Кожен власник ІЖ-54 має право висловитись у цій темі з приводу практики експлуатації своєї рушниці, не більше. Комусь вона підходить, комусь ні. Робити з неї щось неймовірне ніхто не збирається і стверджувати, що вона найкраща- теж ні. Але в своєму сегменті гладкоствольних внутрішньокуркових двостволок 12 калібру, для полювання, вона займає чільне місце. Як по бою, міцності, надійності, впевненості у пострілі, різноманіттю використання практично будь-яких зарядів (маю на увазі не їх вагу!), в т.ч. - і сучасних, і снарядів, при різних температурних режимах, так і по естетичному оформлення основних вузлів, і продуманості ліній силуету. Просто достойна рушниця, яка з впевненістю перекриває більшість полювань в Україні. Тим більше при застосуванні сучасних комплектуючих боєприпасів.
Купити щось подібне, навіть сучасне, за її вартість, навряд чи можливо. А тим більше- експлуатувати, як і її, десятиліття, без особливих змін по всіх параметрах. По ремонтопридатності, в умовах нормальної майстерні, вона не складна. Хоча лізти в її механізми "кривими руками" я категорично не рекомендую! Хоча там і ламатись особливо немає чому, якщо її грамотно експлуатувати. А не впихати в неї невпихуєме. І, тим, більше, не використовувати в спорті. Бо для цього існує спеціальна зброя.
Це рушниця середнього цінового діапазону, де кожна копійчина 100% відіб"ється на результатах мисливства. Як багаторічний власник 54-го Іжа (750), я з впевненістю рекомендую цю модель усім, хто прагне полювати з надійною двоствольною горизонталкою. Вона невибаглива в обслуговуванні і, безперечно. чудова в умовах реального полювання.
П.С. Я не говорю- найкраща, я говорю-чудова! І висловлююсь не як диванний теоретик, а як практик з певним досвідом.