Проект Закону стосуються підготовки собак до полювання, "шкідливі тварини"

Yura_83

Moderator
Команда форуму
Василь Новицький: Давайте охороняти те, що дійсно потребує охорони !
Без сумніву, шалене прагнення охороняти лося чи то вовка для сучасних українських чиновників і політиків, котрі з подачі всіляких КЕКЦів та інших благодійно-рекетирських організацій напевно вважають себе вже справжніми «важковаговиками» у таких справах, куди престижніше ніж якогось сліпунця звичайного (Ellobius talpinus Pall.), на охорону середовищ існування котрого навряд чи колись були і навряд чи колись знайдуться які-небудь державні кошти. Розмір, велич, сила – все це легко асоціюється з власним «Я» у наших можновладців, тому і види тварин для самопіару обираються відповідні. До того ж це значно простіше ніж говорити (робити) про відразу декілька українських міст які увійшли у ТОП-10 населених пунктів планети небезпечних для проживання чи про місячні пейзажі Полісся знівеченого бурштинокопачами. Про подібні речі з вуст нинішнього очільника головного екологічного відомства держави можна було почути небагато. Інша справа – лось…

Б’юсь об заклад, не займався і навіть не цікавився міністр Остап Семерак охороною тваринного світу до того часу, допоки йому не «підсунули» ідею з лосем. Інакше б пам’ятав, як десятирічна заборона експлуатації української популяції сохатого (1996-2006 рр.) призвела до втрати майже половини чисельності місцевого угруповання, яку і донині добросовісним користувачам мисливських угідь вдалося відновити лише частково. Не скажуть вам також нефаховий за освітою міністр, безграмотні борейки чи навіть дуже розумні вчені, яка чисельність лося для України сьогодні є екологічно обґрунтованою тобто оптимальною. Самі «горе-захисники» не рахують диких тварин, а даними обліків проведених користувачами угідь цинічно маніпулюють. Якщо говорять про лося, то форма Держстату 2-тп, на їх переконання, «бреше»! Якщо ж мова йде про інші види, де відображено падіння чисельності, екозапроданці на своїх проросійських сайтах розпинаються, що це наднадійні державні дані, ігнорувати які – тяжкий злочин! То як тоді можна щось охороняти, не знаючи фактичної кількості тварин, а також їх чисельності до якої варто прагнути (і чи варто взагалі), питання досить риторичне на яке всі вищезгадані добродії надати відповіді до сих пір не спромогтися.

Про рівень державного фінансування, наявність і ефективність реалізації охоронних програм по інших вже червонокнижних видах наприклад зубру, рисі, ведмедю, можна говорити довго, проте їхній результат наразі все той же… негативний. Відтак висновок у вчених був і є один – у країнах зі знищеною економікою, розквітом корупції та браконьєрства єдиними дієвими інструментами з охорони мисливських видів залишаються фінансові стимули для користувачів тваринним світом у вигляді дозволів на господарську експлуатацію обмеженої частини поголів’я.

Та ключове завдання цієї статті не вкотре нагадати нашим можновладцям, чого робити не варто у пошуках дешевого піару на шкоду вітчизняному довкіллю, а, навпаки, вказати на ті речі, які дійсно потрібні для порятунку місцевої фауни. Засмучу пана Семерака, мова піде не про величного лося чи шляхетного оленя, яких буцімто «нищать середньовічні недолюди-мисливці», а про «нікчемних» зайчиків, куріпок і іншу польову звірину, угруповання якої за даними українських вчених тривалий час знаходяться чи не у найскрутнішому еколого-ресурсному стані. І виною тому, шановні можновладці, зовсім не мисливці, а ваша бездіяльність!!! Якщо бути точнішим – саме нерегламентована належним чином, ні у правовому полі держави ані відносно європейських (куди ви вже шостий рік так «прагнете») зоосозологічних стандартів, вітчизняна рослинницька галузь є ключовим чинником катастрофічного зниження чисельності польової фауни в Україні.

