Почти решился на собаку.

Статус
Закрита.

Стас1976

Новачок
Перечитав своє попереднє повідомлення та хочу додати ще таке спостереження:
- Сучки починали працювати раніше. В більшості випадків від річної вже можна очікувати на результат. Звісно, не в усій її красоті, не в усіх угіддях, але на превелику радість господарю. Річні кобелі ще думають про пташки, жаби, миші, а та робота їм до одного місця))). Від кобеля чекаю роботу років у два- так собі, а в три вже більш- менш нормально.
Усе сказане- лише мої спостереження. не більше. В літературі, та на форумах про більш ранню роботу сук також зустрічав.
 

Yura_83

Moderator
Команда форуму
Цікава тема... Не менш цікавий діалог - любителів лягавих та спанієлів!)).

А пам'ятаєте -
1gena73, 22 гру 2018"
"В октябре этого года была в соседнем районе выставка-выводка собак охотничьих пород. В связи з известными событиями у нас в области, такие мероприятия у нас проводятся не часто. Люди истосковались, да и элементарно необходимо получить первые экспертные оценки на собачью молодь. Короче, собрался народ. Не знаю сколько было участников, думаю побольше 50 собак выставлялось. Сначала более малочисленные и не очень распространенные в наших местах породы. Легавые немногочисленные, лайки, норных совсем немного. Но все проходило мирно, спокойно, размеренно. Как говорится "без шума и пыли" (с) А гончие, РГ и РПГ, само собой остались "на закуску". И вот тут и началось!!! :D Крик, шум, ругань. Все друг друга знают, какие-то претензии, обвинения, поливание грязью... :D В общем, я для себя почерпнул много нового и неизведанного :DЕстественно, вся ссора и ругань проходила между парой-тройкой колоритных персонажей, но как неприятно было это слушать и видеть...
Ребята, давайте оставаться людьми и вести себя в рамках приличия!"
ва тема. Не менш цікавий діалог любителів лягавих та спанієлів!)).
 

KFoR

Зброяр
Не менш цікавий діалог любителів лягавих та спанієлів!)).
Профіль то один :D в гончатників так ж саме? Профіль один, а породи різні.
Під мої полювання гонча не підходить, але я хіба десь говорив що це не мисливські собаки. І вони працюють не так. І взагалі всі породи прекрасні, полюємо і отримуємо задоволення
 

1gena73

ветеран форуму
надійна команда
Цікава тема... Не менш цікавий діалог - любителів лягавих та спанієлів!)).
Yura_83, а что нужно было почерпнуть из моего старого поста? На что нужно обратить внимание?
Я не любитель гончих и НЕ ненавистник спаниелей. Хотя и те, и другие собаки у меня были, которых я любил, они мне платили тем же и я очень им благодарен за службу. Все они доживали до преклонного возраста, и как говорил выше - пожизненная пенсия и уход им была обеспечена.
Я на ту выставку ездил по трем причинам. 1. Как и написал - событие в наших краях и теперешнее время редкое и ездил прежде всего поглазеть. На собак, на людей. А куда девать тех крикунов, о которых писал - ХЗ. Они там были, я и многие другие были невольными свидетелями их "дебатов" 2. На той выставке выставлялся годовалый потомок моего Фрэда. Наш законный алиментный щенок, подаренный мною одному человеку. Мне было интересно взглянуть. Не скрою - не лучший представитель, но свой законный "оч.хор" получил. Так что все не зря. 3. За моего алиментного щенка в качестве "алаверды" мне был подарен молодой РПГ. Я содержать его не могу, да и не горю особым желанием (легашатники мы), потому отдал-подарил товарищу. Но имею возможность наблюдать за этим гончиком. И, конечно, как раз туда, на выставку, этого молодого РПГ мы и возили. Тоже кровь у собаки отличная, тоже законный первый "оч.хор".
 
