Допоможіть з купівлею нарізного

трудяга2

Мисливець
Власне прошу допомоги в шанованого товариства мисливців- з приводу купівлі нарізного карабіна на базі карабіна мосіна. Доріс я вже і до нарізного.Допомога потрібна в виборі і бажано мисливців які мешкають у Києві. так як карабін буде купуватись там.Діло в тому що провести відстріл немає можливості - тому потріно буде вибирати по візуальним прикметам - вибрати є з чого .якщо не підійде в магазині є можливість вибору на складі з подальшою комплектацією під мої потреби.зараз наразі займуся дозволом на купівлю - як тільки буде готовий повідомлю в темі. наперед вдячний за розуміння та допомогу. З повагою-трудяга2
 

saeco

Мисливець
Основним критерієм вибору зброї є калібр/патрон.
7,62х54R - Російський патрон.
Де ви збираєтесь його брати?
 

трудяга2

Мисливець
Я розумію що чуючи назву карабін Мосіна відразу виникає асоціація з Росією - але є одне але. карабін Мосіна є дуже поширеною зброєю не тіль ки на теренах постсовєтського простору і патрони випускаються і зарубіжними фірмами а саме - фірмою
так що - хто шукає той знаходить . Не все впирається в Росію.
 

saeco

Мисливець
Я розумію що чуючи назву карабін Мосіна відразу виникає асоціація з Росією - але є одне але. карабін Мосіна є дуже поширеною зброєю не тіль ки на теренах постсовєтського простору і патрони випускаються і зарубіжними фірмами а саме - фірмою
так що - хто шукає той знаходить . Не все впирається в Росію.
Ви блукаєте в іллюзіях і не знаєте ні історії, ні сучасності. Карабін Мосіна ніколи не був і не буде поширеною зброєю стрілків.
Як дешевий екземпляр колекції - так. Як мисливська зброя - ні.
7,62х57R - ПАТРОН РАДЯНСЬКОГО СОЮЗУ І РОСІЇ.
Ні одна інша країна сваіту не використовує цей патрон.
Так, за межами Росії, цей патрон випускається, але питання ціни патрона виходить на перший план.
 

трудяга2

Мисливець
В кожного по цему питанню є своя відповідь - вашу я зрозумів але з всією повагою давайте повернемось не до дискуссії по патронам а по моєму проханню - ви особисто можете мені допогти в виборі зброї чи ні?
 

Optimum

ветеран форуму
надійна команда
надійний помічник

Optimum

ветеран форуму
надійна команда
надійний помічник
Ну тогда сформулируем вопрос немного по другому - на что обращать внимание при выборе нарезного оружия?
На ствол обращать внимание т.к. с остальным железом ничего не будет, а ложе все равно менять нужно Вы ж не солдат!
 

трудяга2

Мисливець
Ложе сразу идет в пластике -плюс планка пикатини .загнутый стебель затвора и резьба под дтк
 

baz

Мисливець
Ви блукаєте в іллюзіях і не знаєте ні історії, ні сучасності. Карабін Мосіна ніколи не був і не буде поширеною зброєю стрілків.
Як дешевий екземпляр колекції - так. Як мисливська зброя - ні.
7,62х57R - ПАТРОН РАДЯНСЬКОГО СОЮЗУ І РОСІЇ.
Ні одна інша країна сваіту не використовує цей патрон.
Так, за межами Росії, цей патрон випускається, але питання ціни патрона виходить на перший план.
та шо Вы за бред несете, этот патрон активно используется мин в 20 странах, и производился у нас на ЛПЗ, в магах его не меньше чем 7,62х39 было до алеса в стране, да и винтовка мосина, как бы является до сих пор эталоном снайперского оружия у оружейников.
А по поводу поширености, давайте еще про СКС расскажите, что 7,62х39 используют только в России, и у охотников он не распостранен
Мне лично в Мосина одно не нравится баллистика как у гаубицы... ИМХО а так у нас мужик с маузером на кабана бегает и менять ни на что не хочет, хотя машинка зимой покапризней Мосина будет, да и где он патроны берет я хз

ТСу смотрите ствол...все остальное запчасти, которые,в случае если лоханетесь , не так уж тяжело достать ММГ валом, снова таки чисто мое ИМХО
 

трудяга2

Мисливець
Я так понял - что смотреть ствол это-- состояние нарезов. наличие корозии а также фактический калибр(промер калибрами)- ствол снаружи -не беда - поворонить можно.
 

Trubik1979

Новачок
Да, патрон мож кем и используется, тока я сомневаюсь что в 20 странах, попробуйте порелоадить в этом калибре, и поймете Что патрон довольно редкий, ни матриц не найдешь ни гильз нормальных, плюс ко всему в мировой практике считается , что снайперское оружие должно обладать кучностью не более одной угловой минуты, чего в мосина к сожалению быть не может( тем более заводскими Российскими набоями). ТС рекомендую посмотреть в 308 вин, выбора поболе будет.
 