Ось кілька сухих цифр від відомих у цій царині вітчизняних вчених. Підкреслюю – відомих, а не нефахових ні за науковою ні за основною посадовою діяльністю іхтіогенетиків межжериних. Отже, за даними науковців які, на відміну від борейків-межжериних, власноруч проводили цільові дослідження, популяції польової фауни у нашій державі зазнають втрат до 80% від річного приросту лише під час агротехнічних польових робіт (Бондаренко В.Д., 2002; Бондаренко В.Д., Делеган І.В., Михайлюченко М.Т., Соловій І.П., 1990). Зокрема, спеціалізованими дослідженнями встановлено – 43% приплоду зайця сірого гине під час заготівлі зеленої маси, сінокосінні та збиранні врожаю, ще 15,3% у результаті хімізації угідь, 12,4% – унаслідок незаконного добування і т.д. Загалом фактори прямого лімітуючого впливу сільськогосподарського генезису складали 62% від всіх причин загибелі звірів. Цими ж дослідниками також відмічено, що найбільша смертність представників польової фауни відбувається під час першого укосу сіна та багаторічних трав, що в усіх природних зонах нашої держави співпадає з періодами масового приплоду (насиджування яйцекладок) у тварин. У цей час, за даними вчених, тут руйнується до 65% гніздівель куріпки сірої. Пройшло вже достатньо часу від тих досліджень. Нових, нажаль, не було проведено, проте ситуація однозначно не покращилася – сільськогосподарські агрегати стали значно потужнішими, а техніка – швидшою…

Інформація про збитки завдані не мисливським популяціям польової фауни нами не віднайдена, проте, вочевидь, є ще більш невтішною, враховуючи її значне видове різноманіття та щільність.

Ну і як вам, шановні читачі, на максимум 15% вилучених мисливцями зайців припадає 62% знищених аграріями! При цьому, то хлібороби – наші «годувальники», а ми – середньовічні варвари, як вважає Семерак… І це, уявіть собі, наведений приклад лише по одному виду польової фауни.

Не звинувачую сільгоспвиробників, у рамках чинного законодавства вони нічого не порушили, бо наша держава просто «забула» методично урегулювати їх діяльність відносно охорони польової фауни. Тож прийшов час це виправити, про що ми пишемо у викладених нижче проекті нормативно-правового акта про затвердження «Вимог із запобігання загибелі об’єктів тваринного світу під час механізованих агротехнічних робіт» та Пояснювальній записці до нього.

Деякі з пунктів представлених Вимог є принциповими. Вони передбачають створення, на противагу застарілій адміністративно-командній системі («ручне» управління) здійснення державного екологічного нагляду за діяльністю сільгоспвиробників, якій загалом характерні слабкий ресурсо-кадровий потенціал і високі корупційні ризики, максимально саморегульованої моделі за якої контрольні функції за виконанням цих Вимог додатково поширюються на найбільш зацікавлену сторону – користувача мисливських угідь, на територіях спільного господарювання з основними користувачами. Розробка подібних підходів вітається Європейською хартією полювання та біорізноманіття (Принципи Хартії – 1, 2, 8, 11), що задекларована Постійним комітетом Бернської Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Рекомендація № 128), яка у свою чергу ратифікована Україною.

Варто також зауважити, дані Вимоги, порівняно з європейською практикою, де в додачу до вищевикладених підходів регламентуються строки заготівлі кормів, мінімальна висота скошування трав, швидкість руху сільгосптехніки, обов’язкова оснащеність її відлякувальними пристроями тощо, є максимально лояльними до вітчизняних аграріїв. Вони не обмежують у використанні загальноприйняті технологічні інструменти виробництва продукції рослинництва, їх дотримання не передбачає регулярних фінансових перевитрат, у тому числі паливно-мастильних матеріалів, людино- та машино-годин, а відтак не має зумовлювати зниження економічної ефективності сільськогосподарського виробництва у цілому.

На проект розроблених Вимог були отримані схвальні відгуки від профільних порушеній проблематиці науково-дослідних установ держави – Інституту землеробства НААН, Національного університету біоресурсів і природокористування України (Кафедра екології агросфери та екологічного контролю), Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого Мінагрополітики України.

