Державне агенство лісових ресурсів України (Новини)

Яремко А.А.

S-Moderator
Команда форуму
ДЕРЖАВНЕ АГЕНСТВО ЛІСОВИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ

Адреса Державного агентства лісових ресурсів України
Державне агентство лісових ресурсів України
01601, м. Київ,
вул. Ш. Руставелі, 9-a
тел. 235-56-20, 235-44-09
факс 235-44-09
E-mail: sprava@dklg.gov.ua
Сайт http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/index

Прес-служба Держлісагентства
Шпильківська Олена Валеріївна
allen7@ukr.net
067 405-68-63
044 226-27-35
044 235-53-66

Трачук Олег Степанович
o_trachuk@ua.fm
044 226-27-35
044 235-53-66

Гвоздецький Сергій Валентинович
lesukr2015@ukr.net
044 235-81-91
 

Яремко А.А.

S-Moderator
Команда форуму
З початку бойових дій на Сході країни постраждало більше 15 тисяч гектарів лісу

Внаслідок пожеж, спричинених бойовими діями в зоні проведення АТО, тільки за липень 2015року постраждало до 200 гектарів лісу.
Так на початку місяця через обстріли сталося займання лісових насаджень Райгородського лісництва в Новоайдарському лісгоспі (Луганська область). «Вже через три години, завдяки професійним діям працівників відомчої пожежної охорони, що працювали фактично під мінометним вогнем, лісова пожежа була локалізована», - зазначив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Олександр Ковальчук.

Така ж складна ситуація склалась в в Луганськькій області на кордоні з РФ і в минулі вихідні. Пожежу локалізували попри те, що ліси заміновані і зберігалася небезпека відновлення масованого обстрілу.
Всього за період проведення активних бойових дій в 2014-2015 роках в Луганській і Донецькій областях сталося понад 500 пожеж та постраждало більше 15 тисяч гектарів лісу.

12959121.jpg
sAC9bYquF2w.jpg



Держлісагенство
 

Яремко А.А.

S-Moderator
Команда форуму
Прикарпатські мисливці розпочали сезон полювання без порушень

На території Івано-Франківської області 8 серпня розпочався сезон полювання напернату дичину. В зв’язку з цим працівники лісового господарства, представникидержавної екологічної інспекції та інспектори дозвільної системи від УМВС проводитимутьспільні заходи державного контролю. В обов’язки учасників рейдових груп входитьперевірка документів на право полювання, а також здійснення загального нагляду за строками та порядком його проведення. Працівники підрозділів наглядатимуть задотриманням мисливцями правил використання зброї.

Особи мають право полювати за наявності у них наступних документів:посвідчення мисливця, щорічної контрольної картки зі сплатою державного мита,відстрільної картки на добування пернатої дичини та дозволу на користування зброєю.Якщо полювання відбувається за участю собаки, то під час перевірки мисливецьзобов’язаний пред’явити інспекторам паспорт, який засвідчує її породу та отримання неюнеобхідних вакцинацій.

«Упродовж останніх років за статистикою серйозних порушень в сферімисливського господарства не зауважують, трапляються лише незначні: мисливець невстиг продовжити дозвіл на користування зброєю або оновити один з перерахованихвище документів. Але сьогодні значних порушень, за які передбачена адміністративнавідповідальність, нами не зафіксовано. Працівниками рейдових груп було зроблено лишекілька зауважень стосовно місця знаходження документації (їх необхідно мати при собі, а не в машині чи палатці). В інакшому випадку доведеться складати протокол, згідно з якиммисливець повинен буде заплати-ти штраф. Його мінімальна сума становить 102 гривні, максимальна - 1020, за умови того, що дичину не було поранено чи здобуто», –повідомляє завідувач сектором мисливського господарства Г.О.Мельничук.

Держлісагенство

 

Яремко А.А.

S-Moderator
Команда форуму
На Тернопільщині сезон полювання на хутрових триває


Сезон полювання на хутрових звірів на території мисливських угідь усіх користувачів триває, – про це повідомив головний мисливствознавець Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Барабаш.

