Куля для гладкого ствола, якою вона має бути

oms

Слідопит
На нових партіях моноліта хвостовики вже не заливають, а надягають.
Цікаво... Ще таких не зустрічав. То, мабуть, шось зовсім нове. Свіжі нобої, завезені минулого року, мали кулю із залитими полімерними частинами.
Фото з мого архіву. Кабан. Куля Удар -28 (сталева, що вставляється в хвостовик) куля пройшла навиліт разом з хвостовиком - його не відірвало навіть об ребра і шкіру.

Для розуміння - довжина штиря на кулі, що садиться в хвостовик 10-15мм ( залежно від моделі кулі), діаметр - 8,2мм. Куля садиться в хвіст ручним пресом (можна упс). Діаметр отвору в пластику 7,9мм - тобто площа контакти і натяг великий. Руками зняти хвостовик неможливо.
Приблизно рік тому мій друг попросив мене зібрати для нього кульові набої з Вашою кулею "Удар" - йому подарували їх штук 20 чи 30, варіант загальної вагою (з обкладинками) 33,6 г. Під час спорядження помітив, що не всі кулі посажені на однакову глибину. Виправляв це руками, без допомоги преса та зйомника. Виправив, але довелося подовбатися. Кулі дійсно сидять дуже-дуже щільно!
32гр напевно потолок. А якщо немає амортизатора то і того менше
Теж так вважаю.

Охотник77

Снайпер
38г сталева літає чудово, правда з 76 гільзи.
Що є то є і навіть з більшою вагою в 12к но то вже перебор на мою думку бо віддача навіть в п/а газовідвід не дуже комфортна. Хоча в бушлаті а саме в такій час полюють з дебільшого на копито за спортивну стрільбу х/з) і в азарті не відчувається взагалі.імхо

Останнє редагування:

Patso

Снайпер
Що є то є і навіть з більшою вагою в 12к но то вже перебор на мою думку бо віддача навіть в п/а газовідвід не дуже комфортна. Хоча в бушлаті а саме в такій час полюють з дебільшого на копито за спортивну стрільбу х/з) і в азарті не відчувається взагалі.імхо
Ну для спорту то точно не варіант. Зазвичай удар магнум беруть люди, які полюють в складних умовах, з лайками наприклад. Коли доводиться стріляти в кущах, очереті, кукурудзі і т.д. Справа в тому, що 38г сталева куля дає можливість стріляти під незручними кутами . Наприклад коли кабан стоїть в чверть оборота задом а на постріл є секунда. За рахунок дуже великої проникаючої дії вона "прощає" такі постріли.
Я нікого не закликаю і не рекомендую стріляти звіра не по місцю, але в кожного такі випадки бували.

Patso

Снайпер
Оживлю тему.
Отримав від одного нашого клієнта гарні результати відстрілу з досить незвичним спорядженням.
Сталева куля Блондо - загальна вага 26г. Польотна вага 23г.
4 варіанти спорядження:

V1. 12x74 мм, СХ 2000, NS A0 2.3, РО, 4 пробковых прокладок х 3 мм, картонная прокладка 1.5 мм, пуля в крнтейнере с обрезанной юбкой обтюратора, закрутка. 71 мм.
V2. 12x74 мм, СХ 2000, NS A0 2.3, РО, картонная прокладка 1.5 мм, 2 пробковых прокладок х 3 мм, картонная прокладка 1.5 мм, пуля в крнтейнере с обрезанной юбкой обтюратора, закрутка. 68.2-68.6 мм.

V3. 12x70 мм бу, СХ 2000, NS A0 2.3, РО, картонная прокладка 1.5 мм, 2 пробковых прокладок х 3 мм, пуля в крнтейнере с обрезанной юбкой обтюратора, закрутка.

V4. C7. 12x70 мм бу, СХ 2000, NS с7 1. 6, РО, 4 пробковых прокладок х 3 мм, пуля в крнтейнере

Останній варіант - давно перевірений і основний, який я рекомендую - 450м/с.
А от перші три дуже цікаві. Попередні заміри швидкості показують близько 500м/с (треба буде ще перевірити додатково).

Мішені - дистанція 100м. Гладкий ствол, звуження півчок.

