Шеф от Зладинокс

Volodymyr M

Мисливець
Я ранее поигрался с дамасскими сталями. Были у меня кухонные ножи и из ржавеющего углеродистого дамаска как у японских поваров. Лучший по качеству рез но по факту ржавления жена его не оценила.))
Были псевдо дамаски и сэндвичи. Был отличный складник одесского мастера Метролога рез как скальпель Есть о обиходе сегодня пара не дорогих японцев. Скажу так как по мне этот нерждамаск лучший как по составу как внешнему виду так и по твердости и качеству самого реза.
Думаю что кто то из любителей дамаска имел подобное и ещё скажет своё слово не зависимо от политической подоплеки.
Для чого вам оцінка ножа - продавати плануєте?
Яка була вартість нового клинка?
Яка ширина клинка?
Яка товщина зведення біля ріжучої кромки?( Ширина підводу, на фото, говорить про те що зведення вже далеко не кухонне, або невеликий кут заточки).
На фото стрілками відмітив те що на п'яті клинка підвод вузький, а далі в першій третині широкий, це говорить про те що ніж добряче зточили... Також схоже що з часом виточилось "сідло" - тобто прогин на ріжучій кромці.
IMG_20201102_204408.jpg
 

Alego

Слідопит
Вариант продать возможно и рассмотрел бы но цена за клинок без доставки была в р-не 220 долл. понимаю что сегодня мало кто готов такие деньги выложить. Хотя именно нерждамаска в продаже я более не видел. Длина клина 20 см толщина примерно 3мм ширина переменная. Из за большой длины кромки возможно заточка была не ровной. Седла я не наблюдаю. Если интересно пишите в личку
 

Volodymyr M

Мисливець
Вариант продать возможно и рассмотрел бы но цена за клинок без доставки была в р-не 220 долл. понимаю что сегодня мало кто готов такие деньги выложить. Хотя именно нерждамаска в продаже я более не видел. Длина клина 20 см толщина примерно 3мм ширина переменная. Из за большой длины кромки возможно заточка была не ровной. Седла я не наблюдаю. Если интересно пишите в личку
Ширина я бачу що перемінна ))) - мав на увазі яка найбільша?.. (це до питання ніж шеф чи ні) При ширині 45...50 мм - спокійно може позиціонуватися як шеф-ніж.
Клинків з нерждамаску мало в продажі - вони, напевно, втратили свою актуальність. Наші майстри достатньо давно роблять з подібного нерждамаску обкладки на ламінатних клинках, при цьому центральний ріжучий шар виготовляється з більш "цікавих" сталей.
Мене особисто як товар ніж не цікавить (я сам займаюся виготовленням та заточкою ножів, останніх 5-6 років переважна більшість це кухонники).
Від себе: якщо цей ніж став вам просто не потрібним, то подаруйте його близьким людям замість того щоб продати за невелику суму. Ще як варіант замінити руків'я, при потребі трохи переслюсарити щоб зведення було комфортніше для різу, оновити його, так би мовити...
 

Alego

Слідопит
Да верная мысль стоит переслесарить. А актуальности эта сталь не утратила ее просто у нас не делают как рабочую на моно лезвие. В основном декоративную мягкую для красоты в ламинат. А рез у дамаска свой
 

Volodymyr M

Мисливець
А актуальности эта сталь не утратила ее просто у нас не делают как рабочую на моно лезвие. В основном декоративную мягкую для красоты в ламинат. А рез у дамаска свой
Мова не йде про те що дамаск на вашому ножеві поганий. Якщо подивитися якими зламками і паскудними китайцями користується значуща частина населення, то такий ніж як ваш і не снився більшості домогосподарок... При цьому віддати 100.. 200 грн за заточку кухонного ножа(щоб жінка на кухні не мучилася, а різала ножами), то це взагалі шалені гроші!..)))

З іншого боку люди в гонитві за красою та шаленими роквелами замовляють та купують помітно крутіші клинки ніж просто нерждамаск. Покупець що розуміється на ножах та сталях, маючи гроші купить хорошу порошкову сталь, або ламінат з чимось "хитрим" в середині...

Наступне: якщо в ламінаті центральний шар з CPM 10V чи К390, наприклад, то різ нерждамаску такого як на вашому ножі і зносостійкість не буде дотягуватися до вищезгаданих порошків. При виробництві такого ламінату не можна на обкладки ставити м'який дамаск, бо при ковці клинка він попливе швидше ніж сталь сердечника, і з термообробкою аналогічні нюанси вилазять. Тому дамаскові обкладки роблять з сталей типу х12мф та 95х18, я би їх не назвав м'якими.

Тому, на мою думку, такий нерждамаск все таки став не актуальним чи не популярним, хоча він залишається привабливим візуально і має пристойні ріжучі властивості.
 
Зверху