Облава. Загінне полювання на копитного звіра! Правила та поради.

S.V.R.

ветеран форуму
надійна команда
Доброго ! Знайшов статтю на просторах нету. Корисно почитати .


У зв'язку з останніми сумними подіями слід нагадати ВАЖЛИВІ ПРАВИЛА!!!
Поширюйте в себе на сторінках, в своїх спільнотах. Це дійсно важливо!!!
**Облава. Загінне полювання на копитного звіра!**
**Правила та поради**
Одне з найулюбленіших та найпоширеніших полювань є облавне /загінне полювання на копитних. Я не є фанатом таких полювань та декілька разів на рік приймаю участь в них. В першу чергу таке моє ставлення сформувалося через не завжди достатній рівень знань як у мисливців так і тих, хто проводить такі полювання. Тому для мене облава - це лише перевірений колектив однодумців, які розділяють мої погляди на полювання і мисливство! Лише в такому випадку облава принесе істинне задоволення.
От навіть не знаю з чого почати, доволі тонка і ніжна це штука полювання загоном. Правил і застережень на таких полюваннях сила силенна, а основне, що результат залежить від кожного члену колективу і нашої злагодженості.
Не буду писати про інструктажі, про них Вам мають розказати єгеря, почну з того, що потрібно визначитись хто, де, в якому порядку йде в загін чи стає на номери. Зазвичай, у колективах в яких полюю я, це відбувається шляхом жеребкування стрілецьких номерів з визначенням черговості. Тобто бочечки по кількості учасників і відповідно нумерації.... Перша нагінка в загін з ідуть учасники з № 1-5, а номери стають по зростанню .... Друга нагінка з №5-10.... і по кругу.... Ніхто не ображається, що комусь місце гірше попалось чи загін тяжчий... все вирішила доля! (думаю зрозуміло)
Розібравшись з номерами, прослухавши інструктаж відбувається виїзд у ліс і тут необхідно, щоб розпорядник полювання добре знав свою справу. Та все ж є декілька постулатів, які просто необхідно знати кожному учаснику такого полювання:
**Одяг!**
Одяг у всіх учасників полювання повинен містити яскраві елементи помаранчевого або яскраво-салатового кольору! Виключень не може бути!!!!!! Тим паче, що копитні звірі через особливість свого зору бачать усе в чорно - білому спектрі і елементи вашого яскравого одягу аж ніяк не вплинуть на те, як швидко звір Вас помітить. А от безпека виросте в рази! Ваш товариш по сусідньому номеру зможе набагато легше орієнтуватись де ви стоїте! Та й нагоничам при виході на номери буде простіше орієнтуватись як стоїть лінія номерів. Взагалі туман, сніг, хащі, одноманітні сірі кольори заважають добре бачити сусіда, а яскравий одяг сильно допомагає орієнтуватись!
Одяг повинен бути з тканин, що не створюють шуму, не шарудіти, взуття не йорзає і не хляпає халявками! Шум один із основних ворогів на таких полюваннях!
Щодо одягу хочеться звернути увагу ще на такий момент.... Часто одяг перед полюваннями перуть в такому пральному порошку з додаванням різноманітних ополіскувачів, що при маленькому вітерці від сусіда долинає запах «Альпійської свіжості», «Ніжності океану», «Аромату Франжипанії та цитрусової олії» і ще різноманітними новинками масмаркету…..
Для прання застосовуйте засоби без різких запахів, а перед полювання вивітрюйте одяг на балконі добу чи дві! "Альпи і океан" то звісно добре та їх запахи на полюваннях наш ворог! Звісно коли одяг брудний і тхне нечистотами це теж зло! Все має бути в розумних межах.
Одяг має бути зручним та в міру теплим, так, щоб тіло не потіло при пересуванні, та й щоб не замерзли за якусь годину очікування на номері!