Вкладення

Patso

Снайпер
Декілька місяців ми чекали на результати відстрілу нашої сталевої кулі Блондо від пана Sakari Mykrä-Pohja - мисливця, вченого і просто класної людини з Фінляндії.
І ось два дні тому ми отримали дуже детальний звіт і аналіз з фотографіями. Ці тести були для нас дуже цікавими перш за все через компоненти, які використав Сакарі - порох Vihtavuori 3N37 ( наважки 2,0г-2,2г-2,4г)
Дякуємо за проведену ретельну роботу.
Нижче наведено копію звіту від імені автора.
Ось лист картону розміром 100 х 140 см. Наскільки я можу судити, всі тестові постріли (12+3) і чотири інші кулі вклалися в цю групу. Є певна загадка з одним пострілом (один з чотирьох пострілів тестової групи з наважкою 2,0г). Про це трохи далі і про "12+3" теж.
1.jpg
Ось контейнери після стрільби. В порядку зменшення наважки зліва направо (2,4-2,2-2,0г). Мені вдалося знайти 14 з 15 контейнерів. Я збирав їх відразу після кожної серії пострілів кожної наважки. Лише один контейнер з серії 2,4г не вдалося знайти.
2.jpg

Тут всі зібрані контейнери зліва з серії 2,0г, 2,2г в центрі та 2,4г справа.
3.jpg 4.jpg 5.jpg
Лише на одному контейнері з усіх один пелюсток відломаний (наважка 2,2г). Дно цього контейнера те пошкоджене збоку - не лише спідничка обтюратора, але й саме дно з одного боку.
(Не знаю, в якому стані контейнер, який не вдалося знайти, але з 14 лише один пошкоджений.)
сліди від нарізів однотипні на всіх контейнерах всіх трьох споряджень.
6.jpg
7.jpg
8.jpg

Зліва направо: новий контейнер, 2,0г, 2,2г, 2,4г. Як видно по відбитках на фото, дві менші наважки втиснули картонну прокладку в спідничку обтюратора контейнера, тоді як найпотужніша наважка сильно вдавила прокладку в ребра жорсткості на дні контейнера.
9.jpg
11.jpg
Я знайшов кілька картонних прокладок, і як видно вони добре витримують тиск.
Інші комплектуючі - обтюратори та войлочні пижі висотою 4-6мм, в залежності від наважки.
12.jpg
Дистанція 40м. Рушниця Байкал ІЖ-18 з нарізним стволом 12/70 довжиною 560мм. Бланк ствола виготовлений компанією Verney Carron, Франція. Виготовлення та втсановлення ствола виконано місцевим збройовим майстром в Фінляндії.
13.jpg

Тепер до мішеней...
Всі отвори від куль мають невеличку "мітку від хвоста кулі" (заовалення), тому я думаю, що на всіх спорядженнях кулі трошки "виляють хвостом".
Опис тестової стрільби для розуміння, чому не по 5 пострілів в серії.
Я почав стрільбу з того, що вистрілив по одній кулі Rottweil Brenneke та Rossa 32, щоб зрозуміти, чи я взагалі попадаю в щит 1х1,4м. Оскільки я мав лише по 5 штук кожного спорядження ваших куль, але хотів отримати гарні мішені для вашого маркетингу. Я вирішив вистрілити першу кулю з п'яти, щоб визначити точку влучання, відносно точки прицілювання. Тоді я вже закріпив паперову мішень, відповідно до точки влучання першого пострілу, щоб бути впевненим, що решта 4 ляжуть в мішень.
Також я детально оглянув гільзу від цього першого пострілу "без мішені", перед тим, як стріляти решту 4. Ніяких ознак перевищення тиску. Але я б все таки подумав двічі, перш ніж перевищувати наважку 2,4г, без заміру хоча б швидкості.
Ок... тепер про загадку зниклого кульового отвору.
Коли я почав тестову стрільбу, на картонному щиті 1х1,4м було тіьки два отвори від каліберних куль 12 калібру (Brenneke i Rosa). Тоді я зробив один постріл "без мішені" вашою кулею з наважкою 2,0г. Я підійшов до мішені і побачив отвір від вашої кулі поряд з двома від каліберних Brenneke i Rosa.
Я закріпив чисту паперову мішень зверху отвору від першого пострілу і відстріляв в неї решту 4 набої з серії 2,0г
Коли підійшов до мішені, то побачив, що замість очікуваних 4 отворів, в ній є лише 3. Я був здивований і довго чухав голову. Але оскільки тест лише почався, то я припустив, що можливо ця куля зовсім не працює з моїм стволом, хоча три постріли з чотирьох і показали гарну групу.
Звичайно я ретельно розглянув всі отвори, щоб відкинути можливість, що куля попала в один з отворів від інших куль, але так і не зміг розгадати цю загадку.
[Перестрибну в кінець тесту]
В кінці тесту я поглянув ще раз на всі отвори які були на картонній основі мішені - 2 отвори від каліберних куль і 14 від підкаліберних, і їх всіх я можу закрити своєю розкритою долонею. Тоді я зрозумів, що я просто МЕ міг промазати повз щит 1х1,4м тією однією кулею з серії 2,0г.
Пізніше вдома я ще раз проаналізував всі паперові мішені
Я помітив виляння хвостом ще не стрільбищі, Але на той момент я ще не знав, наскільки воно значне/незначне. І один з отворів на мішені з серії 2,0г почав мені здаватись не схожим на інші 13, я зрозумів, що це може бути відповіддю на загадку.
Якщо отвір зліва на мішені серії 2,0г від двох куль, а не від однієї, то ця група найменша з трьох. Можливо це і виляння хвоста, але тоді воно відрізняється від від інших 13 пострілів. Я схиляюсь, що це таки група з 4 куль.
14.jpg 15.jpg 16.jpg

