Перереєстрація мисливської гладкоствольної та холодної зброї

Mechanik

Снайпер
Мої вітання.
Звернувся до мене, колега -мисливець з м.Тернопіль щодо недавньої перереєстрації мисливської зброї, яку колега проходив в областній дозвільній.
Переєстрацію мисливської зброї колега пройшов успішно, а ось з мисливськими ножами (3шт) які вписані в дозвіл на зберігання, виникло питання.
Щоб пройти перереєстрацію мисливських ножів, працівник дозвільної системи сказав, що необхідно мисливські ножі (3шт) направити на експертизу Тернопільському НДЕКЦ з відповідною заявою.
Вартість проходження експертизи НДЕКЦ за 1 мисливський ніж складає від 1500 - 1800 грн.

Питання ?
Чи дійсно, такі законні вимоги при проходженні чергової перереєстрації мисливської зброї, коли мисливські ножі вписані в дозвіл ?

Дякую за відповідь.

• Like
Reactions: pio

север

ветеран форуму
надійна команда
А чи є, взагалі, в наш час такий термін, як "мисливський ніж, який підлягає реєстрації в поліції"? Хто знає, дайте посилання на законодавчий документ з цього приводу.

Степанович 2

Снайпер
Колись, у мою молодість, був у мене зареєстрований у дозволі, номерний мисливський ніж.
При, якісь там черговій перерегістрації, в дозвіл його не вписали - сказали, що це вже робити не треба.
В мене ось такий досвід був з цього приводу.

tyrist 1945

Тигр
Колись, у мою молодість, був у мене зареєстрований у дозволі, номерний мисливський ніж.
При, якісь там черговій перерегістрації, в дозвіл його не вписали - сказали, що це вже робити не треба.
В мене ось такий досвід був з цього приводу.
Таке саме і в мене було.

old hunter

Снайпер
Скажу і я свої думки.
Якщо ніж не відносться до холодної зброї, то на носіння і зберігання такого ножа не потрібно дозволу.
Якщо ніж холодна зброя, то на носіння та зберігання потрібен дозвіл.
Документ який це регламентуе - сертифікат, єкспертний висновок, на ніж.
Такий документ видають відповідні органи.
Це я про ті ножі що лежать вдома і на них немае ніяких бумаг від магазину де придбали.

Якщо сертифіката немае, його треба замовляти в єкспертній установі, отримувати сертфікат і далі йти за дозволом.

-"Відомості про боєприпаси до вогнепальної зброї, патрони до пристроїв, холодну зброю - мисливські ножі, придбані на підставі дозволу на зберігання та носіння вогнепальної зброї, у ЄРЗ вносяться магазином з торгівлі зброєю."

- "Холодна зброя - мисливські ножі придбаваються громадянами за наявності дозволу органу (підрозділу) поліції на зберігання та носіння мисливської вогнепальної зброї. При цьому магазин з торгівлі зброєю робить відмітку в книзі обліку холодної зброї - мисливських ножів (додаток 32) та видає Витяг з ЄРЗ про придбання зброї, предметів."

- "За відсутності у громадянина дозволу органу (підрозділу) поліції на зберігання та носіння мисливської вогнепальної зброї холодна зброя - мисливські ножі придбаваються за дозволом на придбання холодної зброї в порядку, визначеному пунктом 12.2 цієї глави. У такому випадку Експертною службою МВС вносяться в ЄРЗ відомості про таку холодну зброю - мисливський ніж.
{Абзац двадцять третій пункту 12.5 глави 12 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства внутрішніх справ № 420 від 18.06.2024}
Витяг з ЄРЗ про придбання зброї, предметів на придбану холодну зброю - мисливський ніж разом з дозволом на зберігання та носіння мисливської вогнепальної зброї підтверджує право особи на зберігання та носіння холодної зброї - мисливського ножа виключно разом з мисливською вогнепальною зброєю під час полювання та прямування до/з місця проведення полювання без отримання додаткового дозволу органу (підрозділу) поліції."

1. Ніж не може бути Х.З., якщо довжина його клинка менша за 90 мм (міряється від утику руків'я до кінчику);
2. Ніж не вважається Х.З., якщо його клинок тонший за 2,6 мм (у найтовщому місці);

3. Ніж не є Х.З., якщо у нього немає вираженої гарди або упору, чи підпальцевих виїмок на руків'ї (або їх глибина менша за 5 мм).

Останнє редагування:

old hunter

Снайпер
Ну тут, як і в інших місцях, теж присутній маразм...а якщо мені треба сходити до майстерні та поточити того ножа за пару днів до полювання, мені треба з собою тягнути рушницю, та якщо мене зупинять для перевірки, казати що це я вже направляюся до місця проведення полювання, бо воно далеко, добиратися пару діб, тому виїхав раніше щоб не спізнитися... :p
Я розумію що ви навели пункти положення, але все ж таки повинен був бути здоровий глузд у тих, хто це положення запровадив...;)
Як тепер законно взяти з собою той номерний мисливський ніж та піти до майстра поточити його, або щоб переробити руків'я, зробити дірку під темляк. тощо...
Цей мисливський ніж стає невід'ємною від рушниці чи карабіна частиною, зброю без ножа можливо, а от ніж без зброї неможливо, носиться тільки разом :)
Беріть з собою дозвіл, де він вписаний і йдіть до майстра.
Ви думаете хтось з поліціянтів знае те, що написано в Наказі №622 та Інструкції?
Гарантовано там таких немае:) і в 99 випадків з 100 дозволу буде достатньо.