Ви здивуєтеся, шановні читачі, але підтвердження про необхідність розробки подібних Вимог та погодження на співпрацю у цьому напрямі були отримані і від Держлісагентства України, ще у далекому 2014-му році (Лист вих. № 03-01/1506-14 від 08.04.2014), а від Мінприроди – в липні 2015 року (Лист вих. №. 8-04-463-15 від 09.07.2015). Та мабуть всі його працівники і досі безуспішно зайняті підрахунком лосів, бо лише цим можна пояснити те, що пан Семерак у кожному наступному інтерв’ю оперує все новими і новими, більше нікому невідомими, цифрами…

Та годі жартів! Вже давно всій науковій спільноті, авторитетним природоохоронцям і сотням користувачів угідь не до сміху від цього слабко зрежисованого реаліті-шоу. Тож особисто звертаюся до Міністра екології – Остапе Михайловичу, уклінно прошу Вас, будь ласка зверніть увагу на всю серйозність порушеного питання щодо охорони фауни в агроландшафтах! Ми не просимо вас обмежити використання пестицидів, бо знаємо що це практично нереально. Хоча і в цьому напрямку маємо гарні напрацювання які б задовольнили всіх і врятували безліч тварин. Давайте почнемо робити добрі справи з от таких «дрібниць», які не несуть фінансових обтяжень жодній із зацікавлених сторін. Це не сумнівний піар на благополучному угрупуванні лося. І це, Слава Богу, не порятунок вовка, якого вже ніхто, крім борейка, в Європі не збирається охороняти. Це реальна справа, зробивши яку можна буде весь вік пишатися за щорічно врятовані десятки мільйонів живих істот різних видів.

Пробачте, дозволю собі декілька порад Вам пане міністре – женіть ви своїх сумновідомих «партнерів» та інших меркальтильно вмотивованих псевдодіячів і псевдовчених від себе подалі! Вони добряче підпсували Вам авторитет, не чекайте поки його повністю знищать. І читайте, багато читайте! Природознавчих книг, міжнародних угод, рекомендації МСОП, Бернської конвенції, Європейську Хартію полювання і біорізноманіття і т.д. Ми, мисливці, насправді турботливі та чуйні люди, переймаємося тим, щоб з вашої екологічної «первісності» весь світ не реготав, бо ж Ви представляєте нашу рідну Україну, яку ми всі любимо і за яку нам нині дуже боляче…

Шановні мисливці, природоохоронці та просто небайдужі люди, а у вас я прошу всілякої підтримки у цій, сподіваюсь раціональній, дискусії з нашими можновладцями. Пишіть нам і їм, давайте зауваження, телефонуйте, аргументуйте, покажіть що ми є та що нам не все одно яким буде завтра наше з вами довкілля. Не мовчіть, дійте! Бо інколи вже самому стає соромно від нашої флегматичності, якою так незграбно і так згубно користуються всілякі невігласи. Не чекайте доки прийдуть інші міністри та профінансовані з-за кордону борейкоподібні діячі і закатають чергову піар-істерію про те, що польова фауна була знищена українськими мисливцями. А так буде, повірте. Бо на те є безліч причин, які смердять брудним піаром і легкими грошима. Тому перше слово має бути за нами…
https://www.openforest.org.ua/110720/
 

TOZ-34ER

ветеран форуму
надійна команда
Шановні колеги! Дуже важлива інформація, прохання дочитати до кінця!

Сьогодні в Екокомітеті ВРУ під тиском «зелених» створена атмосфера «полюванню – немає місця в ХХІ ст». Цю позицію на засіданні Комітету 05.02.2020 відкрито озвучив і Міністр енергетики та захисту довкілля (формує державну політику в мисливській галузі) Олексій Оржель (послухати його виступ можна тут https://www.facebook.com/sergey.magera/videos/2630366503742566/ )

ЗАРАЗ НАМ ДУЖЕ ПОТРІБНА ВАША ДОПОМОГА!

Депутати маніпулюють «суспільним резонансом», створеним зоозахисниками, які штурмують їх своїми листами і атаками в Фейсбуці, і наполягають на невідкладному прийняті анти-мисливських Законопроектів. Нами були направлені і озвучені заперечення, і зараз ми дуже просимо вас підключитись на допомогу:

1. 14 лютого відбудеться круглий стіл по Законопроекту 2448 (кожен громадянин може ініціювати проведення контрольного обліку диких тварин протягом 40 днів після проведення таксації, в будь-якому господарстві по кожному виду тварин окремо). Ми докладаємо зусиль, щоб він не був підтриманий Екокомітетом. Але просимо усіх користувачів мисливських угідь, в найближчі дні направити Екокомітету звернення з вимогою НЕ ПІДТРИМУВАТИ Законопроект (Суть і приклад Заперечень 2448 у вкладені) на електронну пошту Голові Комітету bondarenko@rada.gov.ua Усіх, хто відправить звернення, прохання повідомити нам – проконтролюємо отримання.