Просто Вы не охотились с рабочим спаниелем и не одним))) А в чем проявляется безобразие? Я Вас может удивлю,но у нас в коллективе две лайки и уверен дадут фору легавой))) А я охотился с этой приблудой пару раз,это жесть,весь день,слушать,не звуки природы,а этот противный писк)))
Вот то , что Вы написали , в действительности является абракадаброй не больше не меньше.
Робочий спаниэль это какой? - это спаниэль дриссированый и апортируюший , да и собственно вообще что значит робочий? Есть какие то программы постановки или натаски спаниэлей по перу или копыту или может пушнине кроме апорта? Я знаю что спаниэль способен розыскать битую или раненую дичь и отработать лиш тест на подачу, ну и произвольно столкнуть дичь с места сидки. Если узнаю от Вас еще более о так называемой роботе спаниэлей буде только рад. С уважением.
 

Корнилов

Снайпер
Вот то , что Вы написали , в действительности является абракадаброй не больше не меньше.
Робочий спаниэль это какой? - это спаниэль дриссированый и апортируюший , да и собственно вообще что значит робочий? Есть какие то программы постановки или натаски спаниэлей по перу или копыту или может пушнине кроме апорта? Я знаю что спаниэль способен розыскать битую или раненую дичь и отработать лиш тест на подачу, ну и произвольно столкнуть дичь с места сидки. Если узнаю от Вас еще более о так называемой роботе спаниэлей буде только рад. С уважением.
Вот пример: идёте Вы,вдруг Ваш пёс стал в стойку,Опа,а по ком он стал? До этого вы охотились на куропатки и у Вас в стволах 7-9. Вы подходите,а тут заяц,а по спаниелю я с точностью до 95% знаю,что сейчас произойдет))) И не будит охотник стрелять,зайца стрелять 9,а куропатку 2ой))) И ещё, проскакивает стойка(куропатки,заяц) по фазану не видел. При охоте на фазану, лай и энергичная работа,будет Петя,без голоса куря))) Еще плюс,всего зверя гонит з голосом,умеет чудесно нырять))) И самое главное,всегда возьмут в общественный транспорт без проблем))) И ещё,я очень люблю легавых,у самого были два курца и соберался я брать драта! Во общем,все собаки супер,особенно свои:D:D:D С праздником!!!
 

Yura_83

Moderator
Команда форуму
Yura_83, а что нужно было почерпнуть из моего старого поста? На что нужно обратить внимание?


Доброго здоров'я . Зі святом!

Я мав на увазі, те що собачники (як підмітивKFoR ) мають один профіль - СОБАКИ!! і судячи з дискусії, та й не тільки з цієї..., кожен стоїть "стіною" за свою породу,і буде гризтися до крові)) за свою породу і не важливо це гончатник чи лягашатник, також в такого роду "гризні" не бачу нічого поганого)), кожен відстоює свою думку, бачення... АЛЕ ІСТИНА ОДНА)))
 

Yura_83

Moderator
Команда форуму
Цікава стаття, радив б перечитати не тільки лягашатникам - початківцям , а всім майбутнім і теперішнім власникам мс;). Можна починати читати з останнього речення)))

Oleg Dyachenko Epagneul Breton
"ФІЛОСОФІЯ ПОЛЮВАННЯ З ЛЯГАВОЮ СОБАКОЮ
Всякий мисливець знає необхідність лягавої собаки: це життя, душа рушничного полювання і, переважно, полювання болотної, самої кращою, мисливець з рушницею, без собаки, це щось недостатнє, неповне!
С.Т.Аксаков.
На початку другої половини XIX століття у зв'язку з поступовим згасанням псових полювань, своє гідне місце у мисливському суспільстві, займає полювання з рушницею, та лягавими собаками. Саме в цей час, пануюче становище на просторах Російської імперії зайняли острівні лягаві, це англійські пойнтери і сетери, серед яких були англійські сетери-лавераки , ірландські сетери та шотландські сеттри-гордони. Ці собаки швидкі в пошуку дичини,з відмінним чуттям, вражали мисливців своєю пристрасть до дичини. В дуже невеликій кількості почали з'являтися континентальні лягаві, переважно, щойно сформовані як порода, нові німецькі лягаві.
В ХІХ ст. територія сучасної України залишалася політично та економічно дезінтегрованою. Тому однією з ознак становища українських земель у складі Російської держави бувало виділення чотирьох великих регіонів, Лівобережна Україна, Слобожанщина, Правобережжя та Південна (Степова) частина. Ці території як найкраще підходили для використання острівних порід лягавих собак, на полюваннях пернатої дичини, яка в достатку мешкала в степах. Дуже швидко, полювання з лягавими собаками заволоділи положенням національного полювання, та заволоділо своїми рисами, які трохи відрізнялися від полювань на батьківщині цих прекрасних створінь.
Відомий мисливський письменник, крупний в свій час знавець полювання з лягавою Лев Ваксель, писав: «Важко визначити, що на полюванні важливіше, рушниця чи собака. Втім, істинно хороший мисливець, піде в болото з собакою без рушниці, але навряд чи погодиться йти з рушницею, без собаки». (« Керівництво для початківців полювання з рушницею та лягавою собакою », 1876).