  • Like
Reactions: crp

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
З брендом на кабана?
Кілька слів про вибір між магазинним та самозарядним карабінами

В анкеті, яку розповсюджував на виставці IWA 2008 німецький журнал VISIER, відвідувачі з числа мисливців мали відповісти в тому числі на запитання “з якою зброєю ви найохочіше ходите на ходове (себто – не з вишки) полювання на копитних?”. Статистичні дані зібрані таким чином висвітлюють цікаву картину ринку сучасної нарізної мисливської зброї. Так, найбільш популярними залишаються традиційні магазинні карабіни з поздовжно-ковзаючим затвором з поворотом – 34,92 %. Але друге місце посідають вже самозарядні карабіни (23,81 %), що свідчить про зміну традицій навіть в консервативному середовищі німецьких мисливців, де і сьогодні, повірте Авторові на слово, з’явитися на полювання з поважними людьми в камуфляжі означає виявити крайню нетактовність. Ще більш несподівано третє місце посіли конструкції зі скобою Генрі – 12,70 % (а якісь двадцять п’ять років тому подібне було просто неможливим!). Карабіни з двотактним затвором (поздовжно-ковзаючим без повороту) обрали 11,11 % респондентів, що свідчить про очевидну монополію виробів від “Блазер”, позаяк конкуруючі конструкції – in-Line та Pump-Action зібрали, відповідно, лише 1,59 % та 4,76 % голосів.

Натомість, різновиди зброї, з якою ще чверть століття тому в Центральній Європі повсюдно полювали на копитних, значно втратили на популярності. Так, двоствольні штуцери зберегли лише – 6,35 % прихильників, комбіновані куле-шротові трійники – 3,17 %, інші комбінації (дво- та чотириствольні) – 1,59 %.

Мають рацію ті з маркетологів, які говорять, що в мисливському середовищі відбулася зміна поколінь. Нова генерація мисливців бажає мати зброю, яка б більш відповідала їх уявленням про “хай-тек”: більш влучну, більш дальнобійну, більш потужну, зрештою – більш дорогу. Зі зростом рівня життя потенційних споживачів робоча зброя мисливців старшої генерації просто не находить збуту через комісійну торгівлю.

Як на цьому тлі виглядає ситуація в Україні? Помітне зростання кількості нарізної зброї в приватній власності в Україні (коли в 1991 р. нараховувалось 7937 власників та 8709 одиниць нарізної зброї, то вже в 2002 відповідно 35358 та 40290) відбулося за рахунок розповсюдження саме самозарядних моделей калібру 7,62х39 та 7,62х54R, які зараз становлять до 85 % арсеналу нарізної зброї. Коли вирахувати 15 % від 40000 приходимо до висновку що Україна все ще залишається типово “рушничною” країною, як і сусідні Росія, чи братня Туреччина. В цій якості ми навіть впливаємо на регіональний ринок боєприпасів – переважно, турецького виробництва. Як використовувати нарізну зброю український мисливець вчиться саме зараз.

Обнадійливим в сенсі зростання культури полювання виглядає такий помітний вже тренд, як пошук споживачем потужної великокаліберної зброї в нижчому ціновому сегменті. Інша справа, що задовільнити такий попит українська торгівельна мережа неспроможна в принципі. У всій Європі карабіни такого цінового класу виробляють шляхом конверсії застарілих військових зразків, що дає роботу багатьом зброярським майстерням у таких країнах як Австрія, Швейцарія. Норвегія, Швеція, ФРН, зрештою – цілим фабрикам в Чехії, Угорщині, Сербії. На жаль, в Україні праця, в тому числі – зброярська, не в пошані. Наявні законодавчі акти ставлять хрест на подібній діяльності, ідеальній для дрібного бізнесу.

Натомість великі дилери зброї в Україні продають вироби відомих брендів. Вони мають можливість юридичного супроводу процесу отримання дозволу та купівлі нарізної зброї, що дозволяє їм формувати споживацьке середовище – але лише навколо власного асортименту. До речі, добирається він вкрай суб’єктивно, за критерієм співвідношення найнижчої оптової ціни та відповідної їй якості. Наслідком цього є рекламації, з якими споживачі звертаються до зброярів. І лише поява в Україні великих транснаціональних торгівельних мереж, таких як Frankonia Jagd чи Kettner, дозволить українському споживачеві отримувати вироби рівної якості, і то – лише в теорії.

Першою помилкою, яку робить український споживач на шляху купівлі мисливського карабіна, є вибір на користь самозарядної конструкції. Адже переміщення значних мас – рухомих частин автоматики, по площині зброї в процесі пострілу негативно впливає на влучність кожного окремо взятого пострілу. На відміну від військового стрільця, мисливець не веде загороджувальний вогонь зі щільністтю від 2-х куль на погонний метр фронту. А думка про те що два погані постріли гірші за один добрий, приходить вже після полювання. Чому наше покоління, ті кому зараз під п’ятдесят і хто має понад двадцять років мисливського стажу, починало полювати з одностволками? Відповідь очевидна – щоб навчитись не марнувати можливість єдиного пострілу. Досвід інструкторів зі стрільби, наприклад – комплексу “Сапсан-Спорт”, підтверджує, що і зараз одноствольна магазинна зброя, чи то помпова, чи то карабіни-“болтовики” (з поздовжно-ковзаючим затвором) порівняно легше засвоюється при навчанні і дозволяє отримувати кращі результати, ніж самозарядна. Очевидно і те, що стрілецька практика виявляє і вдалі моделі самозарядної зброї, але в кожному разі – без фахової поради споживачеві не обійтися. Повірте мені на слово, без зброяра ви такого собі понакуповуєте… Загалом, будьте обережні, як і на всякому ринку. І не вбачайте в продавцеві фірмового магазину партнера в акті “купівлі-продажу”. Насправді він продає бренд, а вам потрібен карабін.