2. Законопроект 2232 (заборона регулювання хижих та шкідливих тварин і повноцінної підготовки мисливських собак) в будь-якому випадку буде на голосуванні в залі, одночасно з Законопроектом 0870 (заборона свинцевого шроту, полювання на вовка, вже в другому читанні!) – голосування має відбутись на пленарному тижні 18-21 лютого. Якщо ви маєте виходи на народних депутатів, будь ласка, зверніться до них з проханням не голосувати Законопроекти 2232, 0870 – суть заперечень також у вкладенні.

3. Нам дуже важливо продемонструвати, що нас багато і нам не байдуже, оскільки депутати реагують лише на суспільний резонанс, а зоозахисники нав’язують їм думку, що мисливців – кілька тисяч, тоді як тварин захищає уся Україна. На засіданні Комітету було відкрито оголошено, що наступним Законопроектом «зелених» буде заборона полювання на 5 років.

Тому буде другий мітинг – орієнтовний період 18-21 лютого, конкретна дата буде відома лише 17 лютого – повідомимо додатково. Ми дуже просимо усіх мобілізуватися і бути готовими оперативно приїхати під Верховну Раду. Розуміємо, що у всіх робота, з регіонів далеко їхати і зібратись за 1-2 дні дуже складно. Але єдиний шанс не програти зараз – масштабність акції! Тож ми дуже розраховуємо на вашу підтримку і допомогу – єднаймось, нам зараз не можна програти!
 

TOZ-34ER

ветеран форуму
надійна команда
Народномим депутатам України IX скликання




Шановні народні обранці!

30.10.2019р Комітет з питань екологічної політики та природокористування ВРУ рекомендував до прийняття у першому читанні Верховною радою України Законопроект 2232 від 04.10.2019р «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які стосуються підготовки собак мисливських порід до полювання, а також регулювання чисельності деяких видів диких тварин». В пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що його прийняття начебто забезпечить гуманне ставлення до тварин. Насправді ж все з точністю до навпаки.
Нажаль, в останні роки в Україні все частіше йдуть на поводу у так званих зоозахисних організацій, приймаючи популістські рішення. Однак, це призводить до погіршення ситуації в мисливському господарстві і негативно впливає на тваринний світ. Україна, як сторона Бернської Конвенції, має керуватись принципами Європейської хартії полювання та біорізноманіття, а вона вимагає від влади не лише сприяти визнанню полювання як екологічної норми, а й залучати до розробки нормативно-правових актів мисливців. На практиці – позиція української мисливської спільноти ігнорується, що суперечить загальноєвропейській практиці.
Полювання з мисливськими собаками є не лише частиною мисливської культури, а й відіграє вкрай важливе значення – пошук диких мисливських тварин, що є особливо необхідним у разі добору пораненої дикої тварини, з метою позбавлення її страждань. Саме тому в країнах Європи полювання без мисливських собак є забороненим. Наприклад, колектив з 5 мисливців у Франції має полювати як мінімум з 1 мисливським собакою; у Словаччині за проведення полювання без мисливських собак користувачу мисливських угідь загрожує штраф.
На випробувальних станціях працюють спеціалісти, які вміють правильно поводитись із звіром, вміло проводити навчання не травмуючи тварин, знають як надавати необхідну ветеринарну допомогу. Заборона використовувати живих тварин для іспитів, змагань та підготовки мисливських собак призведе до закриття офіційних випробувальних станцій, що в свою чергу змусить власників мисливських собак здійснювати навчання самостійно і таємно, не маючи відповідної компетенції. Отже, будуть страждати як мисливські собаки, так і тварини. Це прямо суперечить задекларованій меті згаданого законопроекту.
Добре навчена мисливська собака робить мінімальною вірогідність втрати добутої або пораненої дичини. Навчити собаку навикам полювання заочно, без використання підсадних мисливських тварин неможливо. Окремо викликає занепокоєність заборона на проведення іспитів мисливських собак. Світова практика довела, що лише випробування робочих якостей мисливських собак може забезпечити належну якість поголів’я мисливських собак і відповідно необхідну кількість робочих собак здатних вирішувати завдання по розшуку в першу чергу пораненої дичини.
Наявність фактів жорстокого поводження з тваринами не привід забороняти діяльність випробувальних станцій по всій країні, але це привід притягувати до відповідальності осіб, що здійснюють жорстоке поводження з тваринами, або пропагують його.
Окрім того абсолютно абсурдною є пропозиція виключити з ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» ст. 33, що стосується регулювання чисельності хижих та шкідливих тварин. Зауважимо, що регулювання їх чисельності (що зовсім не означає повне знищення!) покликане мінімізувати шкоду, котру вони наносять тваринному світу, в тому числі і «червонокнижним» видам, боротьбі зі спалахами небезпечних хвороб, таких як сказ. Наприклад, в зв’язку з непомірною шкодою, котру сіра ворона наносить фауні, у Швеції за її добування мисливцям пропонували грошову винагороду. Аналогічно, чисельність бродячих котів і собак регулюють виключно на території мисливських угідь саме через те, що при їх надмірній чисельності вони знищують величезну кількість видів тварин, в тому числі і охоронюваних.
Враховуючи викладене вище, розраховуючи на Вашу освіченість, об’єктивність та розсудливість, звертаюсь до Вас з проханням НЕ ПІДТРИМУВАТИ ПРОЕКТ ЗАКОНУ 2223 та 0870