У січні планується ще два виходи на зайця й лисицю – 10 і 17 січня. Крім того, на території польових мисливських угідь Тернопільської області проводитиметься ще полювання на лисиць червоних у лютому – 14, 21 і 28, бригадами мисливців під керівництвом штатних працівників єгерської служби користувачів мисливських угідь.
Як повідомив Андрій Барабаш, ліміт лисиці на одну тисячу гектарів, згідно з нормами санітарно-ветеринарних служб, становить 0,5-1 особина. Тож згідно з наказами користувачів, вирішено провести три виходи на цей вид мисливської фауни у лютому на території польових мисливських угідь. Це дозволить врегулювати чисельність лисиць, а також послабити нестабільну епізоотичну ситуацію, яка склалася на тих територіях, де її перевищено.
З другої декади січня по першу декаду лютого на території мисливських угідь Тернопільської області здійснюватиметься облік чисельності мисливської фауни.



Держлісагенство
 

Яремко А.А.

S-Moderator
Команда форуму
12.02.2016
На Рівненщині побільшало вовків


Про зростання чисельності вовка на Рівненщині впродовж останніх років говорятьмісцеві мисливствознавці. Якщо раніше хижаки мешкали переважно в північній частиніобласті, то останнім часом вони почали рухатися на південь, їх бачили вже і поблизуРівного.

Про збільшення кількості вовків свідчить і статистика. Головниймисливствознавець Рівненського обласного управління лісового та мисливськогогосподарства Микола Яцик розповів, якщо впродовж останнього двадцятиліття в областівідстрілювали щорічно в середнього по 10-15 вовків, то в мисливському сезоні 2015-2016рр. було добуто 48 голів тварин.

Найбільше вовків живе в лісах Дубровицького та Рокитнівського районів, уминулих сезонах там добували по 12-15 тварин. Цьогоріч же, стверджують єгері, тамналічується ще 40 вовків. У інших районах області також збільшилася їх кількість.Зокрема, в мисливських угіддях військового товариства мисливців і рибалок (поблизуполігону) за сезон здобули 10 голів, тоді як в попередні роки лише 2-3. Окрім того,з’явилися вовки навіть в тих районах Рівненщини, де раніше їх взагалі не фіксували: вЗдолбунівському та Острозькому.

Причини збільшення популяції вовків на Рівненщині різні. Серед головних фахівці називають поліпшення кормової бази – у лісах помітнопобільшало копитних тварин. Крім того, у минулі малосніжні зими важко було вистежувати вовків, щоб добути. А ще, не відкидається й те, що великіпожежі у весняно-літній період минулого року в Чорнобильській зоні та Київській області вигнали хижаків із тих місць у багаті на корм лісиРівненщини.

Вовки належать до шкідливих видів у мисливському господарстві, тому підлягають відстрілу впродовж року.

Держлісагенство
 

Яремко А.А.

S-Moderator
Команда форуму
15.02.2016
Тернопільські лісівники відмовилися від бюджетного фінансування

12 лютого відбулася колегія Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, на якій керівники державних підприємств, головні лісничі, інженери, економісти й бухгалтери обговорили підсумки фінансово-господарської діяльності 2015 року, а також розглянули питання недофінансування з держбюджету, яке цьогоріч по-особливому гостро стоїть особливо для тих областей, які не є лісоресурсними, зокрема Півдня та Сходу нашої країни.

У засіданні участь взяв заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Ігор Вонс, якого представив т. в. о. начальника Тернопільського ОУЛМГ Олег Яремко. Ігор Васильович, зокрема, наголосив на тому, що обласне керівництво зацікавлене в тому, аби лісове господарство області було прибутковим, адже воно справно сплачує податки, збори і інші обов’язкові платежі, поповнюючи місцеві й державний бюджети. Водночас представник облдержадміністрації наголосив на тому, що в лісовому господарстві є й свої проблеми, зокрема, це стосується такого негативного явища, як незаконні рубки деревини. Тож Ігор Вонс, як представник влади, акцентував увагу на тісній співпраці між лісівниками та представниками обласної, районних адміністрацій і правоохоронних органів стосовно даного питання. Крім того, заступник голови висловив намір познайомитися з лісівничими колективами та діяльністю кожного з лісових державних підприємств.

З підсумками фінансово-господарської діяльності державних підприємств Тернопільського ОУЛМГ присутніх ознайомила заступник начальника відділу лісових ресурсів та економіки Марія Псарюк, яка наголосила на здобутках та окреслила недоліки за підсумками річної діяльності держпідприємств.

2015 року від усіх видів рубок заготовлено 249,1 тис. кбм, у тому числі від рубок головного користування - 131,1 тис кбм деревини.

Створено лісові культури на площі 738 га, в т.ч. 40 га – нові ліси. Догляд за лісовими культурами здійснено на площі 6454 га, доповнено 836 га лісокультур.