У другій половині XIX століття, склалося кілька різновидів полювання з лягавої, що відрізнялися головним чином природними умовами тих місць, та, відповідно наявною дичиною яка мешкала в тих чи інших землях.
Класичним варіантом полювання з лягавою є полювання болотної дичини, а саме дупелів, бекасів та гаршнепів. Угіддя де тримається ця дичина, це більш-менш рівні, відкриті «спітнілі» або заболочені луги, вигони і пустки з окремими кущами та кочкарником. Робота по болотної дичині це одне з най видовищних номерів лягавої. Тут собака має можливість показати широкий пошук на галопі, планомірне, обмірковане, обшукування місцевості обміркованим човником, обережну, розбурхуючи душу мисливця, потяжку до причуяної дичини, красиву стійку і впевнену підводку до дичини, по першому посиланню. Приблизно так само виглядає робота по польовій дичині, це в наших широтах перепілка, деркач, фазан, сіра куріпка, але часто робота по цій дичині ускладнюється звичкою цієї дичини, тікати від собаки, перш ніж запасти під стійкою.
Складна робота лягавою по боровій дичині, в наших широтах ця дичина представлена тільки вальдшнепами на осінніх прольотах . Дуже часто полювання вальдшнепів проходить в умовах обмеженої видимості, і собака повинна вміти скорочувати свій пошук і не втрачати контакту з мисливцем. Раніше вважалося, що вищим проявом властивого лягавій інтелекту, є анонс і робота з заходом.
Анонс, це своєрідна «доповідь» лягавою собаки мисливцеві, про знайдену дичину. повний аналіз по дослідженню анонсу, провів Олексій Олексійович Ліверовський, який, ще у 1967 році, в журналі «Охота и охотничье хозяйство» № 7, опублікував статтю «Анонс». На сьогодення відносно «анонсу», як явища в роботі лягавої собаки ведуться цілі «баталії» між прихильниками існування «анонсу» та противниками стверджень, що «анонс» існує. Собаководи «нової формації», які вподобали польові змагання лягавих собак Field Trial та прослухали семінари судді Field Trial, заводчика та колишнього президента міжнародного пойнтер клубу Франції. Ж-К. Даррігада не сприймають і заперечують «анонс» як наявний елемент в роботі лягавої собаки. Це викликано тим, що Ж-К. Даррігад, на одному з семінарів, відповідаючи на питання, назвав «анонс», порушенням психіки собаки, та заявив, що собака яка причуяла дичину не може кинути її з чуття, з метою доповісти мисливцеві про знахідку.
Існує поняття роботи лягавої «заходом» При такій манері пошуку, лягава часто стає на стійку з головою, спрямованої в бік мисливця, не залежно від напрямку вітру, та піднімає птаха прямо на мисливця. При полюванні в хащах зустрічна стійка є чи не найбільш зручною для пострілу. Трапляється, що іноді собака навмисно обходить птицю яка зачаїлась і стає з заходом на мисливця. Таке в моїй практиці відбувалося на полюванні по фазанам, вальдшнепам та тетерукам, якщо птиця запала в кущі, чи клаптику очерету. Так само траплялося по лежачому в кущі зайцю. Я як мисливець – практик не можу відкидати «анонс» та «захід» як елементи який трапляється в роботі лягавої, бо за довгі роки полювань з лягавими собаками у мене вище згадані явища траплялися доволі часто. Тепер маю суку, яка анонсує зайця, але по птиці веде себе звичайно. «Анонс» та «захід» можуть мати місце, при умові налагодженого самого тісного контакту між господарем-мисливцем та собакою. Дехто називає тих хто не відкидає наявність явища «анонс» - «свідками анонсу» але мені байдуже, бо як кажуть з «пісні слів не викинеш».
Як можливо описати полювання для людини яка далека від таких полювань, від відчуттів які надає лягава? Може так?
