Дратхар універсал чі міф

Вадім

Новачок
Вибачаюсь якщо повторююь я хочу стати мисливцим ( залишилось отримати документи на руки) хочу собі помічника бачив роботу лайок гончих але це коликтивна охота а мені хочеться просто відпочити и одного разу побачив по тел. роботу дратхара ( вони працюют майже по всьму ) навіть по зайцю роблят стійку ЦЕ ТАК ЧИ НІ ?? матиму можливість полювати по всему що е на нашій тереторії)
 
Останнє редагування:

Бойцуха

Мисливець
Друже зразу видно ,що ти початківець якщо важаєш вище названих псів тільки для колективного полювання :D
Таку дискусію яку ти хочеш почати стосовно породи Дратхаар та її універсальності потягне принаймі на цілу лекцію .:)
Тиб краще розповів який звір є в твоїїй місцевості та наякого ти плануєш полювати .;)
 

Вадім

Новачок
Хотел бы я посмотреть как вы будите охотитца с гончаком в одиночку , В нас есть все начиная от куропатки и кончая кабаном, но повторюсь для меня не главное добыча а отдых и эстетичность :):) Я бы хотел услышать мнения хозяев этой породы :)
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
ось декілька моїх листів з переписки з товаришами:
Доброго вечора! не важко. хочу розпочати з того, що собака натаскувався не для виставок а як робочий собака на всі види полювання, якщо таке Вам підійде то розповім залюбки. отже, взяв у двомісячному віці, прививки, хвороби, глисти - все як у всіх до року. перший раз взяв на полювання у 5 місяців, але були тільки вдвох та просто щоб звикав до процесу, коли він забігався в траві, відійшов на 50 м та вистрелив (не прив"язуйте собаку! хай краще грається чи шукає щось), по реакції підняв голову насторожився, але продовжив своє діло, я потім підізвав погладив. і так кілька разів - ходив недалеко - зверніть увагу, у них ноги ростуть набагато швидше, тому здається незграбним та швидко стомлюється. на сезон по зайцю не брав, але гуляли кожен день то я, то батько, та після полювання завжди показував йому трофей, шевелив його, щоб він гарчав та кусав(висмикувати неможна-зуби молочні). навесні кілька разів водив його на довгому шнурі - 35м по угіддях де є фазан. на відкриття по качці взяли на наступний рік у віці 1рік 2 місяці, але качку подавати він не захотів, хоча паличку приносив з води змалку - до середини вересня плавав з ним за кожною качкою. збив качку - він не йде, роздягаюсь пливу, він за мною, підпливаю до качки, він поперед мене бере та пливе на беріг, виніс виплюнув. потім навіть підранків ловив та подавав. доречі по перепелу, куріпці, фазану почав робити сам з першого сезону.завжди привчали до покори, але не завжди виходило, дратхаар дуже норовливий собака, і якщо присікати всі його бешкети, може втратити інтерес до всього, я бачив такого собаку, доречі рідний брат мого - тільки і ходив за ногами господаря. тому маючи дратхаара, запасіться терпінням та нервами. зайця почав робити автоматично, лиса також, до речі часто зі стійкою на перших полюваннях по зайцю. запитуйте, що конкретно цікавить та який вік собаки, тому що 10 років полювання не вкладеш в 1 лист.
Мій робить погонку, зразу боротись намагався, але мав лише зіпсовані нерви, голосові зв"язки та ображеного собаку, потім побачив відео де у Європі, де еспаньйол-бретон та курцхаар робили погонки,тай зупинився, просто коли була ймовірність зачепити собаку - не стріляв, таких випадків було мало.
Качка. так вийшло що в 8 місяців його налякала самка, яка захищала виводок, коли він лазив по осоці біля річки. може тому він за ними не хотів плисти та апортувати, але коли перед відкриттям сезону того ж року знаходив виводки - ганяв їх з азартом та голосом. погонки пресікались, але недуже щоб невідбити охоту. змолоду собака ганяє все - ластівок, мишей, але згодом переключається тільки на те по чому ви стріляєте, тобто концентруєте увагу. місцем притравки на качку став острів на річці Південний Буг, за яким був зарічок порослий осокою копивою та очеретом. там завжди є 3-4 виводки. доцільно притравку починати, коли каченята тількино стали на крило, щоб вони злітали і не давали йому можливості ганяти їх та душити самотужки (водяних курочок мій задушив багато сам), стійку слід кожну помічати та підходити, до собаки, хвалячи його, щоб розумів що це добре, після кожного підйому давайте шматочок Педігрі для дресування (крупний). коли побачите, що собака під час роботи іноді підіймає голову та очима шукає Вас - значить він зрозумів суть полювання, тобто не бездумно ганяє пташок, а конкретно працює під Вас. після перших впольованих качок все буде як по маслу. собаку слід перед полюванням погодувати небагато - не притримуюсь, що собака має бути голодний, бо почне відноситись до полювання не як до цікавої розваги, а як добування собі їжі, то вже по собаці, коли почне їсти, своєму досі беру їсти на полювання так як собі на обід.
Перепел. дичина, яку дратхаар за сезон забуває трохи. кожен раз першого перепела на стерні стріляю сам і даю йому понюхати, далі вже працює як треба, чомусь так, може особливість мого собаки адже так щороку. притравку по перепелу в нашому регіоні потрібно проводити уже під час полювання так як багато дрібного перепела, які часто не вміють літати, а собака їх ловить, краще перший сезон почати добувати перепела коли починається осінній переліт тоді вони крупні жирні, злітають неохоче, стійку тримають мертво. перепела мій не апортує, допомагає знайти підранка або биту птицю і все, і спішить далі шукати, бувало, що першого кладу в рюкзак, а він знову на стійці.
Це все мої спостереження і те що я робив сам з батьком, на виставку мій би навряд чи потрапив:). вище взаємопорозуміння з собакою буде тоді коли він буде оглядатись на Вас та йти туди куди Ви скажете не командою, а типу "Біжи пошукай там, - а потім додасте, - трохи правіше" і ви туди піде, тоді ніякі команди непотрібні.
 

