Украинское и международное воздействие на Россию.

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Воздушные силы Вооруженных сил Украины планируют до 2035 года закупить американские истребители. При этом создать собственный боевой самолет Украине в ближайшее время вряд ли удастся.

Об этом заявил командующий Воздушных сил ВСУ, генерал-полковник Сергей Дроздов.
По его словам, для создания только прототипа собственного боевого самолета необходимо не менее 10 лет и 10 миллиардов долларов.
"Создать боевой самолет - многофункциональный истребитель, Украине вряд ли удастся в ближайшей перспективе. Для этого у нас нет, во-первых, соответствующей научной базы, нет мощностей производства, опыта. Украина может выпускать лишь военно-транспортные самолеты", - сказал Дроздов.
В связи с этим в Вооруженных силах планируют закупать авиационную технику за рубежом у стран-партнеров. В частности, планируется закупка техники у США.
"Речь идет о едином типе многоцелевого истребителя, который впоследствии заменил бы все типы боевой авиации советского образца: истребители, штурмовики, бомбардировщики. Конечно, Воздушные силы хотели бы иметь и современную технику, как вот американский F-35, наши летчики мечтали бы летать на таких самолетах", - отметил генерал-полковник.
При этом он добавил, что Польше, несмотря на то, что они уже долгое время являются союзником США и полноценным членом НАТО, лишь сейчас удалось начать разговор о получении истребителей F-35.
"Кстати, поляки пошли именно таким путем, когда у них на вооружении рядом с МиГ-29 стоят F-16. Такой опыт Польши был бы и для нас наиболее приемлем: получить эскадрилью истребителей и поставить ее на вооружение одной из бригад тактической авиации Воздушных сил", - сказал командующий Воздушных сил.
По его словам, проблем с переобучением летного состава не должно возникнуть, однако есть нюансы с технической базой, ремонтом, аэродромно-техническим обеспечением.
Напомним, в мае Воздушные силы ВСУ представили план развития до 2035 года. В нем отмечалась необходимость дополнительного финансирования со стороны правительства.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
В Сенате США обещают сохранить санкции против РФ при новом президенте
Сенатор от Республиканской партии Рон Джонсон подчеркнул, что в Конгрессе имеется сильный двухпартийный консенсус в отношении неприемлемости для национальных интересов США внешней политики России. При смене администрации послаблений санкционного режима со стороны Вашингтона ожидать не стоит. пишет "Голос Америки"Отмечается, что в обеих партиях имеется сильное скептическое отношение к России при Путине.
"Это историческая трагедия, что Путин выбрал этот путь конфронтации, вместо того, чтобы должным образом интегрироваться с Западом. Поэтому, я думаю, что санкции останутся в силе независимо от того, кто будет президентом", - сказал сенатор. В частности, сенатор-республиканец выразил надежду, что введенные Вашингтоном санкции против газопровода "Северный поток-2" будут действовать и дальше.
«Мы продолжим оказывать давление на Россию", – добавил он.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Петро Порошенко, зустрівся з послом Великої Британії в Україні Меліндою Сіммонс та привітав укладення угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Україною та Великою Британією як свідчення багаторічної дружби, партнерства та союзницьких відносин. Під час розмови висловив надію на проактивну підтримку Лондона у питанні євроатлантичної інтеграції України, передусім у частині забезпечення отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО. Окрему увагу приділили стану боротьби з корупцією в Україні, забезпечення незалежності антикорупційних структур та відновлення кримінальної відповідності за не достовірне електронне декларування. Дякуємо Великій Британії за надійну підтримку України у питанні відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.
131017477_2303889499745429_756741302852583821_o.jpg
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Командир 12-ї бронетанкової піхотної бригади британської армії бригадний генерал Джо Баттерфілл прибув із дружнім візитом до окремої механізованої бригади «Холодный Яр».