В. Артеменко
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Вибір нарізної рушниці
14.08.2015
Вибір нарізної рушниці

Збройне законодавство Російської Федерації влаштовано таким чином, що першим рушницею у мисливця в більшості випадків буває гладкоствольну. Очевидно, що це правильно. Гладкоствольна зброя, безсумнівно, більш безпечно, в силу меншої дальності польоту снаряда, в теж час дозволяє відстрілювати будь-якого звіра, з числа мешкають в нашій країні, на відносно короткій дистанції.

Однак з часом настає момент, коли багато хто починають подумувати про нарізній зброї. Оскільки культура володіння і використання нарізної мисливської зброї в нашій країні відносно молода, доступно відносно широким масам воно стало на рубежі 80-х і 90-х років двадцятого століття, у початківців користувачів найчастіше виникають однотипні питання, на які спробую відповісти в цій замітці.

Розглядаючи тема дуже об’ємна, докладно висвітлити всі питання, що виникають у процесі вибору досить важко, з огляду на різноманіття видів дичини, умов і способів полювання на неї, застосовуваних мисливцями на просторах, як Батьківщини, так і світу. Безсумнівно, ця замітка має на меті лише напрямок роздумів неофіта в потрібну сторону.

Отже, вибираємо нарізна зброя для полювання на звірів в лісовій зоні Росії, від її західних рубежів до Тихого океану. Основні види полювань: загінне на кабана, лося, полювання на лося, і благородного з плямистим оленем з підходу і на реву, полювання на кабана з вишок на підкормових майданчиках, кабан на потравах і ведмідь на овсах і солнцепеках.

Вибір калібру

В першу чергу калібр визначає призначення нарізної стовбура. На відміну від гладкоствольної зброї, де рушниці від 10 до 16, та й почасти 20 калібру вирішують одні або близькі завдання, обмовлюся, з різною ефективністю, нарізні калібри мають більш вузьку спеціалізацію. Саме калібр визначає відмінність нарізної зброї, призначеного для відстрілу ховрахів, від зброї, призначеного для полювання на слонів.

Основним правилом, що дозволяє грубо визначити придатність боєприпасу того чи іншого калібру до відстрілу конкретного виду мисливської фауни, є енергія кулі на дистанції попадання, рівна або більше маси тіла тварини (при значенні енергії, вираженого в кгс/м), або перевищує масу тіла в 10 разів (при значенні енергії, вираженому в Дж). Маса тіла в обох випадках в кілограмах. При виконанні цієї умови відповідності енергії масі тіла тварини Ви вбережете себе від непотрібних підранків, звичайно за умови попадання в забійне місце. Але і забійне місце має тим більші розміри, чим вище енергія кулі, тобто патрони з більшою енергією допускають менш точну стрільбу.

Також необхідно пам’ятати, що куля тільки тоді віддасть тілу тварини свою енергію, коли залишиться в ньому після попадання, а не проб’є тушу навиліт. Тим самим кращі м’які, відносно швидко деформуються кулі з плоским (тупим) носиком.

Наприклад, куля Silvertip калібру .308Win масою 9,7 р патрона Winchester безумовно буде достатня для відстрілу благородного оленя масою 200кг на дистанції до 200-220м, так як її енергія на цих дистанціях буде не менш 2000Дж.

Проте не потрібно забувати, що крім убойности важливим, а деколи і вирішальним фактором на полюванні є не енергія, а зупиняє здатність боєприпасу. Що толку від того, що Ви вб’єте ведмедя кулею калібру 7х64, потрапивши з легким? Помре він у 5, а то й 25-ти кілометрах від місця попадання кулі. Не знайдете і дорогоцінний трофей буде бездарно втрачений.

Зупиняє дію кулі пропорційно площі її поперечного перерізу (тобто квадрату радіуса), тому куля калібру .375H&H діаметром 9,53 мм буде зупиняти звіра в 1,34 рази краще, ніж такої ж конструкції куля калібру 8х57JS діаметром 8,22 мм, за умови однієї маси, швидкості і однотипності конструкції.

А в силу того, що зупиняє здатність куль пропорційна ще і їх масі, кулі великих калібрів зупиняють краще і за цим показником. Так сама легка куля калібру .375H&H має масу 17.5 м, а найважча 8х57JS 13,0 г (з заводських патронів), тому при збереженні того відносини калібрів, про який було згадано вище, різниця у масі додасть ще різниці в зупиняє здібності, і ці калібри реально будуть відрізнятися не менш ніж в 1,34 х(17,5:13,0)=1,8 разів! Взявши ж для .375H&H звичайну кулю в 19,5 м отримаємо і зовсім співвідношення відносних зупиняють дій цих калібрів 1,34 х(19,5:13,0)= 2 рази! Відразу стає зрозуміло, які калібри переважніше при відстрілі великих звірів.