Вадім

Новачок
А чи робеть ваша собака стійку по зайцеві? и чполювали ві на копитного звіра?
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
А чи робеть ваша собака стійку по зайцеві?
все залежить від зайця:D:D, якщо він дає, то робить і тримає так, що доводилось штовхати зі стійки коліном, особливо у високому ріпаці або бур"яні, минулої зими стояв 10хв на лисиці в клаптику очерету зх4м - все від випадку залежить і від того як тримає дичина стійку.
косулю ганяє, кабана один раз зупинив на полі, кабан мав 180кг, робить без хваток - просто тримається на 15м від нього бігає по колу і обгавкує, більше на кабана не брав - просто шкода собаки, в тернику у будь-якої собаки мало шансів.
дуже фанатіє від фазана - від фазана забрати неможливо.
 

север

ветеран форуму
надійна команда
Косулю, иногда и зайца, гонит в азарте с голосом хоть и не на далекие расстояния, зато его, как, например, гончака, не надо ждать и искать часами, а то и сутками. Хотя гоном это преследование назвать ну никак нельзя... Копытные, пушные, полевая, водоплавающая, боровая дичь-все ищется, преследуется и аппортируется, в силу, конечно, возможностей и натаски. Был интересный случай на охоте-двое охотников транспортировали за ноги самца косули к транспорту, но даже в этом случае дратхаар не стоял в стороне, а помогал: с самым важным видом взял в зубы голову косули, и приподняв ее высоко над травой, путаясь у охотников под ногами, все же "аппортировал" зверя до самой машины, уверенно полагая, что это он сам лично его доставил. Для охотника, предпочитающего одиночные выходы сам на сам с природой-драт, безусловно, универсальный помощник, переключающийся мгновенно с работы по птице на зверя и наоборот. Так, он может без проблем поднять русака, а через пару минут сработает по выводку куропаток. А еще он не любит ежиков:)...Дождь, грязь,слякоть, мороз-ему нипочем. Но есть и серьезная проблема- при снежном покрове, особенно без мороза, между пальцами лап у него образуются ледяные трудноудаляемые култышки, которые он выгрызает через каждые 30-50 метров. Об охоте с ним в такие дни речи идти не может-сплошное мучение, нервы: и для собаки, и для охотника. При насте, бывает, режется, буквально до крови, внутренняя, нежная, малоопушенная сторона бедер. Однако это бывает, к счастью, не часто, зато при благоприятных условиях охота с дратхааром истинное удовольствие-охотник просто стреляет, не заботясь о том куда упадет дичь, а всю "грязную" работу по поиску и подаче за него, с удовольствием! выполнит любимый помощник. Мой совет-заводите себе дратхаара, обязательно с документами, с маленького возраста- в среднем с 1,5 месяца и не жалейте для него времени: не только в натаске, а просто в прогулках и повседневном общении. Тогда он будет понимать хозяина с полуслова и дарить радость общения с природой в полном объеме.