Під час зустрічі командир бригади полковник Дмитро Брижинський та його британський колега обговорили можливі напрямки співпраці військових частин у межах військового співробітництва між Великою Британією та Україною. У зустрічі також взяв участь керівник операції Orbital в Україні полковник Збройних сил Сполученого Королівства Джонатан Кітсон, повідомляє інформагентство АрміяInform.
У перше в історії Сухопутних військ ЗСУ командири української та британської військових частин безпосередньо домовлялися про обмін набутим бойовим досвідом та організацію тренувань особового складу, визначив пріоритети співпраці. Для британської сторони важливим є вивчення бойового досвіду «холодноярців», який вони набули від час відбиття російської збройної агресії. Українських військових цікавлять тонкощі організації роботи штабу британської бригади, оскільки бригада «Холодний Яр» щойно перейшла на G-структуру – за цим стандартом здійснюється управління військами усіх країн-членів НАТО. Крім цього, існує потреба в підготовці сержантів, які донесуть рядовому складу преваги нових стандартів і підходів до бойової підготовки. Наразі «Холодний Яр» має потребу в інструкторах та методистах, які спроможні якісно організувати заняття з бойової підготовки. Проблема також полягає в тому, що рядовий склад не зовсім обізнаний з тим, що собою являють стандарти НАТО. Коли солдату чи сержанту розповідають про це командири «зверху-вниз», то не завжди є розуміння. А коли про це будуть говорити їхні іноземні колеги з солдатського та сержантського складу, з середини колективу, то довіри й розуміння буде більше, − говорить Дмитро Брижинський. У результаті обговорення Джо Баттерфілл та Дмитро Брижинський домовилися про можливу участь військовослужбовців 12-ї бронетанкової піхотної бригади в найближчих тактичних навчаннях бригади «Холодний Яр» як спостерігачів. Це дасть можливість визначити перспективні напрямки співпраці, фундамент якої було закладено під час дружньої зустрічі комбригів. «У Великій Британії вже є добре і чітке розуміння того, що в українців є багатий і дуже цінний досвід, зокрема й бойовий, якому ми можемо навчитися. Через це ми вже чотири роки співпрацюємо в межах операції Orbital і маємо намір продовжувати цю співпрацю у подальшому. Я дуже сподіваюсь, що сьогодні ми заклали основу для тривалих взаємин і тривалого партнерства між нашими двома бригадами. Станом на цей момент ми маємо дуже слабке розуміння наших спроможностей і можливостей співпраці, тому сьогодні намагаємось зміцнити ці відносини. Тоді, я думаю, з’являться нові можливості проведення спільних заходів, наприклад з підготовки – як це вже відбувається у межах операції Orbital. Мабуть, через декілька років це буде традиційне партнерство, яке притаманно країнам НАТО», − зазначив Джо Баттерфілл.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Корвети та ударні безпілотники: Міноборони уклало прямі угоди з турецькими компаніями.
[IMG]
[IMG]
[IMG]


Міністр оборони України Андрій Таран сьогодні підписав угоди з турецькими компаніями про передачу технологій та виробництво корветів і ударних безпілотних авіаційних комплексів для потреб Збройних Сил України. Підписання відбулось у рамках візиту турецької делегації на чолі Президент Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїлом Деміром. Йдеться про проекти, покликані радикальним чином посилити бойові спроможності Військово-Морських Сил України задля підвищення безпеки у Чорноморсько-Азовському регіоні. Це перші в історії зовнішньоекономічні угоди на товари військового призначення, укладені Міністерством оборони України! І це тільки початок...
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Україна готова поглибити системну взаємодію зі Сполученими Штатами, а також з НАТО, ставши їхнім ключовим союзником у Чорноморському регіоні для більш ефективного реагування на виклики безпеки в регіоні з боку Російської Федерації.

