Український карпатський гончак.

VADAS67

Слідопит
Починаючи від Балкан до Латвіі всі гончаки мають чорний окрас.
 

homa0777

Мисливець
Ну, якось, так. Так звана трансільванська група гончих...
Та відмінність все ж є. Як за робочими так і за екстер'єрними ознаками.
Кого цікавить Український карпатський гончак — то є сайт присвячений розвитку породи
carpathound.com.ua
Тут ведеться більш, як популяризація породи...
 

ForestDGB

Мисливець
Наша "Гроза" була презентована нам на господарство клубом УКГ в кінці вересня минулого року...
Що можу сказати напевне: на відміну від наших всіх молодих собак почала працювати по звіру дуже швидко( в сім місяців можна сказати повноцінна робота) наприклад наші молоді лайки її віку ще нічого не показують. Дякуємо homa0777 за такий подарунок!

 

homa0777

Мисливець
Ми раді що вам подобається...
Та тут заслуга не моя, це від усіх карпатцелюбів. Ми раді що одне із зразкових господарств долучилось до розвитку нашої єдиної, національної породи мисливських собак.
Є Український мисливець — має бути Український мисливський собака (зі слів В.Лазаренко основоположника відродження білоруского гончака в Білорусі).
 

homa0777

Мисливець
Вшановуючи гончатника – Кубок Букатевича 2018
Міжсезоння чомусь завжди тягнеться нестерпно довго. Скільки раз в цей період клацне замок сейфу, стільки разів протруться стволи горизонталочки. Безліч разів зніметься горн з стіни, щоб піти з смичком у нагонку. А тільки- но він прийде – «сезон», тільки заспіває музика гону, пролунають напористі альти пісень опери полювання, не вспіє тонка душа мисливця-гончатника порадуватися та подихати на повні груди, а серце обливатися кровю, як раз – і все – закриття. Закриття полювання- цікава штука. Воно також радісне, як і відкриття, але не таке. На відкриття завжди ідеш з надією, що сезон пройде вдало, розкриється молодий вижлець, розпочне дарувати гони, як і його мама – осениста вижлівка з унікальним чуттям та голосом, та уже пішими ногами. Завжди на відкриття є якесь переживання, чи сповняться надії. А от закриття – інше. Це як підсумок, останній акорд сезону. Мисливець в той останній день завжди спокійний, адже знає, що вижлець якщо не відразу, то за годину-другу пожене. Русачок спробує хитрити, кидати двійки та скидки, та все ж вижлець не підведе. Лунатиме пісня гону, пісня, яка супроводжує все життя…
З піснею англоруської стаї гончаків експерт-кінолог Всесоюзної категорії Юрій Васильович Букатевич, не завжди на яву, але завжди у душі крокує по житті. В далекому 1945 брав Берлін, далі трудився на благо Вітчизни та нашої кінології, а цьогоріч 6 березня зустрів свій 94 рік народження. Мисливці-гончатники не забувають про свого наставника, бажають йому міцного здоровя, довголіття, поваги і любові ближніх. Виразом пошани до метра нашої кінології є не тільки щирі привітання, а й традиційне проведення обласних Змагань гончаків по хутровому звіру на «Кубок Букатевича» 2018, що було проведено 16-18 березня 2018 року під егідою ФМСУ, колективним партнером ХОКМС «Поділля», що очолює Додонов О.Л.
Як і завжди, даний захід був проведений на Батьківщині Ю.В. Букатевича – Хмельниччині, на випробувальній-нагоночній станції «Залісецька Дача». Спробувати свої сили та підсумувати результат мисливського сезону приїхало чимало гончатників з своїми вихованцями з шести областей. Для експертизи було призначено дві експертні комісії. Комісію №1 очолив Баран М.В. – експерт 1 категорії, допомагали йому: Додонов О.Л. – експерт 2 категорії та Мороз Р. – експерт 2 категорії. Головою комісії №2 був Скрипнюк В.І. – експерт Національної категорії, допомагали йому: Суховецький Р.Г. – експерт 2 категорії та Вінницький В. – стажист.
Для експертизи було представлено 29 гончаків, із них попородно: 4 руські, 14 анголоруських, 8 естонських, 3 українських карпатських.
