Чисельність лисиці в угіддях

Hovarf

Слідопит
Добрий вечір . Шановні форумчани, можливо ця тема не всіх зацікавить, але думаю, що для єгерів, мисливствознавців, керівників мисливських господарств та всіх, хто професійно пов'язаний з мисливством, дискусія може бути цікавою. Отож , як ви відноситесь до встановленої в Україні санітарної норми щільності лисиці в угіддях (0,5 - 1 голів лисиці на 1 тис. га ). Тобто, чи не потрібно цю норму переглянути і змінити, чи реально її дотримуватись в сьогоднішніх умовах господарювання. І ще одне - яка на Вашу думку реальна щільність лисиці в даний час (плюс - мінус звичайно). В коментарях просив би вказувати свій регіон (область чи район) .
 

VS1975

Снайпер
У нас, Сумська область, поголів'я лисиці явно вище за 1 на тис. га. Боряться. Трошки зменшується. Цей сезон показав, що її вже менше.
 

кудасов

Новачок
В нас (Харківська, Лозівський р-н) лисиці майже немає-ні зайчатники в полях її не бачать, ні бригади з лайками, які трусять очерети. Я останніх 6-8 виходів з таксою перевіряю нори - взагалі порожні, сьогодні з приблизно 20 нір на жодній немає навіть заходу-виходу, а сніг лежить з вівторка. За вихідні пройшов десь 20-25 км, сліди де-не-де і лише поодинокі. Лисиця зустрічається лише зрідка в тимчасових тупикових норах, а т.зв. вікові на багато віднірків завжди порожні.Така ситуація вже останніх 3-4 роки, на жаль...
 

Hovarf

Слідопит
В нас (Харківська, Лозівський р-н) лисиці майже немає-ні зайчатники в полях її не бачать, ні бригади з лайками, які трусять очерети. Я останніх 6-8 виходів з таксою перевіряю нори - взагалі порожні, сьогодні з приблизно 20 нір на жодній немає навіть заходу-виходу, а сніг лежить з вівторка. За вихідні пройшов десь 20-25 км, сліди де-не-де і лише поодинокі.
Це така ситуація в цьому сезоні чи протягом останніх років?
 

кудасов

Новачок
Останніх кілька років. Різке падіння почалося десь 4 роки тому і з кожним роком ситуація погіршується. Майже повністю зник чисельний ще недавно єнот. На кількості зайця зниження популяції лиса ніяк не позначилося - зайців завжди було і є небагато.У всього свої причини.
 

Hovarf

Слідопит
В Львівській області продовжуються полювання на лисицю до кінця лютого. Це найкращий час для таких полювань, бо в лисиць йде гін і в одному загоні може бути кілька тварин. Ситуація з кількістю лисиці в області дуже невтішна. Спілкуючись з знайомими та друзями, роблю висновок - лисиці в нас дуже багато, причому практично у всіх мисливських господарствах Львівщини. Навіть, якщо десь і дуже інтенсивно її відстрілюють і зменшують щільність, то це ненадовго. Через деякий час ці угіддя знову поповнюють тварини з сусідніх господарств, де відстріл ведеться менш ефективно.
 

север

ветеран форуму
надійна команда
в сьогоднішніх умовах господарювання.
Сорри, а кто господарюе вообще в угодьях, и в частности- по лисице? И в чем полягае господарювання? Кроме т.н. отстрела в январе-феврале, когда, под флагом борьбы с лисицами, добиваются последние копытные. узкопрофилируемыми "бригадами" в составе: кум, брат, сват, сильський голова, он же- нынешний староста и пара чиновников с района,? Кстати, под предводительством егерьской службы.
Как говорил один херой- госпидари!
 

Hovarf

Слідопит
И в чем полягае господарювання? Кроме т.н. отстрела в январе-феврале,
Я знаю єдиний спосіб зменшення чисельності лисиці - це відстріл (або полювання , чи добування іншими словами). Може знаєте ще якийсь? Тоді підкажіть.
 
Останнє редагування:

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Я знаю один спосіб зменшення чисельності лисиці
один толковий петельщик за сезон зменшує чисельність лиса як 4 бригади з псами у складі
кум, брат, сват, сильський голова, он же- нынешний староста и пара чиновников с района,? Кстати, под предводительством егерьской службы
а по темі: територія моєї первинки 3,5 тис га лісостепу лиса десь голів 10-20 буде (бігають туди-сюди), щільність зависока, але при такій щільності добути його цілеспрямовано важко, просто іноді бачиш то там, то там. в селі не нагліє, вдень не бігає, курей не тягне.
 