З повагою, мисливці України.

Прошу репост.
 

Ols

Новачок
У нас много всевозможных групп с охотничьей тематикой и Мисливські собаки, МРБ, ДМ и другие! С УООР вообще отдельный разговор! А Результат??? где результат и особенно проделанная работа!!!???
 
Товарищи! Ауууууу!!!!! Даже если примут такой закон, кто будет контролировать??? У нас ночью на полях машин больше чем на трассе Киев- Харьков и как бы это запрещено законом, браконьерство всё-таки. И что кто-то боится? А тут блин, тревогу забили " Собак натаскивать запретят". Да такой контроль за законами, как у нас, ничем не грозит. Так что не "ссать в компот":D
 

ldkukr

Снайпер
Так что не "ссать в компот":D
Как один Х .. ло из-за паребрика пиз..л - «Курочка по зернышку клюйот» сейчас это «глотнём» потом новый «маразм задумают» и под лозунгом все для Вас - опять поимеют. ( изменяюсь за свой французский).
Там фантазия так буяет, что иногда хочется остановить и спросить - Что курите и почему так долго. Читали б эти пояснительные записки сами б перешли на мат!!!
Раскрыть секрет схемы по организации финансирования «Патруля»: «матроска» не по 29 грн. А по 2900 (например) и не куда не денешься будешь платить. С газом фокус удался, за трубу которую проложил за свои деньги - обязали платить. И будем платить! И как говорила Мордюкова: «А если не будут брать - отключим газ» и это уже в прямом смысле.
 
Останнє редагування:

Ols

Новачок
Товарищи! Ауууууу!!!!! Даже если примут такой закон, кто будет контролировать??? У нас ночью на полях машин больше чем на трассе Киев- Харьков и как бы это запрещено законом, браконьерство всё-таки. И что кто-то боится? А тут блин, тревогу забили " Собак натаскивать запретят". Да такой контроль за законами, как у нас, ничем не грозит. Так что не "ссать в компот":D
А вы пробовали хоть раз со своей первичкой помочь егерю, выехать в рейд и остановить фарщиков? этот пост - явная провокация или того хуже прямой призыв к браконьерству!!!
Вынесенные в раду законопроекты (их уже три) ничего общего не имеют ни ведением охотничьего хозяйства, ни тем более с охотничьим собаководством!!!
ВСЕ В КИЕВ НА 18 февраля!!! иначе мы не победим!
 