Погода перші два дні коливалася від двох до десяти грудусів по Цельсію, була надмірна вологість, покрив землі – чорний. Було майже безвітряно. Усе пахло весною, про що вказували кругом розцвівші підсніжники. На третій день змагань температура опустилася до мінус 8 грудсів по Цельсію та покрив землі став білий – вночі випав сніг, товщиною шару до 8 сантиметрів, піднявся вітер до 8 м/с.
Перший день змагань дипломні роботи показали два гончаки. У першій комісії по зайцю русаку спрацювала УКГ Байка-Лайма вл.Ленько В. з Ів.Франківщини. Напускалася у другій половині дня, і наперекір багатьом скептикам, що звіра тут нема – зробила підйом зайця та досить непогано його відгонила, заробивши при розцінці 6-3-18-7-13-5-2-4-6-3 = 67 б диплом ІІІ ступеня. У другій комісії дипломну роботу показав ЕГ Шум-Айдар Кужеля В. з Хмельниччини. Вижлець у другій половині напуску підняв русака та досить непогано його відгонив декілька кіл понад сорок хвилин та отримав диплом ІІІ ступеня при розцінці 5-3-16-6-13-6-2-4-6-4=65 б. при сумі сколів всього 4 хв. Завадила отримати диплом вищого ступеня йому його фізична підготовка. Вижлець просто не міг далі гонити, після сорока хвилин гону вибився з сил. Та все ж за відведений відлік часу показав хороше чуття, адже деякий період гону, коли заєць русак вийшов з лісу – йшов розкислою від вологи рілею.
Другий день змагань теж порадував роботою дипломом по лисиці УКГ Ради Новацького А. з Хмельниччини. Вижлівка показала неймовірний по швидкості і осмисленості пошуку полаз та підняла на третій хвилині звіра. Під час гону задала такий темп, що експертній комісії прийшлося добре побігати, щоб тримати гін на слуху. Звір ходив величезними кругами і його ніяк не вдавалося перебачити, і аж під кінець роботи вдалося побачити руду. Так як вижлівка напускалася останнім номером, то вирішили її послухати і далі. Загальна тривалість роботи склала 1 год 44 хв. При підведені підсумків, вижлівка отримала при розцінці 9-5-19-8-15-6-1-4-8-4=79 б диплом ІІ ступеня.
По білій тропі у третій день змагань перший же номер у комісії №1 ЕГ Дзвін Березюка В. з Хмельниччини порадував експертів та учасників гоном по зайцю русаку. Гін розпочався у чорному лісі, перейшовши на зруб, русак вирішив спасатися тим, що вийшов у поле та повів на старий цвинтар на пагорбі. Та завдяки гарному чутті, вижлець зміг, незважаючи на те, що вітер відразу засипав сипким снігом слід звіра, продовжувати гін. А на цвинтарі русак, напутавши слідів, почав ходити малими колами. Вижлець розпутував, та гонив. За час гону русака було перебачено тричі. Естонець показав, що немає поганої тропи та приніс масу задоволення від своєї хоч і не паратої, але в’язкої роботи, отримавши при розцінці 6-4-16-7-14-6-2-4-5-4=68 б диплом ІІІ ступеня по зайцю русаку.
В цілому змагання пройшли досить вдало, але гончатникам потрібно більш ретельно підходити до підготовки своїх вихованців. Можливо, невеликою кількістю дипломів стала не близька дорога до змагань, а, можливо, декотрі гончаки просто не в змозі ганяти, через те, що вони є результатом необдуманої в’язки в погоні за екстер’єром, голосами тощо, але то окрема тема для роздумів.
Підсумовуючи хочеться додати трішки статистики, з 29 виставлених гончаків зосталися без підйому 12 гончаків (41 %), показали коротку роботу 8 гончаків (28%), показали роботу з розцінкою, але зосталися без диплому 5 гончаків (17%): Англорус Виплач вл. Басюк С. (розцінка голосу 8-3-4), Англорус Бандіт вл.Додонов О., ведучий Вінницький В. (розцінка голосу 8-4-4, Кращий Голос змагань), ЕГ Дон вл.Довгалюк А. ( розцінка голосу 6-2-5), Англорус Вол-Заграй вл.Цокало І. (розцінка голосу 7-3-3), ЕГ Альфа вл.Гаврищук В. (розцінка голосу 6-2-4). Дипломовано 4 гончаки (14%).
Хотілося б привітати УКГ Раду Новацького А., котра стала «Польовою Переможнецею» змагань. І хоч довготривалий гін по хутру для цієї породи є мало типовим, але вдвічі приємно, що саме представниця цієї породи виграла такий престижний захід серед гончатників. Адже вперше цю породу описав винуватець торжества – Букатевич Ю.В. у своїй книзі «Мисливські собаки».
Суховецький Роман
 