3.JPG
 

собаколюб

Слідопит
Хотел бы я посмотреть как вы будите охотитца с гончаком в одиночку , В нас есть все начиная от куропатки и кончая кабаном, но повторюсь для меня не главное добыча а отдых и эстетичность :):) Я бы хотел услышать мнения хозяев этой породы :)
А ви приїжайте і побачите не колективне полювання з гончаком....
Перед тим, як щось стверджувати почитайте літературу. З гончаками і з лайками можна і треба полювати в одиночку...
Тай універсальної породи немає.... Кожна собака віддає перевагу тому чи іншому виду дичини + ще є історичний профіль породи.
 

Геньо

Мисливець
Мій одного разу навіть піймав зайця!Падає мокрий сніг.Йду ,значить,старим яблуневим садом,соба працює десь метрів 20 від мене і через хвилину чую гін.Бачу в метрах 30 біжить заяць,а за ним мій драт з голосом.Почувши цей,так би мовити,гін, мій товариш з курцем пішов на зустріч.Заяць побачивши курца почав тормозити,щоб звернути, але вже ззаду був мій драт...Ох і в колективі були розмови зайця взяв без пострілу.Заяць мав 4 кг ваги!Так ,як перо профілюючий вид полювання для драта,то описувати не буду.Мав маленьке пораненя під час добору цапка!Натаскував сам і для себе(не для змагань так ,як немає часу),два рази на день зранку і ввечері!Для мене драт універсал,ИМХО.
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Тай універсальної породи немає
універсальність це часто компроміс з якістю, але як на мене дратхаар перекриває більший спектр полювань, ніж той же гончак, хоча тих чарівних моментів коли гончак гонить, того голосу немає. але й шукати непотрібно до вечора. кожному своє!
 

nikson-2

Мисливець
Спочатку, хоча б для самого себе, потрібно визначитись з тим, який зміст ми вкладаємо у поняття "універсальність" дратхаара. Для німця це: 1-робота по "перу"-пошук дичини, стійка або підйом на крило, апортування дичини або добирання підранка по команді; 2-робота на номері; 3-робота по кровяному сліду (волоку) на повідку або самостійно з анонсом. Все це за безумовного послуху та виконання усіх команд (словесних, свистком або рухом руки). Для українця це: 1-робота на всіх видах полювань до "нори" включно; 2-бажано щоб мив посуд, тоді дружина менше "пилятиме"; 3-і трохи "розбирався" в авто.
Це звичайно жарт, але все ж. Ви ніколи не побачите "німецького" дратхаара, який би "літав" по полю вздовж ланцюга мисливців. Йому заборонять гнати не пораненого зайця, тому що в 90% із 100 це призведе в подальшому до зриву стійки та гоньби птиці. Зараз багато "сучасних експертів", що пританцьовують під дудку деяких "блатних" мисливців намагаються знайти виправдання погонкам. Але ж дратхаар це лягава, потрібно виходити з поняття цього терміну. Хочете "пташину гончу"-заводьте спаніеля або епаньола (для них майже не властива стійка). Важко пересічному мисливцю "виховати" такого помічника, щоб відповідав "справжнім" стандартам. Послуги кваліфікованих натасчиків-не з дешевих, та й не скрізь вони є. А молодого собаку ой як легко "зіпсувати".
Я не відмовляю Вас від придбання Друга, але раджу заручитись підтримкою досвідченого "дратхаарятника".
дратхаар перекриває більший спектр полювань, ніж той же гончак
Доводилось не раз полювати з руськими гончими на качку (піднімали з важкодоступних місць на крило та після пострілу відшукували здобич та апортували підранків), на косулю та дикого кабана, за зайця та лисицю вже промовчу. Просто уявіть ситуацію: мисливець з таким гончаком в угіддях полює на качку, усі документи "справні", патрони з "відповідними" номерами дробу. І раптом єгерська перевірка... Решту "додумайте" самі...
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Ви ніколи не побачите "німецького" дратхаара, який би "літав" по полю вздовж ланцюга мисливців
коли йдемо в ланцюзі по зайцю, він працює виключно коло мене або коло батька, зайця ганяє.
90% із 100 це призведе в подальшому до зриву стійки та гоньби птиці
мій з першого дня робить погонку, зразу боровся, а потім - мене робота влаштовує, перекривань птиці собакою майже не було (окрім декількох випадків по перепелу), а на полюванні по вальдшнепу навіть допомагало - не влучив, собака пішов вздовж лісосмуги, поки я доходжу - вже стоїть знову.
Хочете "пташину гончу"-заводьте спаніеля або епаньола (для них майже не властива стійка)
спаніель на наших полюваннях влітку на осоках бурьянах та стернях, а восени на болоті з його шовковистою шерстю - дуже вже жалісне видовище (був у товариша), і не втримаєтесь - візімете на зайця в трохи розкишшу ріллю, будете носити його в рюкзаці а вдома мити в ванні 2 години.
з руськими гончими на качку
у товариша був рябий гончак, на фазана натасканий, так він як справдній гончак того фазана спочатку загонив скільки міг і той злітав метрів за 500 від нас ми лише бачили все здаля
для ТС - дивітьсявідео, читайте, слухайте поради, але вибір за Вами, другом буде і епаньйол, і дратхаар, і ягд чи гончак, як виховаєте те й матимете, собака не лише помічник, а член сім!ї, якому треба і увага, і недоспані ночі, коли хворіє, полювання і робота собаки це скоріш винагорода за Вашу вкладену в цього працю. а за тим, Ні Пуха!
 

