На вид. Свіже яйце має матову полущену шкаралупу без вад, а залежане яйце відрізняється глянцевою поверхнею.
На слух. Потрясіть яйце біля вуха: свіже яйце не буде видавати ніяких звуків, у той час як в надрах старого яйця буде чути булькання.
Якщо Ви купуєте куринні яйця в магазині, то такі яйця поділяються на дві категорії: дієтичні та столові.
Дієтичні яйця завжди відмічені червоним штампом із зазначенням дати виготовлення та сортом.
Дієтичним яйце вважається тоді, коли було виготовлено не більше семи днів з моменту покупки, далі яйця переходять у категорію «їдальні».
На столові яйця ставиться синій штамп із зазначенням категорії, без дати виготовлення. Позначення «О», «1», «2» означають відповідно «добірні» (найбільші), «1 категорії» (трохи менше) і «2 категорії» (найменші).
Столові яйця можна зберігати до 30 діб у холодильнику, а ідеальною температурою для яєць є +5 +8 градусів.