Про це заявила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час онлайн-конференції Ukraine in Washington. "Україна готова бути не тільки партнером для Сполучених Штатів, але і одним з ключових союзників США в регіоні Чорного моря, на східному фланзі сил НАТО", - заявила вона. Міністерка зазначила, що Україна відіграє важливу роль у регіоні, одночасно більш потужне і системну взаємодію з США і НАТО забезпечить її більший внесок у безпеку Чорного моря. Системну взаємодію України зі Сполученими Штатами і НАТО забезпечить ще більший внесок у безпеку Чорного моря, - зазначила вона. При цьому міністерка додала, що ще одним аргументом на користь такої співпраці є "російський фактор". "Це також дозволить ефективно відповідати на виклики щодо фактично одностороннього контролю РФ в деяких частинах Чорного моря", - додала Стефанішина.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
ЕС продлил на полгода экономические санкции против России.

Члены Европейского Союза продлили экономические санкции против России на полгода. Совет ЕС принял решение продлить ограничительные меры до 31 июля 2021 года.
сообщает пресс-служба Совета Евросоюза."Сегодня Совет принял решение продлить ограничительные меры, действующие в настоящее время в отношении отдельных секторов российской экономики", - говорится в заявлении Совета. Отметим, Саммит глав государств Евросоюза 10 декабря принял политическое решение в очередной раз продлить экономические санкции в отношении России. Последний раз экономические санкции продлевались в июне этого года до 31 января 2021 года на заседании комитета постпредов ЕС.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
В 2021 году в Украине запланировано проведение восьми многонациональных военных учений:

Многонациональные учения по подготовке подразделений вооруженных сил - январь-февраль 2021 года - до 19 тыс. военнослужащих с вооружением и военной техникой от Украины и стран НАТО, до 17 самолетов и вертолетов.
Украинско-американские Rapid Trident - до 5 тыс. военнослужащих, до 15 самолетов и вертолетов.
Украинско-британские "Козак Мейс" - до 1400 военнослужащих.
Украинско-американские Sea Breeze - до 3750 военнослужащих, до 50 кораблей, до 2 субмарин и 30 самолетов и вертолетов.
Украинско-румынские Riverine - до 400 военнослужащих, до 18 кораблей, до 4 самолетов и 4 вертолетов.
Украинско-британские Warrior Watcher - до 600 военнослужащих, до 6 самолетов и 4 вертолетов.
Украинско-польские "Три меча" - до 1600 военнослужащих, до 8 самолетов и вертолетов.
Украинско-польские Silver Sabre - до 400 военнослужащих, до 6 самолетов и вертолетов.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Прокуратура Боснии возбудила дело из-за врученной Лаврову иконы из Луганска

Прокуратура Боснии и Герцоговины сегодня возбудила дело относительно того, как украинская золотая икона, которую Милорад Додик, председатель Президиума страны, подарил министру иностранных дел России Сергею Лаврову, прибыла в Боснию. Об этом сообщает издание Dnevni avaz со ссылкой на сообщение прокуратуры, передает УНН.Прокуратура Боснии и Герцоговины сегодня возбудила дело относительно того, как украинская золотая икона, которую Милорад Додик, председатель Президиума страны, подарил министру иностранных дел России Сергею Лаврову, прибыла в Боснию. Об этом сообщает издание Dnevni avaz со ссылкой на сообщение прокуратуры, передает УНН.
“Прокуратура Боснии и Герцоговины получила информацию от министра иностранных дел Бисеры Туркович о том, что министерство получило ноту из посольства Украины. Дипломатическая нота в прокуратуру Боснии и Герцоговины не была представлена. Дело сформировано, и будут проводиться проверки”, — сообщили в прокуратуре.
Также сообщается, что сегодня утром Министерство иностранных дел страны направило письмо в Государственное агентство по расследованию и защите и прокуратуру с целью расследования всех утверждений на основании протеста посольства Украины.
Предстоятель ПЦУ митрополит Киевский и всея Украины Епифаний накануне назвал “политическим жестом” в сторону России инцидент в боснийской столице — Сараево, когда российскому министру иностранных дел подарили старинную украинскую икону из оккупированного Луганска.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Международный уголовный суд может открыть в Украине представительство своего прокурора для расследования военных преступлений во временно оккупированном РФ Крыму и территорий т.н. «ЛДНР».