HANTER68

Мисливець
Драт для міського мисливця оптимальний варіант
Скорее для городского охотника подойдет эпаньол, я говорю о проживании в квартире. Хотя у товарища два драта, но он проживает в частном секторе. Был свидетелем как кобель моего друга выезжал из камыша на спине кабана).
вибір за Вами, другом буде і епаньйол, і дратхаар, і ягд чи гончак, як виховаєте те й матимете, собака не лише помічник, а член сім!ї, якому треба і увага, і недоспані ночі, коли хворіє, полювання і робота собаки це скоріш винагорода за Вашу вкладену в цього працю. а за тим, Ні Пуха!
Согласен полностью. И первый год самый сложный, зато потом пес отблагодарит сполна.
 

север

ветеран форуму
надійна команда
"...спаніель на наших полюваннях влітку на осоках бурьянах та стернях, а восени на болоті з його шовковистою шерстю - дуже вже жалісне видовище (був у товариша), і не втримаєтесь - візімете на зайця в трохи розкишшу ріллю, будете носити його в рюкзаці а вдома мити в ванні 2 години."
+100
 

VEST

Мисливець
как по мне курцхаар намного интереснее НАШИХ дратхааров,и всё это п..здёшь что драту в камыше легче чем курцу!!!!!!! в любой породе охотничьих собак отдаю предпочтение гладкошёрстным...ИМХО,и в нашей стране за адекватные деньги ненайдёшь правильного драта!!!опять ИМХО!!! А курцев достаточно...Ну а если для города то лучший вариант это бретон ,у них один минус это цена,и кто то ту писал что бретон как и спаник не делает стойку!!!!! Товарищ учите историю породы а то как то не красиво на охотничьем сайте такую пургу гнать!!! К стати бретон относиться к континентальным легавым и это очень интересная порода.
 

Кайзер

Мисливець
как по мне курцхаар намного интереснее НАШИХ дратхааров,и всё это п..здёшь что драту в камыше легче чем курцу!!!!!!! в любой породе охотничьих собак отдаю предпочтение гладкошёрстным...ИМХО,и в нашей стране за адекватные деньги ненайдёшь правильного драта!!!опять ИМХО!!! А курцев достаточно...Ну а если для города то лучший вариант это бретон ,у них один минус это цена,и кто то ту писал что бретон как и спаник не делает стойку!!!!! Товарищ учите историю породы а то как то не красиво на охотничьем сайте такую пургу гнать!!! К стати бретон относиться к континентальным легавым и это очень интересная порода.
Якщо не важко,обгрунтуйте ваше твердження.Чим курцхаар,цікавіший за драта?
Ви вважаєте,що не в нашій країні,за адекватні гроші, ви там щось більш менш пристойне в плані екстер"єра та роботи придбаєте?
Запевню Вас,в Україні зустрічаються досить пристойні дратхаари.
Порівнювати роботу драта та бретона,взагалі......Це породи,з різною функціональністю.
 

HANTER68

Мисливець
Товарищ учите историю породы а то как то не красиво на охотничьем сайте такую пургу гнать!!! К стати бретон относиться к континентальным легавым и это очень интересная порода.
да, где-то на этом форуме я читал чьи то перлы о том, что бретон относится к спаниелям. Я долго стоял перед выбором, курц или бретон, нравятся и те и те. Но выбор упал на бретона, и сейчас бы поступил так-же. Прекрасная собака, замечательные работы, прекрасный друг для всех членов семьи. Ну а цена в настоящее время не такая и большая, не больше чем на хорошего представителя курцев или дратов. И что еще немало радует пока нет представителей породы бретон с купленными щенячьками или родословными.
 
Зверху