Допоможіть визначити рік виготовлення МЦ 21-12. Задача із зірочкою.

Статус
Закрита.

Vital88

Мисливець
Дякую за відгук.
Мені завжди було цікаво спостерігати за тим як на форумі задають питання, відповідь на які лежить на поверхні. Достатньо лише запитати у пошуковика. Я пробував знайти інформацію, проте лише одна і та ж таблиця з буквами та роками. Мав надію, що хтось із старших користувачів зіштовхувалися із чимось подібним. Приємно знати, що є іще загадки для знавців МЦ21-12.
 

Серж Іванович

Мисливець
То незагадки лівийзатвор що ви скинули фото то з ранніх мц а правий підпружиняний ставити почали після модернізацій десь 86рок. Тоді почали тулити по два кольца буферних так називайме здешевлення виробництва кнопку затвора уже пластмасову почали пхати. Як по мойх спостереженнях то старі затвори з продольною проволокою надійніше.
 

Optimum

ветеран форуму
надійна команда
надійний помічник

Серж Іванович

Мисливець
А що вкось вона влітала скільки знаю власників то жалоб небуло. Вмене знайомий впоміняв мцшку 72рок на 88р бо хотів тих років щоб була новенька але ненайшов а попала 88р нова нестреляна. Канешно з з буфером вже два тормозних кольца і затвор підпружиняний новий. Подивлюсь як вона буде вньго вона себе вести.
 

HOWA

Слідопит
то треба сідати і шерстити Інтернет на предмет пошуку зображень МЦ-шок, підтверджених паспортом і порівнювати між ними і Вашою певні моменти.
Лише так можна буде хоч приблизно, але все ж таки в менших часових рамках визначити рік випуску даної рушниці.
Наприклад, знак якості на МЦ почали ставити десь на початку 70-х, точніше треба шукати. Але тим не менш все що раніше 70-го року можна сміло відкидати.
Кількість і вигляд клейм по роках теж відрізнялися.
Наприклад, був напис, що означав звуження "ЧОК" чи "ЦИЛ" і також були цифрові позначення "0,0" і "1,0".
Також по відсутності/наявності нагеля на цівці.
Ясно, що його почали ставити на більш пізніх моделях починаючи з якогось року.
Я бачив МЦ 77-го року по паспорту без нагеля і 87-го вже з нагелем.
До цього і маркування максимального тиску в: АТМосферах ; кгс ; Мпа - я вже говорив про те. До якогось року були наносились одні одиниці вимірювання тиску, потім з якогось року другі, потім з якогось року треті. Моделі ЦКІБ та ранні моделі ТОЗ, були з овальним отвором для бойового упору на хвостовику ствола та овальним бойовим упором.
 
Останнє редагування:

Серж Іванович

Мисливець
Доброго дня ось рані клейма такі клейма були десь до 72-73 років. А потім почали ставити такі як у вас багато клейм
 
Статус
Закрита.
Зверху