Вологий ранок у степу. Тягне легкий, прохолодний вітерець. Собака, тремтячи від нетерпіння, поглядає на вас ніби каже: « Ну, коли ж, коли вже…?! Зайшли проти вітру для полегшення пошуку , і пустили в пошук. Собака пішла рівним, швидким галопом, зосередившись і ретельно аналізуючи запахи, рівномірний човник, щільно покриває всю площу. Ось вона, та мить, яку нетерпляче чекали ви, та ваша собака, це перша стійка. Рушниця в руках, і швидким, але обережним кроком рухаєтеся до стійки, пожираючи очима експресивну, скульптурну стійку вашого улюбленця, та шматок степу перед нею, де зачаїлась птиця, насолоджуєтесь краєвидом рідних угідь. Ваш чотирилапий помічник вважає, що ви дуже довго підходите, забарилися, не відводячи носа від чарівного запаху, він кидає на вас косий погляд і ледь помітно тремтить, приплямкує губою, їсть повітря.. Нарешті ви досягаєте потрібної позиції і стаєте поруч, на крок правіше чи лівіше, та трохи позаду. Собака вся завмерла, лише його мокрий ніс в малопомітному русі. Собака тримає на чутті птицю, яка зачаїлась в повній нерішучості до подальших дій. Посил, кілька обережних але рішучих та владних кроків, і в півторя, від носу собаки з під росистих трав свічкою, звивається вверх, красень фазан.
Тепер головне не осоромитися. Постріл, птиця падає в духмяну траву. Ваш помічник отримавши команду миттю хапає півня поперек тулуба і в декілька стрибків опиняється біля вас, з трофеєм. Ви берете птаха, піднімаєте його за лапи, розглядаєте, це змушує собаку підняти ніс вгору від сильного запаху і в знемозі іскряться собачі очі: «Господи…, та невже так може пахнути!»
Полювання з різними породами лягавих собак викликала до життя, поняття про стиль роботи кожної окремої породи. Стиль, це вроджені манера ходу, стійки і підводки до птиці, властивої для кожної з порід і відрізняють одну породу від іншої. Лягава собака, що не має породного стилю, якою б добутливою вона не була, втрачає в очах дійсного мисливця – лягошатника, більшу частину своєї чарівності.
Поняття стилю, як вродженої манери роботи, було вперше застосовано до двох порід лягавих, в кінця XIX століття – англійського пойнтера і англійського сетера.
Яскравий, летячий кар'єр пойнтера, з гордо піднятою головою який згасає в скульптурній експресивній стійці, та неймовірно витончений, «котячий», хід який стелиться, англійського сетера, що переходить в обережне підкрадання і закінчується присадкуватою до землі, а то і зовсім лежачої стійкою - дві контрастні, але однаково чудові картини.
Трохи важкуватий галоп у шотландського сетера. Годон тримає на чутті все поле, озиратися на стійці на господаря і кваплять його своїм поглядом.
Стрімкий, борзуватий хід ірландця, який червоною блискавкою ковзає по полю, зосереджено застигає на стійці, байдужий до всього, що коється навкруги, крім птиці.
Не так давно склався розсудливий, розважливий і обережний стиль роботи континенталів, курцхаара та дратхаара , зобов'язаних в будь-яких умовах подати під постріл кожну зустріту птицю.
Скорочений, енергійний та кипучий галоп епаньол бретона, який надає враження безперервного полювання собаки, з його зупинками перед птахом з ходу, обережною, але владною підводкою.
Якостями, які визначають робочі можливості лягавою собаки і які завжди цінувалися мисливцями, є вірність чуття, та швидкий раціональний та обдуманий пошук. За вірність чуття вважається, безпомилковість причуюванія самої дичини.
Значення швидкості і манери пошуку лягавою полягає в мінімальній витраті часу на відшукування дичини і одночасно в повноті і ретельності перевірки угідь. Властивий першій половині XIX століття пошук лягавою «на колах» змінився більш раціональним пошуком «човником», при якому собака працює на паралелях проти вітру, рухаючись вправо та вліво перед мисливцем.
Швидкість пошуку собаки, повинна узгоджуватися з гостротою нюху, що визначається, як «чуття по лапах». Швидкісна собака зі слабким чуттям, буде проскакувати дичину.
Як писав в своїх Записках ружейного охотника Оренбургской губернии , С.Т.Аксаков: «З доброю собакою він не тільки знає, що ось тут, біля нього, ховається дичина, але знає яка саме дичина, пошук собаки буває таким виразним і ясним, що вона точно говорить з мисливцем, а в її пристрасної гарячкуватості, коли вона добирається до птиці, і застигає в мертвій стійці над нею, стільки картинності і краси, що все це, становить одне з головних задоволень рушничного полювання » . Тому, приймаючи рішення придбати собі щеня, будь якої породи лягавої собаки, мисливець, повинен докорінно переосмислити своє ставлення до полювання, перейнятися тим, що на нього чекають не купи добутої дичини, а цілий світ витончених емоцій та відчуттів, які він більше ніколи не проміняє на набиту м’ясом торбу."