Северный

Мисливець
Хома,фото матроски....а то не красиво выходит как-то.

Победителей и участников щиро поздравояю!!!
 

собаколюб

Слідопит
Два дні змагань проходили після нічного дощу, тому підняти добре запалого зайця було важкувато. Вчора було на жеребкуванні 4 гончаки, 50 на 50! 2 УКГ І 2 РГ.
Було дві експертні групи, і знову по 50 (хіхіх)
В одну пішов Петро і ще одна РГ.
Дана Петра залишилася без підйому, бо на мою думку більшість зайця сиділо згрупованими на полях, а Петра повели в ліс. Правда після ми були і в ліску то признак зайця є - багато погризених дичок і посліду.
Рг знайшла лиска і погнала пів години вийшла з лисом в ноги власника і збилась з толку.

Друга команда з Рогоцьким пішла в протилежний бік.
Ми з Євгеном пройшлись над старим ставком, якого підготували до посадки лозини, перетнувши дорогу перейшли до сосняка, який межував з полем порослим кущами і вільшиною. Дік літав, як сатана, в пошуку, постійно на галопі. Відходив до 200 м і повертався та знову у полаз. Перейшли у поле, валюшнем фуркнув і через декілька хвилин (на 24хв. після пуску) заголосив Дік і погнав убік електролінії. Зробив круг і пішов на село. Гін тривав 42 хв., правда Дік трохи скуватий на голос.
Після повернення Діка прошлись ще загонами з озиминою, що межували з порослими ярами, але вже без підому.
Другого пустили Рг (вік 1,8р), який десь в кінці другої години підняв зайчика і понеслась пісня (голос 6-2(3)-4) вискочив на нас, перескочив яр. Вискочив Рг, всі думають чому він не йде за зайцем, а він знову вертається в поле і голосить – думали просто пустобрешить, але виявилось він йшов за одним, а інши на дорогу вискочив шумовий. Тримав зайчика дуже класно, практично без перемовчок. Як я писав гнав, як козу. Зробив кругів напевно 4 після чого відловили. Д-3, бо знайшов не в 1 год.
В той час коли цей Рг гонив зайця, на дорогу вибігла закохана пара вухатих, пригальмовуючи і стрибаючи не спіша. По них зробили пуск сучинки Рг (вік 1,7), яку підвезли, вона гарно голосила (7-3-2), але мала багато сколів – зайчик залягав. Д-3.
Перекус і після обідуі ще пускали одного Рг старшого і робили перепуск Рг, що ганяв лисичку, але нас там не було. Дік ще відпрацював зайця після обіду.
Ось так трошки про виробування.
Дуже добре, щоне було багато собак і ніхто не спішив, можна було спокійно все оцінити. Зайця достатньо і він в загулі, не робить звиклих маневрів.

Пс: підсумую Львівські випробування гончаків по хутру- за два дня випробувань укг спрацювали на два дипломи 3 ст по зайчику!
Вітаю Львівський регіон, який нарешті має дипломованих карпатців ;)
 

ATIS

Снайпер
Коли обіцяв і чому, бо тему перечитав і нічого не знайшов?
 
Зверху