Про здоров'я мисливця, рибалки, та польових працівників галузі.

Tkach Ye

ЗНУ
ЗНУ
Хотілося б привернути увагу відвідувачів форуму до проблеми невідповідної підготовки наших лікарів, та й загальної обізнаності як спеціалістів на землі (єгеря і всі-всі інші) так і простих мисливців-рибалок того, які біди та халепи можна зловити у наших полях та лісах.

Почну з далеку. Минулого року вкотре переглядав програму дисципліни Хвороби мисливських тварин, вирішив зібрати інформацію по зоонозах у людей, виявив що то інформація не те щоб секретна, але збір її пов'язаний з певними труднощами. Довелося поговорити з медиками, спеціалістами управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії головного управління держпродспоживслужби й ще багато з ким... Потім почався черговий локдаун і питання збору загальної статистики довелося відкласти. Втім, набраного у тих інтерв'ю виявилося достатньо для того, щоб зробити висновок: ані медики, ані ветеринари не мають контакту з мисливцями-рибалками й те, як в конкретному регіоні/населеному пункті/господарстві виглядає ситуація з обізнаністю людей залежить виключно від відданості справі, завзяття і життєвих сил спеціалістів на місцях. Більш детально я про це написав у статті до Лісового і мисливського журналу, кому цікаво, вони щось з того надрукували у четвертому номері цього року, його в руках тримати ще не довелось, з цією короною може не скоро ще й вдасться.

Головних висновків зроблено два, по перше, українське законодавство сприяє тому, щоб користувачі угідь ухилялися від повідомлення про виявлені випадки хворих тварин, адже повідомляючи про зафіксовані випадки небезпечних хвороб користувач набирає «штрафні» бали та збільшує шанси на перевірку з боку регулятора. А кому подобаються зайві перевірки? Відповідно, чесних даних в офіційній статистиці годі чекати, навіть, якщо обійти всі перепони й зібрати її.

Другий висновок такий — кожен сам відповідає за своє здоров'я, не сподівайтеся на лікарів. Звертаючись до лікаря додатково наголошуйте на тому, що ви регулярно контактуєте з дикими тваринами, тож дифдіагноз медика має охоплювати й хвороби, які можна отримати саме від тварин. Для спрощення цього процесу я зібрав невелику "картку — в гаманець вкладайку" зі зверненням до медперсоналу. Навіть, якщо ваш випадок не буде "особливим", зайвий раз нагадати медикам про хвороби мисливців теж буде корисно.

Номери телефонів обласних лабораторних центрів та управлінь безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини держпродспоживслужби у кожному регіоні інші, тож їх доведеться вписати самостійно. Бережіть себе і близьких.
 

Вкладення

Останнє редагування:

Tkach Ye

ЗНУ
ЗНУ
Попросили додати вкладення іншому форматі. Додам пару картинок.
У гаманець.png
картка друк1.png картка друк.png
 

Вкладення

Зверху