Открытие регионального офиса на украинских территориях значительно упростит сбор доказательств преступлений России.
Мамедов уточнил, что в ближайшее время пройдут новые выборы прокурора, имя которого станет известно в феврале 2021 года. После этого, в течение года, новоизбранный руководитель ведомства может принять решение об открытии полноценного расследования.
«После открытия расследования начинается до судебная стадия, и Офис прокурора будет исследовать конкретные дела и эпизоды», – пояснил Мамедов. По словам заместителя генпрокурора, гаагский прокурор не сможет рассмотреть абсолютно все факты преступлений из-за ограниченных ресурсов, поэтому он выберет какую то часть.
«Поэтому вполне возможно, что в Украине будет открыто представительство прокурора МУС, который будет осуществлять непосредственный сбор доказательств на территории Украины», добавил Мамедовна, отметив, что аналогичным образом Гаага уже ранее поступила в Грузии.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Сенат США одобрил оборонный бюджет на 2021 финансовый год, преодолев вето президента Дональда Трампа, который ранее заблокировал его проект.
За преодоление вето Трампа проголосовали более двух третей членов верхней палаты - 80 сенаторов. Лишь 12 были против.
29 декабря документ также поддержала палата представителей, проголосовав за него более чем двумя третями состава.
Проект предусматривает санкции против газопроводов «Северный поток-2» и «Турецкий поток», также военную помощь Украине, в т.ч. на системы летального оружия. Среди прочего, законопроект предусматривает целый список мер по предотвращению агрессии РФ.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Військово-морські сили України чекають у 2021 році закупівлю турецьких безпілотних авіаційних комплексів Bayraktar.

Про це повідомив командувач ВМС Олексій Неїжпапа.
"Для застосування у Чорноморській та Азовській операційній зоні Bayraktar матимуть покращені тактико-технічні характеристики, наприклад, збільшену дальність польоту. Задіємо їх для висвітлення надводної обстановки, забезпечення дій сил як на березі, так і на морі", – розповів Неїжпапа. Він також зазначив, що Україна повинна використовувати всі існуючі способи отримання потрібних кораблів, тому домовилася про виробництво турецьких корветів типу ADA. "Українські суднобудівні заводи повинні мати технології, що відповідають стандартам НАТО. А завдяки корвету типу ADA ми матимемо доступ до таких технологій. Справа у тім, що будівництво корветів типу ADA розпочнеться на турецькій верфі, після чого його добудовуватимуть на нашій, в Україні", – сказав Неїжпапа.
У грудні 2020 року Україна та Туреччина підписали угоду про передачу технологій виробництва корветів ADA і ударних БПЛА Bayraktar.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Обратного прихода во власть Порошенко и команды «ЕС» боятся как у Зеленского, так и у Путина.
Весь медийный пул Медведчука последние дни регулярно не забывает напомнить своим зрителям о том, что пятый президент Порошенко, впервые, после выборов в 2019 году, впервые после единственного отпуска за всю его президентскую каденцию, которая была использована против него в политических целях, якобы, в этом году якобы проводит отпуск на Галапагосских островах, входящих в состав Эквадора. Об этом на своей странице в Facebook пишет политический эксперт Павел Нусс. Он отмечает, действительно, Порошенко остаётся под прицелом всей мощи российской пропагандистской машины, которую, в том числе, обслуживает весь медийный пул Медведчука. Такой интерес к персоне Порошенко объясняется просто, ведь не бесстыдно много отдыхающий за счёт государственного бюджета Зеленский является угрозой для Москвы и ее сателлитов в Украине, а именно Порошенко. Порошенко был и остаётся их основным и главным врагом и угрозой их сценария уничтожения украинской государственности. «Как ни странно, псевдо патриотические спикеры активно поддерживают этот неустановленный тезис об отпуске президента Порошенко за свои средства, которые честно за декларированы, «забыв» о халяве Зеленского», – написал эксперт. Он добавляет, деятельность «ОПЗЖ» и Медведчука является угрожающей для Украины, и единственная возможность противостоять этой угрозе – это объедение всех национал-демократов. В то же время для понижения поддержки наиболее рейтинговой украинской оппозиции в лице «ЕС» и Петра Порошенко брошены все информационные ресурсы и силы политтехнологов, потому как именно прихода во власть Порошенко и команды «Европейской Солидарности» боятся как у Зеленского, так и у Путина.