https://www.facebook.com/groups/legavaja/
 

Varjag229

Слідопит
Прочитал и захотелось завести английского сеттера (уже пару лет периодически смотрю видео охот и состязаний с собаками этой порды в Европе - берет за душу).
Но, увы, на куропаток в нашей местности охотиться нельзя, фазанов - только в прошлом году выпустили - тоже нет. Вальдшнепа я видел 2 раза за 20 лет. Остаются бекасы (мало заливных лугов и болот) и перепел. До перепела, как обьекта охоты, еще не дорос.
П.С. Насчет того, что надо брать именно ту породу, какая нравится - абсолютно согласен ! Лишь бы у конкретной собаки было чутье и страсть к охоте.
 
Вот пример: идёте Вы,вдруг Ваш пёс стал в стойку,Опа,а по ком он стал? До этого вы охотились на куропатки и у Вас в стволах 7-9. Вы подходите,а тут заяц,а по спаниелю я с точностью до 95% знаю,что сейчас произойдет))) И не будит охотник стрелять,зайца стрелять 9,а куропатку 2ой))
Вы хоть сами осознаете что пишите и публикуете?
 

Корнилов

Снайпер
Тю. Так тут же они есть,в отчётах!!! Правда
Фото чего?- Как натасканая по перу легавая дает стойки по зайцу ?
Читайте внимательно,у меня спаниели))) И два из них,иногда делают стойку по зайцу и куропатке,корявую но стойку))) А что будет делать Ваша собака при виде зайца я не знаю)))
 
Читайте внимательно,у меня спаниели))) И два из них,иногда делают стойку по зайцу и куропатке,корявую но стойку))) А что будет делать Ваша собака при виде зайца я не знаю)))
Будет бита и она это знает , так как робота по непрофильной дичи - это лажа!
 

Корнилов

Снайпер
А что будет делать Ваша собака при виде зайца я не знаю)))
Будет бита и она это знает , так как робота по непрофильной дичи- это лажа![/QUOTE]
А как же,куча видео где с дратами,успешно охотяться и по зайцу и по кабану? Вот видите я собак " почти" не бил и они стали широкопрофильными)))
 

Виталя

Снайпер
Будет бита и она это знает , так как робота по непрофильной дичи- это лажа!
А как же,куча видео где с дратами,успешно охотяться и по зайцу и по кабану? Вот видите я собак " почти" не бил и они стали широкопрофильными)))[/QUOTE]
Значит у Владимировича дратхар работает только по перу.По зайцу,кабану,еноту,он не натаскивал!
 

Корнилов

Снайпер
Это значит испорченные?
Нет,это значит Великолепные))) Меня устраивают на все 100% ,нет вру, ещё за пивом не бегают))) Я не знаю,но часто охочусь с дратами и они успешно добирают и подают подранка,что зайца ,что лису! И всех,все устраивает!!!
 
Статус
Закрита.
Зверху