Було проаналізовано також вартість таких лісогосподарських робіт, як рубки догляду за лісом. Було акцентовано на значному рості порівняно з 2014 роком (зокрема, освітленняріст – 127%) витрат на 1 га лісогосподарських робіт.

Заготовлено 42,5 тонн насіння, питому вагу якого становить жолудь дуба звичайного – майже 37 тонн. Вирощено стандартного садивного матеріалу 4,4 млн шт. Стовідсотково проведено лісопатологічне обстеження на площі 30,5 тис. га.

Збитковим 2015 року було мисливське господарство. Доходи від ведення мисливського господарства становлять 264 тис. грн, витрати – 338, 6 тисяч гривень.

На виготовлення правовстановлюючих документів на землі, які надані в постійне користування використано 478 тисяч гривень, з місцевого бюджету виділено 188 тис. гривень, які освоєно повністю.

Обсяг реалізації продукції без ПДВ за звітний період становить 179,3 млн грн, що на 159% більше 2014 року. Доля експорту становить 63,4%, що більше на 2% 2014 року. Ціна заготовленого кубометра деревини становить 688 грн, реалізованого-700 грн.

Всі підприємства вийшли з прибутком. Найбільший він у Чортківському – 2025 тис. грн та Кременецькому – 1567 тис грн лісових господарствах.

2015 року деревообробні підрозділи держпідприємствпереробили 7,4 тисячі кубометрів деревини, що на 27% більше 2014 року. Продукції переробки виготовлено на суму 11,4 млн грн. На ведення лісового господарства використано 55,4 млн гривень. Доля бюджетних коштів значно скоротилася порівняно з минулими роками. Із загального фонду використано 2,1 млн гривень, з місцевого бюджету – 200 тис. грн. Решта – 53,1 млн – власні кошти підприємств. Фінансування 1 га лісового фонду становить: 14 грн – бюджетні, та 362 грн – власні кошти підприємств.

Незважаючи на те, що заробітна плата штатних працівників зросла, вона все ще залишається низькою порівняно з середньогалузевою (4599) і становить 4168 грн. Найменшою вона є у Тернопільському лісовому господарстві – 3503 гривні, найвища у Кременецькому – 4830 грн.

Чисельність штатних працівників порівняно з 2014 роком зросла на 105 і становить 1009 осіб. Збільшення відбулося за рахунок відмови деяких державних підприємств від послуг приватних підприємств із надання лісогосподарських робіт.

Продуктивність праці на одного працюючого по облуправлінні становить 192116 гривень. Найвища – у ДП «Бережанське ЛМГ» – 267462 грн.

Заборгованостей перед держбюджетом у підприємств немає. За 2015 рік державними підприємствами сплачено 23,7 млн грн, що більше 2014 року на 161%. Найбільшу частку зі сплачених податків становить податок із доходів громадян – 9 млн грн, збір за спеціальне використання лісових ресурсів – 6,8 млн грн та ПДВ – 5,4 млн грн.

До єдиного соціального фонду перераховано 19,2 млн грн.

Окремо доповідач зупинилася на дебіторській і кредиторській заборгованостях. Так дебіторська заборгованість підприємств скоротилася на майже 26 відсотків, кредиторська заборгованість – на третину.

2015 року державними підприємствами спрямовано капітальних інвестицій на майже 10 мільйонів гривень. На капітальне будівництво скеровано 463 тис. грн, на придбання основних засобів – 5962 тис грн, інших необоротних матеріальних активів – 1125 тис грн, на модернізацію та капітальний ремонт основних засобів – 2199 тис. грн.

Про питання фінансування з держбюджету доповів т. в. о начальника Тернопільського ОУЛМГ Олег Яремко, який поінформував про хід наради та колегії в Держлісагентстві. Незважаючи на те, що Тернопільщина не є ресурсною областю, керівництвом державних підприємств прийнято рішення повністю відмовитися від бюджетного фінансування та таким чином зробити свій внесок у вирішення цього питання, яке так гостро постало цьогоріч.

Співдоповідач із даного питання, голова обласної ради профспілок Тернопільського ОУЛМГ Людмила Рибачук, розповіла про хід наради представників профспілок лісової галузі з керівництвом лісового відомства.

На завершення колегії Олег Яремко подякував всім за роботу та висловив сподівання, що 2016 рік, незважаючи на складну ситуацію в країні та в галузі, буде успішним для лісового господарства нашого краю.

завантаження.jpg

Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ


Держлісагенство

 
Зверху