Більш того, великі калібри допускають гарантований відстріл звіра при попаданні не тільки по місцях з високою убойностью (головний і спинний мозок, серце тощо), але й при стрільбі по м’язових тканин, що межують з цими органами, і легким, що, безумовно, розширює можливості використання зброї. Особливо при застосуванні з тварин, що перебувають у русі, яке утруднює точне прицілювання.

Зупиняє дію кулі вступає в протиріччя з далекобійністю боєприпасу, так як при інших рівних умовах (масі і початкової швидкості) кулі, що володіють гарним зупиняючу дію, тобто плосконосые, володіють гіршими показниками падіння швидкості на траєкторії, ніж гостроносі кулі для стрільби на далекі дистанції. Тупоносая куля масою 15.55 г калібру .444 Marlin при початковій швидкості 716 м/с має дуловою енергією 3993 Дж і блискучою зупиняє здатністю.

Куля калібру .30-06 масою 9,7 г при початковій швидкості 906 м/с володіє енергією 3981 Дж, тобто практично такий же. Однак зупиняє здатність її в силу меншої маси та діаметра майже в три рази менше, ніж у .444, причому ще без урахування впливу плоскої голови кулі. Але на дистанції 100м енергія тих же боєприпасів співвідноситься вже як 2266Дж до 3070Дж, причому відношення на користь .30-го калібру. Тому, в будь-якому випадку при виборі калібру, потрібно задуматися наскільки Ви готові пожертвувати зупиняючу дію кулі в збиток далекобійності і навпаки.

Важливо розуміння, що є поняття відстані прямого пострілу (ДПВ). Це величина, яка визначає, на якій дистанції, не змінюючи установок прицілу, Ви зможете потрапити в забійне місце мети. Питання полягає в тому, чому дорівнює діаметр цього забійного місця. В Європі, при визначенні ДПВ, яка у них позначається як GEE. діаметр забійної зони приймається 80мм, що з їх точки зору дорівнює діаметру серця козулі (хоча при чому тут козуля, якщо розглядаємо GEE .375H&H?). Таким чином, куля на траєкторії при визначенні ДПВ не повинна піднестися більше, ніж на 40мм і знизитися на цю ж величину. Зверніть увагу на будь-балістичну таблицю, краще зайдіть на пристойний сайт, типу сайту Сеньйора або сайт фірми «Норма», посувайте траєкторією балістичного калькулятора і поміркуйте над тим, як літають кульки по траєкторії і наскільки це відповідає Вашим уявленням про процесі.

до Речі, необхідно пам’ятати про те, що при збільшенні дистанції реальний розмір забійної зони зменшується, в силу того, що падає енергія кулі. Наприклад, при стрільбі по лосеві, на дистанції 100м кулею калібру 9,3х62 досить потрапити з легким, тобто приблизно в зону 60х40см. Плюс серце, головний і спинний мозок, печінка. На 400м, щоб зупинити звіра, потрібно потрапляти тільки в серце і мозок, тобто реальний розмір забійної зони зменшується в кілька разів. Ну а у випадку, коли розмір забійної зони настільки малий, що для впевненого її поразки необхідний далекомір і оптичний приціл з великою кратністю (читай великих розмірів і важкий).

Те ж і з поширеним питанням про стрілянину звіра малими калібрами. Чим менше енергія кулі в момент попадання, тим точніше Ви повинні стріляти. Жваво уявіть себе на загородним полюванні, на краю засніженого поля, з необхідністю потрапити з «Барс-4» в калібрі 5,6х39 навіть не в голову, а в мозок біжить лося за 200метров. Уявили, що для цього потрібно? А ось з того ж обруганного усіма 9х53R досить потрапити з легким, і лосик Ваш!

Так розвінчуються легенди про те, як «один приятель лосів стріляє виключно з Барса!».

При інших рівних умовах (вартість патронів і зброї, його маса і доступність і т. д.) для полювання на одного і того ж звіра більш великий калібр безсумнівно краще дрібного за показником добычливости. У Швеції багатьма мисливцями історично використовується для відстрілу лося зброя під патрон 6,5×55 Swiss, що має на 100м енергію порядку 2500-2700Дж. Однак і полюють там, в основному, з підходу, маючи можливість ретельного прицілювання по забійному місцем. У Росії, з її традиційно загонными полюваннями, мінімальний калібр для лося .308 Win. краще 7,62х54R, а ще краще 8 мм і більше. Автор віддає перевагу 9,3 мм і не є оригіналом. Калібри .338 Win Mag; 9,3×62; 9,3x74R, не кажучи вже про .375 H&H допускають навіть стрілянину жорсткими кулями в угон по великому лосеві на дистанціях до 100-150м, пробиваючи тушу від ануса до легенів. Маючи зброю середніх (.30-х або 8мм) калібрів, в подібних умовах стріляти зовсім не рекомендується.

Основний висновок: набагато краще, якщо калібр, обраний Вами, буде надлишковий по енергії для відстрілу конкретного виду дичини, ніж недостатній.