І ще про запахи! Частою помилкою є бриття перед облавою, і обливання одеколоном в гігієнічних цілях! Запах, як вже звертав увагу вище - це перше, що вас видасть на загінному полюванні! Звір чує запахи набагато краще ніж бачить! Особливо кабан!
Одягнуті, в жилетах та з яскравими елементами одягу, без різких запахів "Альп та океану" і запашних одеколонів чекаємо на наступні кроки. Розставляє Вас розпорядник полювання на номери..... В ідеалі номери розставляються по прямій або майже прямій лінії, на дорогах, каналах, вздовж ЛЕП..... Розпорядник має розставити Вас на відстані 60-70 метрів один від одного. Пояснити, як будуть виходити загоничі та де буде наступний номер. У випадках, коли номери ставляться не по прямій, а існує заворот, розпорядник повинен попередити стрілка мінімум за два номери до зміни траєкторії розстановки номерів. Це вкрай Важливо! Також необхідно звернути увагу на розстановку на пагорбах, сусідні номери мають чітко візуалізуватись !
Розставили на номери! Кожен з номерів повинен пересвідчитись де його сусіди з ліва і справа. Визначити свій сектор стрільби! Зайняти вигідну позицію під лісом зі сторони загону! Це дуже важливо! Обов’язково під ліс, зі сторони з якої на вас вийдуть нагоничі, не посередині дороги, не за нею! Це дає не аби який зазор при пострілі в угон!
**Поведінка на номері!**
На своєму номері кожен мисливець готує місце, тихенько розгортає опале листя з під ніг, де будете стояти, витоптує сніг! Добре коли по груди зі сторони загону Ваше місце прикриває якийсь кущ, чи інша рослинність та так, щоб не заважала стрільбі. Коли місце готове і впевнився де товариші, заряджає зброю зайнявши позицію! І ніяких стільців на номерах, підставок під «п’яту точку». Бо часто буває, сяде та й задрімає, рушниця впаде та як гахне))))) Смішно коли смішно.... Крім того, що звіра пропустить, та ще й можна біди наробити.... Та й сидячого Вас Вашому товаришу спостерігати вкрай Важко! Зброя весь час на запобіжнику!
Стали на номер, зарядили зброю, цигарки, телефони, чотки, стільці все в сторону! Полюємо!
**Трішки про рухи!**
Рухи, як і запахи, частіше всього видають мисливця на номері! Звір краще всього бачить саме рухи, а не кольори. Почули звук наближення звіра - не спішіть скидувати рушницю. Дочекайтесь, коли звір буде в зоні обстрілу! І ні в якому випадку не кричіть "Пильнуй" на номері! Ваш товариш зліва та справа теж має вуха і повинен бути зосередженим на полюванні, а не телефоні))))).
От тут вже розпочинається трішки важче!
**Переходимо до стрільби!!!!!**
Не забуваємо, що копитного звіра відповідно до закону можна стріляти лише кулею! І це не видумка, а просте правило, яке спасе життя не лише звіру, який не пропаде безглуздою смертю підранком, а й мисливцям, адже картеч вкрай небезпечно рикошетить. Нажаль я колись бачив випадок, благо все закінчилось благополучно!
Отож стрільба в загін з гладкої зброї дозволена у випадку, коли до загоничів не менше 200 метрів під 45 градусів, як на малюнку №2. Та це не стосується великого копитного звіря типу оленя благородного, колись не стосувалось ще лося, який тепер у Червоній книзі! Тобто маємо 45 градусів для обстрілу, бісектрисою якого є умовно проведена перпендикулярна лінія до лінії номерів. І на відстань не більше 35 метрів! Якщо звір біжить по горбку також не стріляємо. Постріл повинен бути направлений обов’язково вниз!