Источник: https://blog.replyua.net/370-eksper...boyatsya-kak-u-zelenskogo-tak-i-u-putina.html
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
США передали Сухопутним військам ЗСУ партію позашляховиків HMMWV.

Про це повідомило Посольство США в Україні. Ця партія складається з 20 броньованих позашляховиків для українських армійців. Передача відбувається в рамках Ініціативи сприяння безпеці України. Броньовані позашляховики нового виробництва та прибули до нашої держави морським шляхом зі Сполучених Штатів. З початком міжнародної підтримки кількість переданих від США HMMWV перевалило за сотні одиниць. Окрім базових автомобілів Збройні Сили України отримали також броньовані модифікації та санітарні.
Peredani-dlya-Suhoputnyh-vijsk-ZSU-bronovani-pozashlyahovyky-HMMWV.jpg
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Кандидат на посаду держсекретаря США Ентоні Блінкен підтвердив наміри адміністрації Байдена забезпечити надання летальної зброї Україні.

Про це він заявив під час слухань у Сенаті США.
"Одна з речей, яку Конгрес зробив одноголосно – це те, що ми виділили $300 млн для надання Україні летальної зброї", - вказав сенатор-республіканець Рон Джонсон. Він підкреслив, що уряд Обами так і не реалізував цієї ініціативи – на відміну від адміністрації Трампа.
"Чи продовжуєте ви не поділяти позицію щодо надання цієї оборонної зброї? А чи вважаєте що це рішення Конгресу й адміністрації Трампа було правильним?" - запитав Джонсон. У відповідь Блінкен сказав: "Сенаторе, я підтримую надання летальної зброї оборонного призначення Україні". Кандидат на посаду глави Держдепартаменту США також нагадав, що висловив свою позицію ще три роки тому в публікації The New York Times, і продовжує дотримуватися її. Нагадуємо, у вівторок у комітеті з питань міжнародних відносин Сенату США проходять слухання щодо затвердження Ентоні Блінкена на посаді державного секретаря в адміністрації Джо Байдена.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Поддержка Украины в сфере безопасности и обороны на фоне ее противостояния агрессии РФ будет приоритетом для Соединенных Штатов Америки. Об этом в развернутом комментарии перед слушаниями в Сенате США заявил кандидат на пост главы Пентагона Ллойд Остин.