Тільки, будь ласка, не сприймайте те, що я написав вище, як заклик застосовувати .375H&H косулі, яка загине від потрапляння кулею цього патрона в задню стегно. Пам’ятайте про недоцільність будь-якої надмірності, у наведеному прикладі від козулі залишиться одна гематома та ріжки з копитами.

Коротко розглянемо принципи розподілу калібрів за об’єктами полювання.

Калібри для полювання на дрібну дичину.

Найбільш прийнятним для полювання на велику птицю (тетерук, глухар, іноді гусак) і дрібного звіра (лисиця) є нарізну зброю калібрів .22Hornet; .222Rem; .22-250; .223Rem; 5,6x50Rmag; 5,6х39; 5,6x52R; 5,6×57; 5,6x57R і .243Win. Безсумнівно, вони володіють різною енергією і показниками настильности куль на траєкторії, але дозволяють, як правило, полювати на згадані види досить успішно, без заподіяння тушкам або шкурі дичини великих пошкоджень.

.22Horn застосовується на дистанціях стрільби до 150м, 5,6х57 і .243 до 300м, решта до 200-250м. Слід пам’ятати про значному зносі легких куль .22-х калібрів вітром на траєкторії. Наприклад, куля патрона фірми Norma в калібрі .222Rem масою 3.24 г при вітрі середньої сили 5м/с, дующем під кутом 90град до траєкторії відхилиться на дистанції 250м на 44см, що призведе до гарантованого промаху при стрільбі по лиса, дивиться не тільки прямо на стрільця, але і стоїть боком.

Причому вітер часто не постійний по вектору і силі, тому не може бути точно враховано. Більш важкі кулі зносяться вітром значно менше, оскільки куля в калібрі .308 масою 9.7 р буде знесена у наведеному прикладі на величину у два рази меншу.

Проте слід пам’ятати, що у багатьох регіонах полювання з нарізною зброєю на птахів заборонено.

Калібри для полювання на тварин середньої маси.

Під середньою дичиною зазвичай розуміють тварин масою до 100-150кг, таких, як вовк, козуля, дрібний і середній кабан, плямистий олень, дрібний лось і т. п. Однак зрозуміло, що підхід до стрільби з європейської косулі масою 30кг і теляті лося в 150кг повинен бути різним.

Ймовірно, правильним було б розділити середніх звірів на дві групи:

Це європейська і сибірська козулі, сайгак, вовк та ін

Друга група: тварини масою 100-150кг.

Це дрібний плямистий олень, гірські барани, північний олень, дрібний і середній кабан, невеликий лось та ін Тут про застосування калібрів до 6,5 мм можна говорити тільки на дистанціях до 150, в крайньому випадку, до 200м, та й то з найбільш важкими експансивними кулями. Переважними є 7мм калібри з експансивними кулями. Також гарні .30-е калібри, з числа перерахованих вище, у варіантах з експансивними кулями. Можна впевнено стріляти 8мм боєприпасами(8х57, 8х64 і 8х68), причому експансивні кулі будуть надзвичайно потужними тільки в останніх двох калібрах.

Калібри для полювання на велику дичину.

Під великою дичиною для території Росії зазвичай маються на увазі тварини з масою тіла від 150-200кг і більше. Це великі олені (лосі, марали, изюбри), кабани і ведмеді. Причому останні два види дичини є надзвичайно міцними на рану.

Мінімально придатним для полювання на цих тварин видається зброя .30-х калібрів (але ні в якому разі не 7,62х39, а .308Win; 7,62x54R; .300WinMag; .30-06 ) з найважчими з можливих у них експансивними кулями і на дистанціях до 200м. Набагато більш придатними будуть 8мм боєприпаси, також з експансивними кулями. Але найкращими показниками у розглянутому випадку мають набої калібрів .338WinMag;.35Wheelen(до 200м); 9,3x74R; 9,3×62 і 9,3×64, а також .375H&H Mag, дозволяють впевнено не тільки вразити дичину, але і в більшості випадків достатньо швидко зупинити її на місці попадання кулі або недалеко від нього.

Коротко про вітчизняних патронах.

У цілому, за останні роки асортимент патронів для нарізної зброї, вироблених російськими підприємствами значно розширився і, що особливо приємно, якість їх покращився. Стали випускатися патрони, які мають не тільки біметалічну, але і томпаковую оболонку куль, не так изнашивающую нарізи. З’явилися аналоги закордонних патронів. Проте не можна говорити про те, що проблеми зі стабільністю якості боєприпасів вирішені.

На даний момент в Росії виробляються патрони для нарізної вогнепальної довгоствольної зброї в калібрах .223Rem; 5,6×39; 7,62×39; .308Win(7,62×51); 7,62x54R; .30-06(7,62х63); 9х53(54R), до речі, дуже непоганий патрон для вирішення поставлених завдань на дистанціях до 150м, в більшості випадків граничних при стрільбі в лісі, і нещодавно з’явився у виробничій програмі 9,3х64. З усіх перерахованих найбільше здивування викликає 9,3х64, навіщо було розгортати виробництво калібру, практично не має перспектив на зарубіжних ринках, не до кінця зрозуміло. Аналог з одним видом кулі проводиться тільки фірмою RWS, а зброю серійно двома виробниками. З моєї точки зору, набагато виправданим заходом було б організувати випуск .375H&H, або кілька менших по енергетиці 9,3х62 .338Win Mag.