І варто було витрачати час?
Стріляти з подібного лайнового ствола? Про які "бланки" ствола може йти мова, коли природа цього непорозуміння - паРаша???
Ви дуже розчарували. Особисто мені просто огидно.
Тепер повернемося до "результатів".
Про що може йти мова?
Про якості чи просто якість кулі? Дуже сумніваюсь. Особливості спорядження? Це вже ближче.
Але завжди є "але".
Навіщо це нам? В Україні? Що це дає?
Про такий порох я лише чув колись. Це максимум, що мені вдалося згадати.
То про що вся ця писанина???
Повна зневага до співгромадян як майбутніх користувачів вашої ж продукції?
Мені особисто саме це найперше, що пройшло на думку.
" Декілька місяців ми чекали на результати відстрілу нашої сталевої кулі Блондо від пана Sakari Mykrä-Pohja - мисливця, вченого і просто класної людини з Фінляндії. " (с)
Ось це - те, що ми заслуговуємо. Я особисто для себе вже вирішив - і вам не сподобається моя позиція!

Patso

Снайпер
І варто було витрачати час?
Стріляти з подібного лайнового ствола? Про які "бланки" ствола може йти мова, коли природа цього непорозуміння - паРаша???
Ви дуже розчарували. Особисто мені просто огидно.
Тепер повернемося до "результатів".
Про що може йти мова?
Про якості чи просто якість кулі? Дуже сумніваюсь. Особливості спорядження? Це вже ближче.
Але завжди є "але".
Навіщо це нам? В Україні? Що це дає?
Про такий порох я лише чув колись. Це максимум, що мені вдалося згадати.
То про що вся ця писанина???
Повна зневага до співгромадян як майбутніх користувачів вашої ж продукції?
Мені особисто саме це найперше, що пройшло на думку.
" Декілька місяців ми чекали на результати відстрілу нашої сталевої кулі Блондо від пана Sakari Mykrä-Pohja - мисливця, вченого і просто класної людини з Фінляндії. " (с)
Ось це - те, що ми заслуговуємо. Я особисто для себе вже вирішив - і вам не сподобається моя позиція!
По порядку:
Цих іжів і в нас і в них купа, тільки у нас з них стріляють як є, а тут людина використала його як донора, щоб зробити щось цікаве для себе. Особисто для мене та і для багатьох це щось нове, а дізнатись щось нове, завжди корисно.

Навіщо нам це в Україні?
По перше ми продаємо продукцію не лише в Україні. По друге порохи Vihtavuori в нас таки продаються, не впевнений про 3N37, але вони є.
І взагалі, невже вам не цікаво нічого що робиться за межами нашої країни? Чим споряджають, як полюють і з чим люди в світі? Чи ваша позиція закритись у собі робити одне й те саме? То будем жити як Північна Корея, впевнені, що у нас все найкраще і дивитись новини про висадку на сонце.

До результатів.
Ви можете сумніватись скільки завгодно але результати відстрілу дуже достойні, що свідчить і про якість кулі і ствола.
А методичність в підході до проведення тесту заслуговує поваги.

Як мені подобаються подібні аргументи!
"Вы знаете, что такое гусь? Вы знаете, что такое шейка, ножка, крылышко! Вы знаете, как я люблю гуся! Я убиваю его одним ударом, как тореадор, я его убиваю! - Вперед, вперед, вперед! - Это опера, когда я иду на гуся! Это опера! Ножка, шейка... шейка... крылышко!" (с) Паниковский
Ось приблизно так і виглядають ваші останні слова у нашому діалозі.
Яким чином наглухо модифіковане кацапське ружжо може хоч щось "продемонструвати"? Тим більше - у сенсі "у нас же їх ціла купа"! Ага. Купа у нас. І що саме така рушниця для нас "щось нове". Саме так я і розумію.
На моє логічне питання - навіщо це публікувати в Україні - не менш логічна відповідь - "ми продаємо продукцію не лише в Україні". Вірно. То чому не публікувати такий відстріл там де продаєте? Чи то "інше"? Для нас же немає ніякого сенсу у цьому відстрілі.
Допис про Північну Корею я вже пропущу - бо ваша дитяча витівка тягне на жорстку відповідь. Дорослішайте, бо так і будете відповідати як ті кацапи на кшалт "сам дурак" і "а ти докаж"!

Patso

Снайпер
Зробили такі прототипи куль для парадоксу і сюпри. Будемо тестувати. Можна спорядити як в 12 так і в 20к.
Експансивні 26г і 31г
Монолітні 27г і 32г
Плюс контейнер

Вкладення

Зверху