север

ветеран форуму
надійна команда
Численность лисицы в угодьях, априори, намного эффектвнее регулировать
Я знаю один спосіб зменшення чисельності лисиці - це відстріл (або полювання , чи добування іншими словами). Може знаєте ще якийсь? Тоді підкажіть.
Я просто не считаю, что лисица-это основной фактор уменьшения поголовья зайцев и пернатых. За прошлый сезон реально видел всего 2-х зверей. По обеим стрелял, правда по первой- далековато. Одну добыл. На охоту ХОДИЛ, а не ездил, весь сезон. Не густо ее. Хотя раньше брал за сезон и нормальное количество зайцев, и лисицы полностью оправдывали все затраты на охоту. Охота была рентабельной и приносила удовольствие.
 

север

ветеран форуму
надійна команда
Може знаєте ще якийсь? Тоді підкажіть.
Знаю, как регулируют ее в частных хозяйствах. Где егеря, в снежные зимы, имеют снегоходы типа Ski Doo. Проблем с лисицами у них никогда нет. Впрочем, как и самих лисиц. И не надо никаких браконьерских бригад, в январе-феврале, после завершения законного сезона охоты.
 

Hovarf

Слідопит
Знаю, как регулируют ее в частных хозяйствах. Где егеря, в снежные зимы, имеют снегоходы типа Ski Doo. Проблем с лисицами у них никогда нет. Впрочем, как и самих лисиц. И не надо никаких браконьерских бригад, в январе-феврале, после завершения законного сезона охоты.
Ну , не завжди так. Останніми роками часто в нас сніжні зими бувають? Минулого року за всю зиму сніг лежав лише кілька днів. І то такий, що на ньому не те що на снігоході, на лижах неможливо було їхати. Ось тепер трохи насипало снігу. Ну може полежить тиждень - два.
 

Hovarf

Слідопит
тобто по Вашому має бути 3,5 лисиці.
Аналізуючи цю санітарну норму по чисельності лисиці 0,5 – 1 гол. на 1 тисячу га угідь , я пробував «прив’язати» її до реальних умов. Площа одного лісництва в нас становить в середньому 3 - 4 тис га. лісу. Допустимо, що в нашому умовному лісництві площею 3,5 тис. га самка лисиці привела виводок. За різними джерелами кількість лисенят у виводку може бути від 5 до 12 голів. Приймаємо мінімальну – 5 голів. Допустимо, що 40% молодняка загинуло в наслідок природного відбору. У виводку залишиться 3 лисенят та 2 дорослих (самець і самка) - всього 5 особин. Отже в результаті ми маємо в одному умовному лісництві площею 3,5 тис. га – 5 лисиць, що вже перевищує допустиму санітарну норму. І це при тому, що ми взяли мінімальну чисельність молодняка у виводку. І ще одне, ми взяли до уваги лише 1 виводок на ціле лісництво, а такого практично не буває ніколи. Їх як мінімум може бути декілька. Отже, в реальних умовах чисельність лисиці може бути більшою за так звану «допустиму» в 10 -15 разів і це буде цілком нормально.
 

Степанович 2

Снайпер
Норма поголів’я лисиці, в принципі, приблизно такою є не тільки в нас, а і в других країнах.

" Загалом вважається, що з метою мінімізації негативного впливу лисиці на популяцію, наприклад, зайця-русака щільність її населення не має перевищувати 1,0-1,5 ос./1 тис. га. В Угорщині лисиця харчується переважно ссавцями (52,7%), безхребетними (24,4%) і птахами (16,4%). Однак, якщо серед ссавців найчастіше поїдаються полівки й миші, то серед птахів – фазани: півні – взимку, кури і пташенята – навесні й улітку. Тому вважається, що в місцях інтенсивного розведення дичини допустима щільність лисиці повинна бути мінімальною – на рівні 0,1-0,14 ос./100 га. Така величина цілком достатня для виконання нею санітарної та біоценологічної функцій, оскільки цей звір, поїдаючи багатьох шкідників, відходи і падаль, хоча б частково відновлює кругообіг енергії та речовин "
https://www.uahhg.org.ua/obmezhennya-chiselnosti-xizhakiv/ - читай повний текст
 
Зверху