На завершення короткого розгляду калібрів необхідно згадати стрілянину по гірській дичини, і відповідно зазначити окрему групу патронів для цього. Звірі, що живуть у горах, рідко мають велику масу, і тут на перший план виходить настильность боєприпасів, яка потрібна при стрільбі в горах. В першу чергу гірськими калібрами є .243Win для сарн, для більш великих гірських баранів і козлів це 7mmRemMag; .300WinMag; .30R Blaser і 8x68S. Кулі патронів цих калібрів здатні вразити будь-якого мешканця гір на всіх можливих дистанціях стрільби, завдяки своїй винятковій настильности.

Хочу застерегти читача від одного поширеного переконання, тобто від прагнення підібрати калібр нарізної зброї за критерієм випуску боєприпасів вітчизняними виробниками. Справа в таких речах: по-перше, поки що жоден з російських заводів не виробляє патронів рівних провідним західним виробникам. Може тільки ТПЗ в окремих партіях .223Rem, що випускаються під маркою Wolf, наближається до гірших, типу дешевих Winchester. По-друге, стріляють з нарізної зброї зазвичай набагато менше, ніж з гладкоствольної, економія коштів буде не такий великий, як можна було б очікувати. По-третє ціна вітчизняних патронів впритул наближається до іноземним зразкам (так Барнаульський .30-06 коштує практично стільки ж, скільки і S&B), за в цілому гіршому якості і меншому асортименті куль.

Ну і наостанок, не треба забувати про те, що всі вітчизняні нарізні стволи хромовані, а іноземні немає. Покриття хромом запобігає швидкий знос нарізів ствола при стрільбі вітчизняними боєприпасами з кулями, що мають біметалічну оболонку і, найчастіше, сталевими сердечниками. Нехромований ствол карабіна іноземного виробництва може «закінчитися» швидше. З іншого боку, відсутність хрому, купчастість зазвичай виявляється краще, наявність його знижує точність стрільби.

з метою скорочення обсягу опусу обмежуся розглядом зброї під калібри, призначені здебільшого для полювання на середню і велику дичину.

Вибір гвинтівки

В цій замітці, безсумнівно, відсутня можливість докладного розгляду великої кількості зразків, що випускаються у світі, тому доведеться зосередитися на тому, що найбільш широко представлено у продажу в наших магазинах.

Також виключимо унікальні або мало поширені зразки, такі як зброю МЦ і дороге штучне зброї Західного виробництва.

Змушений не розглядати, зважаючи на недостатнє поширення в РФ, такі досить цікаві зразки, як карабіни, акумулятори за допомогою важільного затвора, з так званої «скобою Генрі» або Уберти. Хоча накоротке, на дистанції до 70-100м такий карабін під патрони .444Marlin або .45/70Government може бути краще багатьох, завдяки своїй малій масі, повороткості і високою зупиняє здібності кулі.

Не включаю в опис переломних одностволок і штуцерів зі стволами різних нарізних калібрів, це зброя «присвячених» і, зазвичай, досить вузькоспеціалізоване.

тобто ця замітка про звичайному, найбільш часто зустрічається в «сусідньому магазині» нарізній зброї в діапазоні цін «до 5000у.е.». Звичайно, сусідній цей магазин для кожного свій, у Старій Руссі говорити про вибір між Merkel 2020 і Sauer 90 не доводиться. Прошу також не кидатися в мене тапками за те, що я називаю «звичайним» зброя вартістю близько 5000 доларів США, при нині існуючій середньої заробітної плати в країні. Верхня межа заявленої вартості найчастіше зависокий і для європейців, проте ми не повинні, на мою думку, впадати в крайність дешевизни, т. к. дешеве рідко буває гарним. З іншого боку, обговорення рівня доходів населення не входить до завдань цієї замітки, тому читачеві доведеться змиритися певною мірою з волюнтаризмом автора, який визначив такі цінові рамки.

Нагадаю, що ми розглядаємо в першу чергу «зверовое» зброя, призначена для полювання на тварин від косулі і крупніше, тому не акцентую вашу увагу на зразках, призначених для розважальної стрільби та полювання на дрібну дичину.

Також постараюся вести розгляд з чисто практичних, або здебільшого практичних позицій, щоб естетика зразка зброї, що має важливе значення для мисливця, все ж не превалювала над його експлуатаційними і бойовими якостями.

Напівавтоматичні зразки.

Відразу обмовлюся, що ні в якій мірі гвинтівки цього типу не є моїм перевагою у виборі зброї. Довелося постріляти з усякого роду автоматів і напівавтоматів. Але це дуже особиста точка зору, не колективна багатьма, тому опишу в даному розділі все те, що знаю про напівавтоматичному зброю. Тим більше що у напівавтоматів є явні і малооспоримые переваги, в першу чергу швидкість другого і подальшого пострілів. Напівавтомат частково перекриває своєю вогневою міццю можливі помилки в прицілюванні, тим самим може бути кращим для не зовсім впевненої в собі стрілка.