«Поддержка США в сфере безопасности с целью наращивания потенциала украинских сил должна оставаться приоритетом», — подчеркнул Остин.
Он отметил, что «твердо поддерживает проведение учений, обеспечение оборудованием и консультативную поддержку, чтобы помочь украинским силам сохранить территориальную целостность в условиях длительной агрессии РФ».
Остин также подчеркнул, что выступает за предоставление летальной помощи, «чтобы обеспечить Украину вооружением, необходимым для защиты». С этой целью он пообещал в случае утверждения в должности продолжать активно оценивать потребности Украины в помощи и при необходимости вносить коррективы. И в то же время отметил необходимость достижения Украиной «устойчивого прогресса в области управления и антикоррупционных реформ».
Комментируя перспективы отношений с РФ, кандидат на должность главы Пентагона подчеркнул: основная цель должна заключаться в том, «чтобы сдерживать РФ от действий против жизненно важных интересов США».
Остин уточнил, что это должно достигаться, в частности, «путем защиты наших союзников от военной агрессии и усиления возможностей наших партнеров». Он также отметил, что в случае утверждения будет твердо защищать интересы и ценности США и при этом «оставлять открытыми двери для широкого сотрудничества с Россией в сферах, представляющих взаимный интерес».
К таким сферам Остин отнес контроль над стратегическими вооружениями, борьбу с терроризмом, предотвращение распространения оружия массового уничтожения и прекращение конфликтов в районах, где военные обеих стран действуют в непосредственной близости друг от друга.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Петро Порошенко.
Президентство Байдена відкриває для України нові і дуже широкі можливості для відновлення територіальної цілісності та зміцнення нашого суверенітету. Немає жодних сумнівів, що новий лідер США буде надійним союзником України на цьому шляху. Вашингтон знайде можливість для залучення до тієї роботи, яка вже ведеться на різних майданчиках і форматах, включно з нормандським. У нас є шанс на зміцнення твердої трансатлантичної єдності і солідарності з Україною на засадах принципу «нічого про Україну без України». Шанс на повернення теми України у перелік пріоритетів світового порядку денного. Шанс на підтримку амбіцій України щодо європейської та євроатлантичної інтеграції. Об’єктивно ключовим етапом на цьому шляху має стати отримання Плану дій щодо членства в НАТО, який, як не крути, є необхідним кроком на шляху членства в Альянсі. І ми вимагаємо від української влади ставити це питання на порядок денний, бо за нас це питання ніхто не порушуватиме. Крім уваги до проблематики колективної безпеки в рамках Північноатлантичного альянсу, слід зміцнювати двосторонній безпековий альянс між Україною та США. Не втратити можливості отримати оборонне летальне озброєння, конче необхідне для стримування російського агресора на землі, в повітрі і на морі. Спільно з Вашингтоном Київ має добиватися посилення різнопланових санкцій проти Москви як інструменту, який засвідчив свою здатність тримати агресора за столом переговорів та стримувати його від нових військових авантюр проти України. Із свого досвіду знаю, наскільки важливими є персональні контакти і довіра між лідерами. Тому переконаний у необхідності здійснення візиту Президента України до Вашингтону і зустрічі у Білому домі вже найближчим часом. Звичайно, що всі ми будемо раді бачити Джо Байдена у Києві, як це бувало раніше. Президент України мав би одним із перших переговорити з Байденом по телефону. Нагадаю, що в 2016 році розмову з тодішнім новообраним президентом Трампом ми організували буквально за кілька днів після виборів. Коли за справу беруться професіонали, вирішуються і надзвичайно складні завдання. Своїми каналами я сприяю, щоби і тепер розмова між президентами України та США відбулася якнайшвидше. Все ще сподіваюся, що влада не втратить той шанс, який відкрився перед Україною буквально вчора. Ще раз наголошую: чим можу, тим допоможу, бо йдеться про національні інтереси України. Відновлення і зміцнення стратегічного партнерства з США — головне зовнішньополітичне завдання для України в цьому році. Але треба розуміти, що нова американська адміністрація готова допомагати Україні настільки, наскільки українська влада готова продовжувати реформи, а не імітувати їх.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Чому у Москві мріють змінити Конституцію України? Про три атаки Росії на Основний Закон України і четвертий наступ, що розгортається у нас на очах.
