Підкажу по незакоіпленим угіддям. Конкретний приклад - Луганська область. Не помню як по строкам, але вийшло так, що станом на 2013 рік прийшов срок перезаключати договори в половині області, а друга половина повинна була перезакоіпляти угіддя в 2014 році. Потім війна, залишилася половина області. Хтось пройшов процедуру в 2013, хтось не вспів. В нас строк був на 2014. Потім ліквідували орган, який своїм рішенням погоджував ці документи - Луганська обласна рада народних депутатів. Плюс вступили в силу зміни до ЗУ про мисливство, згідно якого потрібне погодження з кожним власником земельної ділянки. І самий головний чинник - закрите полювання в зоні ато-оос (тоді). Років на п'ять. Тож питання полювання було "не на часі" і звісно ніхто нічого не робив. Приблизно як зараз - санвідстріли хижаків і все. А угіддя УТМР у нас були небагато -немало, а вся територія району близько 115 тис га. Не пам'ятаю цифри, наче як 7500 пайщиків землі назагал. Це я про кількість необхідний погоджень. І вибрикування землефеодалів, малих, великих, місцевих, і гігантів, яким взагалі було пох на якийсь там кусок району в питанні полювання.
Далі було наче з 2019 року якась "фількина грамота" в Луганській вца, щось придумали юристи і голова обласної вца погоджував угіддя. Законно чи ні, то не до мене. Але щілина з'явилася . Навіть у нас вирвали кусок близько 5 тис га і створили якийсь мисливський клуб. Плюс вибори, централізація, об'єднання сільських рад в громаду. Станом на 2021 рік ми створили юрособу і почали збирати погодження, хотіли зберегти вкупі всі угіддя. Але потім прийшов 2022.
Да, всі угіддя були УТМР. Звісно УТМР хотіла б і далі залишатися, але обласне УТМР "поховали" в окупованому Луганську ще в 2014, а всеукраїнське УТМР підтримував "морально", тобто ніяк. Лісгосп також би з радістю захапав би угіддя, але вкладати гроші і збирати погодження вони не збиралися. А навіщо, як угіддя і так перешли до них як резервні.
Можу більш конкретно ще розказати, що пам'ятаю, якщо кому цікаво.