Я особисто стріляю лише в "угон", тобто коли звір перебіг лінію номерів, теж слідуючи тим самим правилам, окрім дистанції пострілу, яку при впевненості можна збільшити до 50 метрів!
Категорично забороняється стріляти вздовж лінії номерів, так як куля сильно рикошетить від дерев і мерзлої землі!!!!
З нарізної зброї стріляємо лише в **Угон**, без усіляких винятків під тим же кутом 45 градусів, бісектрисою якого є умовна перпендикулярна до лінії номерів! Не забувайте – нарізна куля може пролетіти і 1500 метрів!!!!
Це основний фактор безпеки, бережіть себе і своїх друзів, жодний трофей не стоїть ризику !
При вдалому пострілі і попаданні обов’язково сповістіть розпорядника полювання про добутий трофей, щоб не було перестрілу, викриком "Добув" чи "Готовий"! Ні в якому випадку не сходьте з номеру до виходу на номери загоничів та команди розпорядника полювання про завершення загону! Категорично заборонено сходити з номеру до команди розпорядника ні до підходу до добутого звіра, ні за добором підранка!
У випадку, якщо звір добутий, забороняється підходити до нього зі сторони голови! Завжди підходити з зарядженою зброєю, і дивитись на вуха і холку. Якщо вуха прижаті, а холка сторчить, звір живий і його необхідно дострелити повторним пострілом, теж знаю випадок, як самець косулі одягнув на свої роги мисливця.
Після закінчення загону розрядіть зброю при сході з номеру!
**Загоничі**
Окремою історією є стрільба загоничів! Я особисто проти такої стрільби, і ви сміло можете вимагати цього у господарстві де полюєте! Та все ж якщо таки стріляти, то за спину, тобто в сторону від номерів, і ніякої картечі і дробу, не ближче 200 метрів від номерів!
Трішки про те, як йти в загоні . Дуже важливо тримати відстань і лінію, найчастіше звір виходить саме між загоничами, коли один почув хруст і призупинився та притих, щоб "встрелити". Пам’ятайте, полювання колективне і загоничі працюють на номери, прийде Ваша черга і при злагодженій компанії фортуна посміхнеться і Вам на номері. Обов’язково потрібно проходити важкі місця, а не оминати їх, саме в них звір залягає. З регулярним шумом і викликами "ГОП", тримаючи лінію і швидкість, працюйте на номери! Дуже добре коли загоничі повідомляють якщо бачать, що піднявся звір і який саме.
**Категорично забороняється на облавному полюванні на копитних!**
1.Стрільба дробом, картеччю, круглими кулями!
2.Стрільба по лінії стрілків і в сторону нагоничів, коли ті ближче 200-250 метрів.
3.Стрільба на рівні зросту людини і вище в сторону загону.
4. Стрільба по погано видимій цілі або на шелест!
5. Стрільба з нарізної зброї в сторону загону.
6. Підхід до добутого звіра з сторони голови.
7. Сходити з номерів до завершення загону і команди розпорядника.
8. Заряджати зброю до того, як стали на номер і підготували місце.
9. Знімати зброю з запобіжника до безпосереднього моменту пострілу.
**Трішки етики!**
1. Не стріляйте самок!
2. Не стріляйте у звіра якщо ви бачите, що він краще вийде на Вашого товариша.
3. Не стріляйте лисів та зайців при полюваннях на копитного звіра, навіть якщо маєте відстрілку!
4. Не паліть на номері, поважайте колективну працю!
5. Не користуйтесь одеколонами перед полюванням!
6. Зберігайте максимальну тишу на номері.
7. Не сідайте на стілець чи пеньок.
8. Виключіть звук у телефоні і сховайте його в дальню кишеню!
9. Не заздріть товаришу, який добув звіра!
Наче все коротко описав, в наступних дописах опишу більш детально по основних звірах, полювання на яких у нас дозволено!
**З повагою Адріан!
 

