернігівському і Козелецькому районі. За 2021 рік на дослідження були відправлені 136 зразків матеріалів, всі вони мали негативний результат. Пік захворюваності на африканську чуму свиней на Чернігівщині припадав на 2014-2016 роки. Для того аби убезпечити господарство від занесення вірусу АЧС у Держпродспоживслужбі рекомендують утримувати свиней у закритих приміщеннях не допускаючи контакту з іншими тваринами, не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів, обслуговувати тварин у спеціальному одязі, не утримувати в приватному господарстві свиней. Мисливцям радять не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без пропарювання.


https://dpsscn.gov.ua/pres-tsentr/n...__6xBShcO9PHqEImThHfUgN8WDlcqN0NN-s7HEH4ASNag
 

Рєвнівцев

Мисливець
https://obuhivrda.gov.ua/news/16438...yKwMErMUBlLIoA-NmBfAsg3YT35iIIk06vn_snDWROa1c

Начальник Обухівського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області Володимир Рева проінформував, що 01.02.2022 до Обухівського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області надійшла усна інформація від Обухівського районного мисливського господарства Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об’єднання Київської обласної ради УТМР про те, що на території мисливського господарства було виявлено два трупи диких кабанів.

Згідно одержаного звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Центральної випробувальної державної лабораторіїДержпродспоживслужби в місті Києві та Київській області з патологічного матеріалу від двох трупів диких загиблих свиней виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней у 2-х відібраних зразків.

Отже, рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Обухівській районній державній адміністрації визначено:

епізоотичне вогнище – обхід №1 території Обухівського районного мисливського господарства Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об’єднання Київської обласної ради УТМР;

зона захисту – населені пункти Обухівського району:

с. Перше Травня, с. Шевченкове, с. Копачів, с. Березове, с. Старі Безрадичі, с. Тарасівка з прилеглими територіями;

зона нагляду – населені пункти Обухівського району:

м. Обухів, с. Нещерів, с. Таценки, с. Мала Вільшанка, с. Степок, с. Григорівка, с. Матяшівка, с. Красна Слобідка, с. Деремезна, с. Красне, с. Дерев’яна, с. Нові Безрадичі, с. Великі Дмитровичі, с. Малі Дмитровичі, с. Креничі, с. Підгірці, с. Барахти, с. Велика Вільшанка, с. Дерев’янки, с. Погреби, с. Заріччя, с. Велика Бугаївка, свиногосподарства ТОВ «Світанок плюс», ТОВ «Краснослобідський відгодівельний комплекс», мисливське господарство ТОВ «Трипільський мисливець», МГ «Київське».

Відповідно до пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 №368 «Про затвердження Порядку класифікації надзвичайних ситуацій за їх рівнями», пункту 2.39 Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій (Захворювання сільськогосподарських та/або диких тварин на екзотичні та особливо небезпечні інфекційні (карантинні) хвороби: африканська чума свиней, хвороба Ньюкасла, сибірка, ящур тощо), затверджених Наказом Міністерства внутрішніх справ України 06.08.2018 № 658, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 серпня 2018 р. за № 969/32421, керуючись Класифікатором надзвичайних ситуацій України ДК 019:2010, ситуацію, яка склалася, враховуючи її можливий перебіг і наслідки, можна класифікувати, як надзвичайну ситуацію природного характеру об’єктового рівня, код 20733 - НС, пов'язана з епізоотією.

ПРЕССЛУЖБА ОБУХІВСЬКОЇ РДА
 

Рєвнівцев

Мисливець
новий спалах АЧС на київщині
 

Fazer

Мисливець

фандоринъ

ветеран форуму
надійна команда
Зверху