Тим не менш, є і зворотні сторони цього, що полягають у більшій, у порівнянні з тими ж болтовими карабінами, масі (за умови використання одних і тих же матеріалів ствольної коробки, однією масі стовбура і однаковому використовується калібрі). Також, природно, напівавтоматичні зразки мають за рахунок наявності автоматики більш складний пристрій, що, звичайно ж, робить їх менш надійними з технічної точки зору.

Прошу тільки правильно розуміти, що є поняття технічної надійності. Технічна надійність тим вище, чим менше у зразка техніки складових частин і вузлів, і чим більш високої якості. Таким чином, показник надійності близьке до «1» буде мати звичайний камінь, а балістична ракета не буде мати показник тех. надійності вище 0,8-0,85.

В силу згаданого напівавтомат буде менш надійний з технічної точки зору, ніж болтовою карабін. З іншого боку, що толку більш високої технічної надійності карабіна з подовжньо ковзаючим затвором, в руках недосвідченого, психологічно не готового до пострілу по звірові стрілка?

За звичаєм, у напівавтоматів баланс гірше, ніж у болтових карабінів і переломних зразків. Також, одним з недоліків напівавтоматів є в середньому гірша, ніж у карабінів з поздовжньо ковзаючими затворами, точність їх стрілянини, що пов’язано з тим, що при газовідвідної схемою автоматики неможливо вивісити стовбур.

Напівавтоматичні нарізні гвинтівки

вітчизняного виробництва.

Вибір чи не найширший в світі. Очевидно, що корені цього положення у чисто російському стилі «мілітарі» на полюванні.

Випускаються карабіни «Тигр», «Сайга» і «Вепр». Всі три зразка є облагородженим для цілей полювання варіантами бойової зброї, чудовою по своїй надійності системи М. Т. Калашникова. Карабін СКС і розроблений на його базі «Архар». Єдиний, розроблений майже спочатку як цивільний, карабін «Беркут». Був ще й «Ведмідь», але це теж нащадок СГД, здійснюється під замовлення, малими партіями і одиничними зразками. Тому розглядати його не будемо.

Всі гвинтівки мають газовідвідний принцип роботи автоматики. Отже:

Випускається в калібрах 7,62х54R. 308Win і 7,62х39, але в двох останніх випуск надзвичайно малий. Виробник Тульську Конструкторське Бюро Приладобудування (КБП). Стовбур виконаний способом електрохімічного травлення, хромований. Має магазин на 5 або 10 патронів. Особисто мені не дуже подобається його прапорцевий запобіжник, але все ж він значно краще, ніж запобіжник «Тигра», у всякому разі, тихіше. Не зовсім вдале кріплення кронштейна оптичного прицілу. Так само з-за не зовсім правильного уявлення про те, що він повинен забезпечити можливість стрільби з відкритого, приціл виходить надмірно піднятим над віссю стовбура. Маса карабіна значна, близько 4кг, без патронів і оптики.

Єдиний зразок напівавтоматичної зброї, зручно розбирається на дві частини для транспортування.

Не до кінця коректними будуть дані про купчастості стрільби, але власники заявляють про 40-50мм на 100м(1,4-1,7 МОА).

Про досвід експлуатації мисливці відгукуються неоднозначно, хто хвалить, є противники. Це перший зразок напівавтоматичного карабіна створений Ген. Конструктором КБП Шипуновим, автором автоматичних гармат АК і ГШ.

Супертигра!

Виробник Іжевський Машинобудівний Завод. Пряме продовження снайперської гвинтівки Драгунова. Проводиться 7,62х54R. 308Win і 9,3х64. Були ще в 7,62х39 та 9х53, але вкрай мало. Має варіанти з ортопедичної ложею «а-ля» СВД, рамковим прикладом як у доладного варіанти СВД і мисливської ложею. Карабін довгий і важкий, маса близько 4,2 кг без оптики і патронів. Магазини на 5 та 10 патронів. Стовбур проводиться електрохімічним травленням, хромований. Ствольна коробка знайомої всім конструкції АК. Кронштейн під оптику з лівого боку ствольної коробки бувають з цими кронштейнами проблеми, особливо при встановленні важких прицілів.

Стріляв з СВД достатньо і з короткого «Тигра» не так багато. Відмінностей мало, не буду зупинятися на ергономіці, мені, наприклад, ортопедичний приклад краще, ніж мисливський, і зовнішньому вигляді, тут у кожного своє. Все, з яких стріляв, мали непогані показники точності, гірше 45мм (1,6 МОА) на 100м пристойною Новосибірської «Экстрой» не було. Кажуть, що бувають стовбури з купою менше 1МОА, але мені не довелося бачити таких. Очевидно, що проблема може бути в нестабільному якості стовбурів.