Аникей

Мисливець
Доброго ! Знайшов статтю на просторах нету. Корисно почитати .


У зв'язку з останніми сумними подіями слід нагадати ВАЖЛИВІ ПРАВИЛА!!!
Поширюйте в себе на сторінках, в своїх спільнотах. Це дійсно важливо!!!
**Облава. Загінне полювання на копитного звіра!**
**Правила та поради**
Одне з найулюбленіших та найпоширеніших полювань є облавне /загінне полювання на копитних. Я не є фанатом таких полювань та декілька разів на рік приймаю участь в них. В першу чергу таке моє ставлення сформувалося через не завжди достатній рівень знань як у мисливців так і тих, хто проводить такі полювання. Тому для мене облава - це лише перевірений колектив однодумців, які розділяють мої погляди на полювання і мисливство! Лише в такому випадку облава принесе істинне задоволення.
От навіть не знаю з чого почати, доволі тонка і ніжна це штука полювання загоном. Правил і застережень на таких полюваннях сила силенна, а основне, що результат залежить від кожного члену колективу і нашої злагодженості.
Не буду писати про інструктажі, про них Вам мають розказати єгеря, почну з того, що потрібно визначитись хто, де, в якому порядку йде в загін чи стає на номери. Зазвичай, у колективах в яких полюю я, це відбувається шляхом жеребкування стрілецьких номерів з визначенням черговості. Тобто бочечки по кількості учасників і відповідно нумерації.... Перша нагінка в загін з ідуть учасники з № 1-5, а номери стають по зростанню .... Друга нагінка з №5-10.... і по кругу.... Ніхто не ображається, що комусь місце гірше попалось чи загін тяжчий... все вирішила доля! (думаю зрозуміло)
Розібравшись з номерами, прослухавши інструктаж відбувається виїзд у ліс і тут необхідно, щоб розпорядник полювання добре знав свою справу. Та все ж є декілька постулатів, які просто необхідно знати кожному учаснику такого полювання:
**Одяг!**
Одяг у всіх учасників полювання повинен містити яскраві елементи помаранчевого або яскраво-салатового кольору! Виключень не може бути!!!!!! Тим паче, що копитні звірі через особливість свого зору бачать усе в чорно - білому спектрі і елементи вашого яскравого одягу аж ніяк не вплинуть на те, як швидко звір Вас помітить. А от безпека виросте в рази! Ваш товариш по сусідньому номеру зможе набагато легше орієнтуватись де ви стоїте! Та й нагоничам при виході на номери буде простіше орієнтуватись як стоїть лінія номерів. Взагалі туман, сніг, хащі, одноманітні сірі кольори заважають добре бачити сусіда, а яскравий одяг сильно допомагає орієнтуватись!
Одяг повинен бути з тканин, що не створюють шуму, не шарудіти, взуття не йорзає і не хляпає халявками! Шум один із основних ворогів на таких полюваннях!
Щодо одягу хочеться звернути увагу ще на такий момент.... Часто одяг перед полюваннями перуть в такому пральному порошку з додаванням різноманітних ополіскувачів, що при маленькому вітерці від сусіда долинає запах «Альпійської свіжості», «Ніжності океану», «Аромату Франжипанії та цитрусової олії» і ще різноманітними новинками масмаркету…..
Для прання застосовуйте засоби без різких запахів, а перед полювання вивітрюйте одяг на балконі добу чи дві! "Альпи і океан" то звісно добре та їх запахи на полюваннях наш ворог! Звісно коли одяг брудний і тхне нечистотами це теж зло! Все має бути в розумних межах.
Одяг має бути зручним та в міру теплим, так, щоб тіло не потіло при пересуванні, та й щоб не замерзли за якусь годину очікування на номері!
І ще про запахи! Частою помилкою є бриття перед облавою, і обливання одеколоном в гігієнічних цілях! Запах, як вже звертав увагу вище - це перше, що вас видасть на загінному полюванні! Звір чує запахи набагато краще ніж бачить! Особливо кабан!
Одягнуті, в жилетах та з яскравими елементами одягу, без різких запахів "Альп та океану" і запашних одеколонів чекаємо на наступні кроки. Розставляє Вас розпорядник полювання на номери..... В ідеалі номери розставляються по прямій або майже прямій лінії, на дорогах, каналах, вздовж ЛЕП..... Розпорядник має розставити Вас на відстані 60-70 метрів один від одного. Пояснити, як будуть виходити загоничі та де буде наступний номер. У випадках, коли номери ставляться не по прямій, а існує заворот, розпорядник повинен попередити стрілка мінімум за два номери до зміни траєкторії розстановки номерів. Це вкрай Важливо! Також необхідно звернути увагу на розстановку на пагорбах, сусідні номери мають чітко візуалізуватись !
Розставили на номери! Кожен з номерів повинен пересвідчитись де його сусіди з ліва і справа. Визначити свій сектор стрільби! Зайняти вигідну позицію під лісом зі сторони загону! Це дуже важливо! Обов’язково під ліс, зі сторони з якої на вас вийдуть нагоничі, не посередині дороги, не за нею! Це дає не аби який зазор при пострілі в угон!
**Поведінка на номері!**
На своєму номері кожен мисливець готує місце, тихенько розгортає опале листя з під ніг, де будете стояти, витоптує сніг! Добре коли по груди зі сторони загону Ваше місце прикриває якийсь кущ, чи інша рослинність та так, щоб не заважала стрільбі. Коли місце готове і впевнився де товариші, заряджає зброю зайнявши позицію! І ніяких стільців на номерах, підставок під «п’яту точку». Бо часто буває, сяде та й задрімає, рушниця впаде та як гахне))))) Смішно коли смішно.... Крім того, що звіра пропустить, та ще й можна біди наробити.... Та й сидячого Вас Вашому товаришу спостерігати вкрай Важко! Зброя весь час на запобіжнику!
