ІСТОРІЯ МИСЛИВСТВА

Крук

Мисливець
Шанавні форумчани - пропоную у цій темі обговорювати мисливську історію. Завантажувати різні старі фотографії, книги, оповідання, традиції, одним словом все, що пов"язане з полюванням.
Можливо це в деякій мірі підвищить культуру наших мисливців, змінить погляди по відношенню до природи, до полювання.
 

Крук

Мисливець
Це перекладений уривок з польської книги "В країні ловів" (Варшава).

"На території України, яка входила до складу Австро-Угорської імперії, у 1862 році створюється Міське мисливське товариство у Львові. Це товариство зібрало до своїх лав купців та промисловців, а з часом і представників міської інтелігенції, і мало право на полювання в багатьох маєтках міста Львова.

Більш ексклюзивний характер мало засноване в 1871 році Лисовецьке товариство, яке діяло на підставі оригінального статуту, згідно з яким кількість його членів не могла перевищувати 14 “товаришів”. В лавах товариства панувала сувора дисципліна та високий рівень мисливської етики. Ця мисливська спільнота видала три томи хроніки, яка охопила його діяльність за період 1870-1921. Ця організація проіснувала до початку другої світової війни.

Необхідно також згадати про засноване у 1876 році Мисливське Товариство ім. Святого Губерта. Воно славилось багатством своїх угідь та їх досконалим управлінням, а його статут став взірцем для багатьох інших мисливських організацій.

Зовсім інший характер мало Галицьке мисливське товариство, засноване у 1876 році з ініціативи Володимира Дідушицького, творця відомого природничого музею у Львові. Метою цього товариства було впорядкування мисливських стосунків, поширення сучасних методів вирощування тварин та мисливської етики, боротьба з браконьєрством та грабіжницькою експлуатацією угідь. Пік розвитку Галицького мисливського товариства припадає на початок ХХ сторіччя. У цей час воно налічувало біля 1 500 членів."
 

Крук

Мисливець
Королівське полювання 1930р. Ведмідь впольований після вісьмох ночей засідки.
 

Вкладення

Арго

S-Moderator
Команда форуму
Прекрасна і потрібна тема!Думаю багато мисливців-користувачів нашого форуму,мають історичні документи полювань знають старі історі на цю тему,а також спогади їх учасників.
 

BOGUN

ветеран форуму
надійна команда
" alt="." />
" alt="." />
" alt="." />
" alt="." />
" alt="." />
" alt="."
/>
" alt="." />
 

Дядя Вася

Слідопит
Тема и правда может быть интересной.
Об истории охоты сказать мне в принципе нечего, а вот о традициях, которые есть внутри каждого коллектива, поделиться могу. Они конечно шуточные, но тем не менее...
Выходя коллективом на охоту, не важно на кого(заяц, фазан, перепел , или еще кто), стреляем на общий котел, чтоб всем было поровну. После охоты как обычно ...(на охоте ведь не пьют). Так вот, тот кто, как бы КОРОЛЬ охоты садится в заранее привезенное кресло, а тот кто облажался( ну с кем не бывает) обедает сидя на пустом ведре. Должен заметить, что ведро не перевернутое и сидеть жопй в ведре, довольно хлопотное дело. О том что всю черную работу у костра и по кухне выполняет он же не говорю, так как это и так ясно. Опять же есть суд ув. присяжных заседателей. Казнят за все: за промах, за ушедшего подранка, да за любой косяк. Есть "прокурор", который запрашивает наказание и есть "адвокат", который может от этого дела отмазать. Наказание естественно не в годах , а в поллитрах, но тем не менее это очень интересно.
В качестве примера могу привести речь "прокурора" и "адвоката", по поводу промаха по зайцу или фазану. Сейчас не привожу так как может это не совсем в тему. Если интерес есть, то почему не поделиться.
 

Крук

Мисливець
Можливр це не цілком відноситься до даної теми, але думаю буде цікаво: 8 травня, у Трускавці, Божественною літургією, освяченням знамена та каплиці, вперше в Україні, розпочато капеланське служіння священнослужителів для мисливців. Головний капелан, Владика Михаїл Колтун наголосив, що «Бог дав людині мисливство, щоб людина могла управляти природою, яку потрібно любити та культивувати». В цьому сенсі мисливство витупає не як винищення тваринного світу, а як догляд за природою.

Архиєрейське богослужіння розпочалося у храмі св. Миколая м. Трускавця. Під час проповіді Владика Михаїл процитував текст із Старого Заповіту в якому Ісаак зазначає, що полювання дичини та її приготування є умовою для отримання благословення. На цьому прикладі Владика пояснив парафіянам та присутнім мисливцям, яке значення має мати мисливство і що найважливіше в цьому є любити природу і берегти її.

Після Літургії перед храмом мисливські оркестри з Польщі та України виконали кілька музичних творів і тим самим надали цій події неабиякої святковості. Відтак мисливці та духовенство відправилися до лісу де освятили символічну каплицю, яка являє собою накрите дашком дерево, у якому вирубано дупло і встановлено образ св. Євстахія, покровителя мисливства.

Цей захід відбувся з ініціативи Трускавецького міського голови Руслана Козира та Блаженійшого Любомира Гузара, який ще до своєї відставки благословив запровадження капеланства для мисливців.
 

Вкладення

Крук

Мисливець
Назву теми поправити не вдається, можливо допоможе адміністратор,чи хтось з модераторів?.







Полювання на ведмедя в горах Аляски 1957р.
 

Вкладення

BOGUN

ветеран форуму
надійна команда
Правдоподібно значок довоєнного львівського мисливського товариства "Тур"
 

Вкладення

Иж-27м

Мисливець
Охочусь в угодьях в которых охотились еще до моего рождения (на фото события 1968 г.) мой Батя и мой Хрещеный.
 

Вкладення

Зверху