Короткий опис статті: іжевські рушниці Отже, вибираємо нарізна зброя для полювання на звірів в лісовій зоні Росії, від її західних рубежів до Тихого океану. Основні види полювань: загінне на каба калібру,калібрів,карабін,маса,Зброю,зброї,патрони,кулі,Життя,Суспільство

Джерело: Вибір нарізної рушниці
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Патроны нарезные — купить Киев Украина
Поиск по бренду
все брендыLapuaLVESellier & Bellot

Показывать:
ПопулярныеОт дешевых к дорогимОт дорогих к дешевымНовинкиПоследнее добавленноеАкционные товарыРаспродажаЛучшая ценаТовар с уценкой
Вид товаров:




Отзывы (2)

Патрон Lapua кал.7,62х54 R пуля Mega масса 12,0 г
Код товара: 33370875, Артикул: 4317502
Производитель: Lapua, Модель: Mega, Калибр: 7,62х54 R, Количество в пачке:20 шт., Начальная скорость, м/с: 765, Название пули: Lapua Mega, Масса пули:12,0 г/ 185 гр
78.00 грн.
(за шт)
✔ Есть в наличии
Добавить к сравнению
Добавить в блокнот



Отзывы (2)

Патрон Sellier & Bellot Training кал.7,62x54 R пуля FMJ масса 11,7 грамма/ 180 гран. Нач. скорость 786 м/с.
Код товара: 12110034, Артикул: V332442
Производитель: Sellier & Bellot, Модель: FMJ, Калибр: 7,62х54 R, Количество в пачке: 20 шт., Начальная скорость, м/с: 768, Название пули: Full Metal Jacket (FMJ), Масса пули: 11,66 г/ 180 гр
35.50 грн.
(за шт)
✔ Есть в наличии
Добавить к сравнению
Добавить в блокнот



Отзывы (8)

Патрон Sellier & Bellot Match кал.7,62x54 R пуля MatchKing HPBT масса 11,3 грамм/ 174 гран. Нач. скорость 797 м/с.
Код товара: 12110046, Артикул: V332472
Производитель: Sellier & Bellot, Модель: HPBT (Sierra MatchKing), Калибр:7,62х54 R, Количество в пачке: 20 шт., Начальная скорость, м/с: 797, Название пули: Sierra MatchKing HPBT, Масса пули: 11,3 г/ 174 гр
51.00 грн.
(за шт)
✔ Есть в наличии
Добавить к сравнению
Добавить в блокнот



Отзывы (2)

Патрон Sellier & Bellot кал.7,62x54 R пуля SP масса 11,7 грамм/ 180 гран. Нач. скорость 800 м/с.
Код товара: 12110004, Артикул: V332462
Производитель: Sellier & Bellot, Модель: SP, Калибр: 7,62х54 R, Количество в пачке: 20 шт., Начальная скорость, м/с: 800, Название пули: Soft Point (SP),Масса пули: 11,66 г/ 180 гр,
37.00 грн.
(за шт)
Сообщить о поступлении
✖ Нет в наличии
Добавить к сравнению
Добавить в блокнот



Отзывы (12)

Патрон LVE кал. 7,62х54 R пуля - FMJ вес - 9,7 г
Код товара: 10200045
Производитель: LVE, Модель: FMJ, Калибр: 7,62х54 R, Количество в пачке: 20,Начальная скорость, м/с: 687, Название пули: Full Metal Jacket (FMJ), Масса пули: 9,7 г/ 149 гр,
8.00 грн.
(за шт.)
Сообщить о поступлении
✖ Нет в наличии
Ціни.
але якщо маєте вихід на армійські склади - з патронами простіше, тільки для полювання кулі не придатні.

в моєму районі лиш стало можна нарізну зброю мати, все при грошах мисливці їздили на склади до якогось там генерала і через нього накупили мосінок. на сьогодні всі вже попродали, зараз активно сплавляють СКСи від 5 тис грн до 500 у.о за одиницю.
і ще, патрони то є, але чи підходять кулі по твісту ствола? та й мосінка мосінці різниця - найкращі що до війни відібрали на снайперські винтівки.
а за калібри для промірки стволів Оптімум правильно сказав. та й краще брати з консервації нову гвинтівку. ІМХО
 

Trubik1979

Новачок
Могу, если надо, предоставить перечень пуль в 308 диа. ну хотябы от сьеры, как думаете поболе выбор будет?http://www.bergerbullets.com/http://www.lostriverballistic.com/LRB/index.cfmhttp://www.swiftbullets.com/flashstuff/base3.htmlhttp://www.sierrabullets.comhttp://www.nosler.comhttp://www.hornady.comhttp://www.speer-bullets.comhttp://www.barnesbullets.comhttp://www.magnusbullets.com/www.woodleighbullets.com.au, поищите среди них для моси в 311 диа. На сайте сьеры в 311 - 4 вида , в 308 более 20 типов пуль, где больше выбор решайте.
 

karman

ветеран форуму
надійна команда
Ви блукаєте в іллюзіях і не знаєте ні історії, ні сучасності. Карабін Мосіна ніколи не був і не буде поширеною зброєю стрілків.
Як дешевий екземпляр колекції - так. Як мисливська зброя - ні.
7,62х57R - ПАТРОН РАДЯНСЬКОГО СОЮЗУ І РОСІЇ.
Ні одна інша країна сваіту не використовує цей патрон.
Так, за межами Росії, цей патрон випускається, але питання ціни патрона виходить на перший план.
Патрон Мосина 7,62х54. Как то так.
 
Зверху