Стали на номер, зарядили зброю, цигарки, телефони, чотки, стільці все в сторону! Полюємо!
**Трішки про рухи!**
Рухи, як і запахи, частіше всього видають мисливця на номері! Звір краще всього бачить саме рухи, а не кольори. Почули звук наближення звіра - не спішіть скидувати рушницю. Дочекайтесь, коли звір буде в зоні обстрілу! І ні в якому випадку не кричіть "Пильнуй" на номері! Ваш товариш зліва та справа теж має вуха і повинен бути зосередженим на полюванні, а не телефоні))))).
От тут вже розпочинається трішки важче!
**Переходимо до стрільби!!!!!**
Не забуваємо, що копитного звіра відповідно до закону можна стріляти лише кулею! І це не видумка, а просте правило, яке спасе життя не лише звіру, який не пропаде безглуздою смертю підранком, а й мисливцям, адже картеч вкрай небезпечно рикошетить. Нажаль я колись бачив випадок, благо все закінчилось благополучно!
Отож стрільба в загін з гладкої зброї дозволена у випадку, коли до загоничів не менше 200 метрів під 45 градусів, як на малюнку №2. Та це не стосується великого копитного звіря типу оленя благородного, колись не стосувалось ще лося, який тепер у Червоній книзі! Тобто маємо 45 градусів для обстрілу, бісектрисою якого є умовно проведена перпендикулярна лінія до лінії номерів. І на відстань не більше 35 метрів! Якщо звір біжить по горбку також не стріляємо. Постріл повинен бути направлений обов’язково вниз!
Я особисто стріляю лише в "угон", тобто коли звір перебіг лінію номерів, теж слідуючи тим самим правилам, окрім дистанції пострілу, яку при впевненості можна збільшити до 50 метрів!
Категорично забороняється стріляти вздовж лінії номерів, так як куля сильно рикошетить від дерев і мерзлої землі!!!!
З нарізної зброї стріляємо лише в **Угон**, без усіляких винятків під тим же кутом 45 градусів, бісектрисою якого є умовна перпендикулярна до лінії номерів! Не забувайте – нарізна куля може пролетіти і 1500 метрів!!!!
Це основний фактор безпеки, бережіть себе і своїх друзів, жодний трофей не стоїть ризику !
При вдалому пострілі і попаданні обов’язково сповістіть розпорядника полювання про добутий трофей, щоб не було перестрілу, викриком "Добув" чи "Готовий"! Ні в якому випадку не сходьте з номеру до виходу на номери загоничів та команди розпорядника полювання про завершення загону! Категорично заборонено сходити з номеру до команди розпорядника ні до підходу до добутого звіра, ні за добором підранка!
У випадку, якщо звір добутий, забороняється підходити до нього зі сторони голови! Завжди підходити з зарядженою зброєю, і дивитись на вуха і холку. Якщо вуха прижаті, а холка сторчить, звір живий і його необхідно дострелити повторним пострілом, теж знаю випадок, як самець косулі одягнув на свої роги мисливця.
Після закінчення загону розрядіть зброю при сході з номеру!
**Загоничі**
Окремою історією є стрільба загоничів! Я особисто проти такої стрільби, і ви сміло можете вимагати цього у господарстві де полюєте! Та все ж якщо таки стріляти, то за спину, тобто в сторону від номерів, і ніякої картечі і дробу, не ближче 200 метрів від номерів!
Трішки про те, як йти в загоні . Дуже важливо тримати відстань і лінію, найчастіше звір виходить саме між загоничами, коли один почув хруст і призупинився та притих, щоб "встрелити". Пам’ятайте, полювання колективне і загоничі працюють на номери, прийде Ваша черга і при злагодженій компанії фортуна посміхнеться і Вам на номері. Обов’язково потрібно проходити важкі місця, а не оминати їх, саме в них звір залягає. З регулярним шумом і викликами "ГОП", тримаючи лінію і швидкість, працюйте на номери! Дуже добре коли загоничі повідомляють якщо бачать, що піднявся звір і який саме.
**Категорично забороняється на облавному полюванні на копитних!**
1.Стрільба дробом, картеччю, круглими кулями!
2.Стрільба по лінії стрілків і в сторону нагоничів, коли ті ближче 200-250 метрів.
3.Стрільба на рівні зросту людини і вище в сторону загону.
4. Стрільба по погано видимій цілі або на шелест!
5. Стрільба з нарізної зброї в сторону загону.
6. Підхід до добутого звіра з сторони голови.
7. Сходити з номерів до завершення загону і команди розпорядника.
8. Заряджати зброю до того, як стали на номер і підготували місце.
9. Знімати зброю з запобіжника до безпосереднього моменту пострілу.
**Трішки етики!**
1. Не стріляйте самок!
2. Не стріляйте у звіра якщо ви бачите, що він краще вийде на Вашого товариша.
3. Не стріляйте лисів та зайців при полюваннях на копитного звіра, навіть якщо маєте відстрілку!
4. Не паліть на номері, поважайте колективну працю!
5. Не користуйтесь одеколонами перед полюванням!
6. Зберігайте максимальну тишу на номері.
7. Не сідайте на стілець чи пеньок.
8. Виключіть звук у телефоні і сховайте його в дальню кишеню!
9. Не заздріть товаришу, який добув звіра!
Наче все коротко описав, в наступних дописах опишу більш детально по основних звірах, полювання на яких у нас дозволено!
**З повагою Адріан!
більшість правил нажаль написані кров»ю.
 