Днями виповнилося два роки, коли були внесені зміни до Конституції, що зобов’язали органи влади рухати Україну до вступу в НАТО і Європейський союз. Тоді у 2019 році, не виключаючи можливість програшу виборів, Петро Порошенко зробив останню послугу для України – провів до Основного закону безумовний вибір зовнішньополітичного курсу. Саме через ці зміни, та через допомогу в утворенні незалежної від Москви православної церкви, Порошенка і досі ненавидять у Кремлі. Що і не дивно, адже можливо вперше з 1991 року, Росія потерпіла геополітичну поразку у регіоні, а Захід максимально наблизився до її кордонів. Після утворення незалежної України, нашу незалежність хотіли приборкати практично з перших років. Але було лише три атаки на Конституцію. До 1996 року наша країна, попри формальний суверенітет, залишалась все ж таки уламком від СРСР. То була самоврядна територія, що на початку майже не відрізнялася від Росії - ухвалення Конституції вперше дало відповідь на запитання якою буде наша країна в майбутньому. Саме тоді ми в своїй основі почали суттєво відрізнятися від СРСР.
Перша атака на Конституцію відбулася під час її прийняття. Так, незважаючи на заборону військових баз у статті 17, у "перехідних положеннях" втулили розміщення Чорноморського флоту Росії у Севастополі. Зрештою під час анексії Криму цей флот зіграв ключову роль для окупантів.
Друга атака відбулася вже у 2000 році, коли тодішній голова Адміністрації президента Кучми Віктор Медведчук реалізував ідею проведення референдуму, де одним з питань була можливість зміни Конституції на референдумі. Росія хотіла одним махом поміняти унітарний на федеральний статус України, запровадити подвійне громадянство і особливий статус російської мови. Проте питання про можливість затвердження Конституції на референдумі тоді вдалося зняти у Конституційному суді. І все ж референдум 2000 року таки обрав двопалатний парламент, зменшення кількості депутатів до 300 і скасування депутатської недоторканності. Мало хто знає, що тоді у Москві обговорювався план заснування наддержавного утворення на кшталт СРСР і для цього було необхідно уніфікувати форму парламенту у 4 основних країнах: Росії, Казахстані, Білорусі і Україні. На щастя у 2000 році плани Москви дали збій, бо для імплементації (затвердження) результатів референдуму у Верховній Раді забракло 6(!) голосів – проголосували тільки 294. Знову до планів приборкати Україну повернулися в 2009 році.
Третя атака розпочалася, коли БЮТ розпочав всеукраїнську рекламну кампанію про необхідність прийняття Конституції на референдумі. Навіть народні депутати фракції Тимошенко не розуміли чому і ким питання ставиться саме так. Лише згодом Леонід Кравчук в інтерв’ю газеті "Дело" розповів, що новий проект Конституції для Тимошенко пише група юристів, яку очолював Медведчук. Кум Путіна точно знав, що зміни, яких бажає Москва, не пройдуть через тодішній український парламент, а от на референдумі було все можливо. І знову Україні вдалося зберегти свою Конституцію і недоторканність основи держави. Мабуть тому, коли в 2019 році Петро Порошенко закінчував свою каденцію президента, він наполіг на внесенні прозахідних змін до Конституції, цього "вихідного коду" держави, щоб гарантувати від четвертої атаки Москви. І вона незабаром може бути.
У січні 2021 року Верховна Рада вже 9 скликання прийняла закон про референдум. Як свідчить перехват переписки депутатів з фракції "Слуга народу", найперше питання, яке їх цікавило – чи можна змінити Конституцію на референдумі. Одночасно у Верховній раді було зареєстровано одразу два законопроекти, що змінюють засадничі статті Основного Закону: про зменшення кількості депутатів до 300 і про подвійне громадянство. Нічого не нагадує? Я впевнений, що після цього ви не запитаєте при чому тут Медведчук. Для повноти картини російського впливу не вистачає розмов про федеральний статус України і як наслідок ідеї про двопалатний парламент. Зрештою, у випадку прийняття "особливого статусу ОРДЛО", що виявиться в узаконенні самопроголошених республік, другу палату парламенту і федеральність нас примусять зробити. Інакше за фактом будемо мати взагалі конфедерацію з окремими правами, збройними силами і навіть законодавством на території республік Донбасу.

Віктор Уколов.
 

жестянщик

ветеран форуму
надійна команда
Президент Литви закликав Зеленського продовжити курс Порошенка на ЄС та НАТО

Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа закликав нинішню українську владу продовжувати європейську та євроатлантичну інтеграцію, яку два роки тому команда Порошенка закріпила в Конституції.
“Два роки тому український парламент проголосував за внесення змін до конституції, визначивши приєднання до ЄС та НАТО стратегічними цілями. Це історичне рішення закріпило геополітичний вибір України. Литва підтримує зусилля України!”, – написав президент Литви у Твіттері. Він закликав Україну залишатися сильною на цьому шляху, звернувшись до Володимира Зеленського. 7 лютого 2019 року Верховна Рада України ухвалила ініційований п’ятим президентом Петром Порошенком Закон “Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)”.
 
Зверху