Чи можна проводити натаску лягавої у Сезон тиші??

Статус
Закрита.

Muk

Слідопит
"З 1 квітня 2016 р. в Україні уперше стала проводитися нова природоохоронна кампанія, що має законодавчу основу — «Сезон тиші». Згідно із законом, сезон тиші тепер діятиме в Україні щорічно з 1 квітня по 15 червня. Його ініціатори — народний депутат України Микола Томенко, Київський еколого-культурний центр і Громада рибалок України, розробили законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу», № 322-VIII". Він був затверджений 5 травня 2015 р.[1].

Цим Законом внесено важливе доповнення до ст. 39 Закону України «Про тваринний світ»: «У період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (стрільба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах)»[2].

Окрім цього місцеві органи влади тепер отримали право: «прийняття рішень про оголошення в місцях масового розмноження та вирощування потомства дикими тваринами „сезону тиші“ з обмеженням господарської діяльності та добуванням об'єктів тваринного світу»[1].

Особливо важлива заборона на проведення будь-яких санітарних рубок — суцільних і вибіркових, не лише в лісах, але і в об'єктах зеленого насадження міст і населених пунктів. Для об'єктів ПЗФ ця заборона взагалі украй потрібна, адже санітарні рубки, що проводяться навесні, зривають гніздування різних видів птахів, передусім хижих, а також заважають розмноженню диких видів звірів, у тому числі мисливської фауни.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-19#Text

Стаття 39 "Про тваринний світ"
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2894-14#Text "




Тобто, у випадку відсутності більш деталізованого рішення органу місцевого самоврядування щодо конкретних обмежень під час "сезону тиші", ту ж натаску лягавої в квітні в полі проводити можна (без пострілу, звичайно)?
 

Степанович 2

Снайпер
Не варто, думаю і це робити. Місяць-другий не такий великий термін, щоб в натаскуванні прямо так "все пропало":(
 

Muk

Слідопит
Я не збираюсь...Ну але якщо буквально?
 
Останнє редагування:

Степанович 2

Снайпер
Почекаємо може щось відпишуть наші кінологи-собаководи, вони б мали більше знати про дане питання, адже стикаються з цим щорічно.
 

Yura_83

Moderator
Команда форуму
Тобто, у випадку відсутності більш деталізованого рішення органу місцевого самоврядування щодо конкретних обмежень під час "сезону тиші", ту ж натаску лягавої в квітні в полі проводити можна (без пострілу, звичайно)?
Цікаве, і аргументоване питання!
Якщо дивитись на натаску, наганяння ...і тп., з логічної сторони, то начебто все просто (простіше НЕ буває) - є ЗУ "Про мисливське господарство та полювання" ст 34 де на перший погляд грамотно все розписано, але якщо спробувати вникнути - то все набагато складніше, а ніж ми собі уявляємо) - // Багато слів, але це правда//
 

север

ветеран форуму
надійна команда
обто, у випадку відсутності більш деталізованого рішення органу місцевого самоврядування щодо конкретних обмежень під час "сезону тиші", ту ж натаску лягавої в квітні в полі проводити можна (без пострілу, звичайно)?
В большинстве ( 100%!) сел выпас скота проводят под чутким смотром дворовых каштанов-мухтаров-бобиков и т.д. Зачастую, это единственный праздник для собак крупных пород, а-ля восточноевропейская овчарка, - день "пожировать" на природе, т.к. в иные дни их никакой дурак не выгуливает. Вопрос: пребывание с ними в охотугодьях, коими являются пастбища в т.ч., это нарушение охотничьего законодательства и сезона тишины или нет? Почему с ними- можно, а с легавыми пребывание в поле приравнивается к охоте? Да потому, что у нас законы- как дышло!
 

север

ветеран форуму
надійна команда
... і ще, за мисливську собаку можна притягнути власника до відповідальності, а за "дворняшку" треба ще знайти того власника і толку і так не буде ніякого.
По теории, все дворняги должны сидеть на цепи и сторожить дом. В охотугодьях - это хищник, подлежащий отстрелу.
 

север

ветеран форуму
надійна команда
Пастухам це треба сказати ;)
Ну, так это же работа и прямая обязанность егерей, которые обязаны охранять охотугодья и дичь, в ней присутствующую? В т.ч. и от вольнопередвигающихся, без привязи и без поводков, дворовых собак?
 

Genry

Снайпер
Тема загальна і стосується всіх мисливців та рибалок. Не лише власників собак мисливських порід.
Створювати у кожному розділі подібну тему якось безглуздо...
 

Yura_83

Moderator
Команда форуму
Я розумію Вас.
Але й Ви спробуйте мене зрозуміти)...

Не подумайте про погане, але мене не цікавлять всі мисливці та рибалки, я як перш за все собачник, а лише потім мисливець, хотів би розібрати цей «Сезон тиші» як він стосується мисливського собаківництва...
 

Genry

Снайпер
Розібрати? Тепер я не розумію)
Юра, першочергово це стосується заборони санітарних рубок. Яким боком власники мисливських собак до цього не зрозуміло.
Щодо перебування з собаками мисливських порід поза термінами полювання в угіддях чи варто обговорювати?
З травня відкривається індивідуальне полювання на самця косулі трофейного. Ось з цієї позиції цікаво розглянути місячник тиші, як і нагадати рибалкам про обмеження в нерестовий період, що співпадає по датам з обговорюваним "місячником".
 
Останнє редагування:

Genry

Снайпер
Я вважаю, що потрібно діяти в рамках Законів. Якщо Закон шкодить Вашій собаці, то діяти на власний розсуд, але не перекреслювати те що порушуєте Закон.
Всі добре знаємо про ділянки відведені для таких цілей. На сьогодні Законом не встановлено терміни, так як існує лише законопроект, а попередній такий що втратив силу.
 

Genry

Снайпер
Щоб уникнути непорозуміння: неможливо до мисливського сезону в мисливських угіддях натаскувати собак мисливських порід.
Так, наприклад, у мене щеня РМС і хочу в полі с ним погратися. Юра, нагадай, будь ласка, що я порушую.
 

Genry

Снайпер
Не варто, думаю і це робити. Місяць-другий не такий великий термін, щоб в натаскуванні прямо так "все пропало"
Дивлячись яка мета стоїть.
Скільки часу потрібно щоб з нуля натаскати лягаву(всередньому)?
 
Статус
Закрита.
Зверху