Степанович 2

Снайпер
..."На своєму номері кожен мисливець готує місце, тихенько розгортає опале листя з під ніг, де будете стояти, витоптує сніг! Добре коли по груди зі сторони загону Ваше місце прикриває якийсь кущ, чи інша рослинність та так, щоб не заважала стрільбі. Коли місце готове і впевнився де товариші, заряджає зброю зайнявши позицію! І ніяких стільців на номерах, підставок під «п’яту точку»...

Більше б розписати чи поділитись самим вибором місця. Кущ це добре, але коли його немає, то я за п’яту точку (автор заперечує), бо так ти менш примітний і огляд низом кращий чим дивитись зверху через кущі, дерева.
Де краще, на номері, стояти перед деревом чи за ним теж потребує більшого опису.
 

S.V.R.

ветеран форуму
надійна команда
Скажу як роблю я. Якщо є дерево то стою за ним, якщо немає то біля будь-якої рослинності, щоб хоч якось "злитися з пейзажем". Але скажу так, якщо звіра добре підперли, то йому все одно де ви стоєте чи за кущем чи на чистому, він буде "перти на пролом" тільки щоб утекти.
 

S.V.R.

ветеран форуму
надійна команда
Так краще при полюванні на сікача з добрячими іклами...
А для огляду та вскидки інколи заважає...
дЕрево дЕреві різниця, не треба ставити за таким, що й 3 чоловіка не обхватить, все по ситуації.
 

Степанович 2

Снайпер
Скажу як роблю я. Якщо є дерево то стою за ним, якщо немає то біля будь-якої рослинності, щоб хоч якось "злитися з пейзажем". Але скажу так, якщо звіра добре підперли, то йому все одно де ви стоєте чи за кущем чи на чистому, він буде "перти на пролом" тільки щоб утекти.
Тут погоджуюсь
 

Виталий 2.

Слідопит
А я оставляю крупное дерево за спиной. Стрелка на фоне ствола не видно а у него обзору ничего не препятствует.
Плюс, на ствол еще и облокотиться спиной можно ;) , хоть присев на корточки, хоть стоя:).
 

S.V.R.

ветеран форуму
надійна команда
згадався мультик
 

БЮВ

Слідопит
Плюс, на ствол еще и облокотиться спиной можно ;) , хоть присев на корточки, хоть стоя:).
Совершенно верно. Спиной прислонишься и только глазами водишь, зверь спокойно идет. А если дерева нет то и куст чуть выше роста пойдет за спиной.
 

Altay1972

Снайпер
А я оставляю крупное дерево за спиной. Стрелка на фоне ствола не видно а у него обзору ничего не препятствует.
100%
А за деревом начинают выглядывать слева, справа как маятник... и самому плохо видно и для зверя это выглядывание и шевеление повод обойти подальше это непонятное движение...
 
Зверху