Прошу совета)))

Всем привет! Вчера наводил порядок в закромах родины...И залез в морозилку...:cool: В общем есть задняя нога косули (самца) и килограмма два оленины...мякоть с плевой ( так себе с ребер)...:rolleyes:...Есть большое желание сделать колбасы...Может даже копченой...Уже гуглил, но пока ничего так и не решил...Если у кого то есть йопыт, прошу совета в этом деле...;)
 
Покопайтесь ще трохи в морозилці і пошукайте жирний ошийок кабана.
М'ясорубку, спеції. Зараз рецептами вас закидають.
Дякую за пораду...Але кабана дикого давненько в холодильнику не було...:(Можу купити всинини на базарі ;)
 

rediska

Мисливець
Нарізати маленькими шматочками м'ясо, нарізати сало в пропорції на кілограм м'яса 0,3кг сала, сіль перець за смаком і багато часнику, далі наповнити кишки і можна коптити чи запікати, я робив ковбаски невеликими по 25-30 см, ковбасу таким чином робив навіть із зайця
 

Ohotnik47

Слідопит
Поки не знаю точно...Хочеться щоб була смачна :)...Пригощали копченою з оленя та кабана. Дуже сподобалась...
Для приготування справжньої ковбаси (печено-копченої, або як її ще називають -- варено-копчена) потрібна нітритна сіль, вона дасть специфічний смак, що притаманий відповідному продукту і зробить ковбасу безпечною.
З інструментів, потрібно мати толкову духовку з правильним (реальним) регулятором темп. і термодатчик з виносним щупом , для визначення потрібної темп.в батоні і шприц для набивки батонів.
Ну і звичайно потрібна оболонка, тобто кишки або штучна. Я спочатку "грався " з кишками, а потім спробував колагенову оболонку і використовую лише її.
Елементарну коптилку можна виготовити з підручних матеріалів. Я використовую вертикальну прямокутну трубу з витяжки, довжиною метрів зо 2 і приблизно 40×60 см. в перерізі. В низу стоїть ел.плитка, на ній деко , в яке насипається стружка а над ними вже підвішую продукти.
Ось простий рецепт по пам'яті --
65% телятини
35% свинини
сіль нітритна - 11гр/кг.
сіль звичайна - 11гр/кг.
мускат.горіх - 1 гр/кг.
кардамон 1гр/кг.
перець мел.чорн.- 1,5 гр/кг.
Цукор - 1гр/кг.
М'ясо ріжете шматками як на шашлик, солите, викладуєте в пакет, замотуєте стрейч плівкою, щоб витіснити повітря і ставите в холодильник з темп. не вище 3*С на 4 дні.
Діставши м'ясо , сортуємо на 2 частини - 1 частина кращі шматочки, без плівок і жилок , 2 - все інше.
Першу частину - ріжемо на дрібні шматочки - 2×3см, або перекручуємо на м'ясорубці з відповідною реш.
Другу частину - на м'ясорубці з дрібною реш. 3мм.
Фарш змішуємо з спеціями до стану появи м'ясних волокон, поміщаємо в стійку до окислів посуду, або в пакет і витіснивши повітря залишаємо в холодильнику на добу.
Важливий нюанс - в процесі перекручування м'яса і замішування фаршу - він не повинен нагрітись вище 10*С.
Діставши фарш, заправляємо шприц і набиваємо батони, довжину яких потрібно робити , щоб вони помістились в духовку.
Зав'язані батони підвішуємо в прохолодному місці на добу для усадки, попередньо проткнувши в кількох місцях голкою ( для видалення повітря).
Потім поміщаємо батони духовку включену на 50*С, вставивши в один батон термощуп. Через 1 годину темп. піднімаємо до 80*С і запікаємо до досягнення темп.в середині батону 68-69*С.
Можна в духовку, під батони поставити деко, в яке налити води - буде варено-копчена.
Після доясягнення потрібної темп. батони потрібно швидко охолодити до темп нижче 20*С, для чого поміщаємо їх в ємність з хол.водою, можна добавити лід.
Потім батони обсушуємо рушниками, підвішуємо для провітрювання на годину і потім поміщаємо в коптилку. Процес копчення може бути від 4 годин до доби, стружку використовую з вільхи.
Після копчення треба доба для провітрювання - в результаті отримуєте якісний продукт.
 

Небраконьер

Moderator
Команда форуму
Делал вот по такому рецепту(взятый на одном форуме).
Колбаса сыровяленая.
Мясо козлика большую часть режем ,остальную на мясорубку,примерно 70/30%. Делаеться для того что бы перемолотое мясо заполнило в фарше пустоты между кусками. Сало режим кубиками примерно по 0,5 см. Добавляем соль из расчёта 30 г на кг фарша,перец чёрный, красный, сухой чеснок, кориандр, мускатный орех. Всего примерно по чайной ложке. Вымешиваем и щедро здабриваем около полстакана или немного больше коньяка. Хорошо вымешиваем, накрываем и ставим на двое суток в холодное место, 2-3 раза перемешивая. Набиваем оболочку, лучше в натуральную свинную череву. Дальше сформированые колбаски нужно подвесить в холодном месте при 7-10 градусах. На балконе, на дверку холодильника. Но не в тепле,она должна медленно вялиться. Готова будет через месяц полтора.
 

Ohotnik47

Слідопит
З сиров'ялом не все так просто - без нітритки великий ризик розвитку бактерій бутулізму, коньяк не врятує.
Потрібна не лише зазначена темп., а й вологість 70-80% - в холодильнику такої нема, тим більше в сучасних.Потрібна хоч якась кліматична камера або гарний льох з контролем темп., і вологості і відповідно їх зміни у випадку необхідності.
Подібним методом можна спробувати зробити сиров'ял використовуючи відповідну полімерну оболонку, яка уповільнює втрату вологи і тим само не перешкоджає процесу ферментації м'яса.
Бо в висушеному батоні ферментація не відбувається.
В протилежному разі отримаємо, в кращому випадку сушене м'ясо, так званий суджук, а в гіршому - взагалі не їстівний продукт. Бо в наслідку швидкої втрати вологи, верхній шар фаршу висихає (так званий "закал") і не випускає вологу з середини батону в результаті чого продукт стане не їстівним.
І бажано 1 раз в 7-8 днів проводити так зване санітарне копчення, яке не дасть розвиватись шкідливим бактеріям і плісняві на поверхні батону і подальшого проникнення в середину.
Не зайвим буде нагадати про дотримання правил гігієни , бо працюємо з сирим м'ясом і продукт отримується без застосування термообробки - працювати потрібно в гум.рукавичках і поки контактуєте з фаршем - не торкатись сторонніх предметів, як то дверна ручка, шухлядки чи ще щось подібне.
 
Зверху