Сонячний окунь або санфіш. Оселився в нас вже досить давно і мешкає майже в усіх водоймах, в тому числі і закритих. В річках України по яким я сплавлявся, а їх немало, зустрічається всюди. Товариш, який працює на кораблях, висунув версію його появи в наших водоймах, що потрапив він до нас разом із баластними водами, які скидають кораблі, а як воно насправді хто зна…
Стосовно його ловлі. Полюбляє він невеликі глибини в береговій зоні, бажано з піщаним дном і незначною рослинністю,весною там він собі облаштовує такі наче «гнізда», які він захищає від небажаних гостей, а вже блище до літа розподіляється по всій водоймі. Кількість його в нас досить значна, бувало таке що при ловлі карася на вудочку, за цілий день вдавалося піймати пару штук, а сонячних десятки… Неоднаразово його ловив і на спінінг, цілеспрямовано! Тут вже досить специфічна ловля.
Що стосується кулінарних якостей. Багато хто його навіть боїться брати до рук (думають що піранья

) не кажучи вже про те щоб їсти його. Але останнім часом все частіше чую від людей, що брали,їли, сподобався… З власного досвіду, колись наловив його в кількості, частину вирішив посмажити, частину засолить. Смаженим правду кажучи я його не зрозумів (хоча багатьом саме в такому вигляді він і подобається, кажуть аж солодкий

), а ось сушеним сподобався, мені і всим кого пригощав.
І на останок, ловить його в нас можна в необмеженій кількості, без порушення правил спортивного та любительського рибальства.