А по "закону" , так або разом з рушницею або отримуйте окремий дозвіл на холодну зброю.

pio

Мисливець
old hunter, скажіть свою думку про працівника дозвільної системи, будь ласка. Тобто, на відміну від громадян, посадові особи державних органів користуються принципом "дозволено лише те, що прямо визначено законом". Тобто, хоч якого і нормативного акта, якою його частиною керується інспектор стосовно направлення на експертизу вже прийнятих на облік мисливських ножів?

Забігаючи вперед, на мою думку, це підготовчі дії для отримання хабаря.

old hunter

Снайпер
old hunter, скажіть свою думку про працівника дозвільної системи, будь ласка. Тобто, на відміну від громадян, посадові особи державних органів користуються принципом "дозволено лише те, що прямо визначено законом". Тобто, хоч якого і нормативного акта, якою його частиною керується інспектор стосовно направлення на експертизу вже прийнятих на облік мисливських ножів?

Забігаючи вперед, на мою думку, це підготовчі дії для отримання хабаря.
Хоч я і не дуже поважаю хлопців які роблять в дозвільній (бо вже 30 років з ними спілкуюсь), але.............
Моя думка така (вона звісно суб"ективна).
Вважаю що вимога дозвільника пов"язана з тим, що мисливський ніж йому треба буде вносити до ЄРЗ (єдинного реестру зброї).
Я в ЄРЗ не робив але гадаю що там потрібно заповнити всі графи (розділи), інакше він не прийме інформацію і не дасть зробити наступний крок.
Тобто треба записати марку ножа, його номер, виробника, фото, та інші моменти.
А така інформація може міститись або в документах з торгівельної організації (магазину), або в висновку експерта.
А користуються вони Наказом №622 та Інструкціей до нього.

север

ветеран форуму
надійна команда
Яка наразі ситуація з перереєстрацією гладкоствольної зброї? Сьогодні товариш зателефонував, на 3 дні протермінував дозвіл. Претензії з боку УМВС: категорично штраф! Це норма чи знову свавілля на місцях? Дякую за відповідь, бажано з посиланням на нормативну базу. Щоб у правовому полі відстояти свою позицію. Суму штрафу я не уточнив, але ж сам факт? Чи щось помінялось?

Олександр75

Новачок
Якщо протермінований дозвіл штраф 85грн.Якщо подавати документи в вікні громадянина(ЄРЗ)то потрібно за місяць.У дозвільника можна за кілька днів до закінчення(весь пакет документів)(включно з рапортом дільничого)

old hunter

Снайпер
Яка наразі ситуація з перереєстрацією гладкоствольної зброї? Сьогодні товариш зателефонував, на 3 дні протермінував дозвіл. Претензії з боку УМВС: категорично штраф! Це норма чи знову свавілля на місцях? Дякую за відповідь, бажано з посиланням на нормативну базу. Щоб у правовому полі відстояти свою позицію. Суму штрафу я не уточнив, але ж сам факт? Чи щось помінялось?
Нахай товарищ спробуе оце, може пощастить:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0345-22#Text

север

ветеран форуму
надійна команда
Дякую
Малоймовірно (якщо не ведуться бойові дії)
Але ж наказ чинний? До чого тут бойові дії? Ситуація змінюється динамічно.

HOWA

Слідопит
У дозвільника можна за кілька днів до закінчення(весь пакет документів)(включно з рапортом дільничого)
м.Київ. Проходив у березні цього року, продовження дії дозволу, перенесення у цифровий вигляд дозволу нарізної мисливської зброї - ніякого рапорту дільничого було не потрібно! Пояснення інспекторів було просте : " це наша внутрішня робота, так як і довідка про не судимість". P.S. Паперовий дозвіл - книжечку залишили "на пам'ять".

Останнє редагування:

kontrik

Новачок
Яка наразі ситуація з перереєстрацією гладкоствольної зброї? Претензії з боку УМВС: категорично штраф! Це норма чи знову свавілля на місцях? Чи щось помінялось?
Ситуация с перерегистрацией стабильная, перерегистрируют по запросам заказчиков...
Штаф - это самодурство на местах... правильно ссылался old hunter
На вопрос изменилось ли что то в этой сфере - ничего не поменялось, как жили ранее - так и живем далее...

kontrik

Новачок
у меня было разрешение до 30 марта 2022 года, понятно что тогда по понятным причинам не продлил, не до этого было, но дождался сегодняшних дней и согласно https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0345-22#Text, законно продлил пару недель назад до 30 марта 2028 года...
мог бы рассказать больше, но тут могут забанить за правду, поэтому нет резона кому-то что-то доказывать

север

ветеран форуму
надійна команда
Чернігівська область, Чернігівський район. Весною, при перереєстрації зброї оштрафували ще одного мого знайомого. За протермінований дозвіл на гладкоствол. Тепер історія знову може повторитись. Озброю товариша інформацією, побачимо, чим закінчиться історія. До речі, про штраф йому погрожував офіцер поліції, який працює в громаді, т.зв. дільничний. Цікаво, як він відреагує на чинний наказ. Дякую всім за обговорення.

VS1975

Снайпер
Чернігівська область, Чернігівський район. Весною, при перереєстрації зброї оштрафували ще одного мого знайомого. За протермінований дозвіл на гладкоствол. Тепер історія знову може повторитись. Озброю товариша інформацією, побачимо, чим закінчиться історія. До речі, про штраф йому погрожував офіцер поліції, який працює в громаді, т.зв. дільничний. Цікаво, як він відреагує на чинний наказ. Дякую всім за обговорення.
Напишіть потім про результати. Як все пройшло.

HOWA

Слідопит
До речі, про штраф йому погрожував офіцер поліції, який працює в громаді, т.зв. дільничний.
Виникає просте запитання: звідкіль він знає про протермінований дозвіл на гладкоствол того власника?

Зверху