ldkukr

Снайпер
Да, но перед тем сделают как в Европе где лес не чистят , сухостой должен гнить в своей среде обитания. Чтобы перекрыть продажу дров.
В Европе тоже все по разному. Финляндия и Румыния большие противоположности в видении .
Вынесенные в раду законопроекты (их уже три) ничего общего не имеют ни ведением охотничьего хозяйства, ни тем более с охотничьим собаководством!!!
100%.
Лобби Байло и Ко (Green Power, IAB, аналитическое бюро адвакатів тварин, Надія і Життя, тузловские лимани та центр реабілітації тварин и еще парочка)в желании отработать гранты и преследуя свои личные интересы поставят в позу кого хочешь. Страна должна знать своих "героев".
Многим кажется что это "буря в стакане", только те кто в курсе всего расклада - прилагают все усилия для борьбы с этими "активистами"!!!
Здесь мастаков писать - валом, какие они "охотники "правильные такие" и против браконьеров и чиновников, ", а прийти, приехать на митинг - заняты и "не чего это не даст". А Вы проявите инициативу и придите и покажите что Вы сознательные охотники, а не диванные кнопкодавы. Посмотрим как будет 18.02.20.
 
Останнє редагування:
А вы пробовали хоть раз со своей первичкой помочь егерю, выехать в рейд и остановить фарщиков?
А вы наказали хоть одного брака??? Дело было в суде, был приговор суда? У нас законы не работают. И пост выше как раз об этом!
 

kalyan6788

Новачок
С браконьерами конечно ситуация плачевная и наказать их по закону очень тяжело. У нас было немного иначе, узнали кто ездит полями, предупредили что если ещё будет такой прицидент то что бы не было обид что что-то может с машиной случится или с ним самим, немного помогло!!! А с этими законами зелёных которые хотят внедрить в нас надо бороться и чем больше людей будет к этой борьбе привлечено тем больше вероятность что ничего у них не получится.... А так дождемся ещё и закрытия охоты!
 

ldkukr

Снайпер
История движется по спирали!
Поляки прошли этот Маразм и теперь возвращают все обратно.
Вот рассказ украинца который живет и охотиться в Польше. не стал заливать на Ютуб. Кто хочет может смотреть или скачать с хранилища. https://drive.google.com/open?id=1x1UQzqJKVO80KQ_08M2wQ7HBbZCfOXO4
Очень поучительно - как заканчивают "эко-терористы".
 
Останнє редагування:

huntumy

Зброяр
Вопрос действительно серьёзный и кусючий. Конечно нужно собираться. Киевлянам легче всего рассказывать как другие сидят и ничего не делают. Кому то нужно пилять сотни км а кто то на метро подъедет. Это тоже нужно понимать.
Только сами киевские охотники уже могут создать хорошую массу без приезжих. Понятно, митинг ничего не даст. Просто выражение недовольствия таким способом.
Чинам нужно идти и договариватся на прямой контакт с зе.
 

ldkukr

Снайпер
Киевлянам легче всего рассказывать как другие сидят и ничего не делают. Кому то нужно пилять сотни км а кто то на метро подъедет. Это тоже нужно понимать.
А что понимать. Не кто не от кого не требует. Соберитесь в своём городе со своим первичным коллективом с плакатом против этих законопроектов ( возьмите дозвіл) пригласите местную прессу, кто запрещает! Раз дорого на Киев ехать. Вам же не предлагают скинуться деньгами, чтоб провести митинг, просто приехать и проявить свою позицию. Извините это реально не проплаченные мероприятие. Скидуються те кто может и организовывают.
Хоть УООР и к 18 отношение слабое имеет, даже пост Яковлева отредактировали с реальными организаторами. Такое мне вообще непонятно как бы одно дело делать надо а не выяснять «реклама» это или нет. «Но маємо, те що маємо».
Может и 18.02 организаторы отменят - поживем увидим. Они не пиариться на этом просто отстаивают свою гражданскую позицию.
 
Останнє редагування:

huntumy

Зброяр
Раз дорого на Киев ехать.
Есть люди кому действительно накладно и проблематично.

Соберитесь в своём городе со своим первичным коллективом с плакатом против этих законопроектов
Вот это правильная позиция. В Киев врядли приедет такое количество как на местах и это реально.
 
Зверху