Декілька місяців ми чекали на результати відстрілу нашої сталевої кулі Блондо від пана Sakari Mykrä-Pohja - мисливця, вченого і просто класної людини з Фінляндії.
І ось два дні тому ми отримали дуже детальний звіт і аналіз з фотографіями. Ці тести були для нас дуже цікавими перш за все через компоненти, які використав Сакарі - порох Vihtavuori 3N37 ( наважки 2,0г-2,2г-2,4г)
Дякуємо за проведену ретельну роботу.
Нижче наведено копію звіту від імені автора.
Ось лист картону розміром 100 х 140 см. Наскільки я можу судити, всі тестові постріли (12+3) і чотири інші кулі вклалися в цю групу. Є певна загадка з одним пострілом (один з чотирьох пострілів тестової групи з наважкою 2,0г). Про це трохи далі і про "12+3" теж.
Ось контейнери після стрільби. В порядку зменшення наважки зліва направо (2,4-2,2-2,0г). Мені вдалося знайти 14 з 15 контейнерів. Я збирав їх відразу після кожної серії пострілів кожної наважки. Лише один контейнер з серії 2,4г не вдалося знайти.
Тут всі зібрані контейнери зліва з серії 2,0г, 2,2г в центрі та 2,4г справа.
Лише на одному контейнері з усіх один пелюсток відломаний (наважка 2,2г). Дно цього контейнера те пошкоджене збоку - не лише спідничка обтюратора, але й саме дно з одного боку.
(Не знаю, в якому стані контейнер, який не вдалося знайти, але з 14 лише один пошкоджений.)
сліди від нарізів однотипні на всіх контейнерах всіх трьох споряджень.
Зліва направо: новий контейнер, 2,0г, 2,2г, 2,4г. Як видно по відбитках на фото, дві менші наважки втиснули картонну прокладку в спідничку обтюратора контейнера, тоді як найпотужніша наважка сильно вдавила прокладку в ребра жорсткості на дні контейнера.
Я знайшов кілька картонних прокладок, і як видно вони добре витримують тиск.
Інші комплектуючі - обтюратори та войлочні пижі висотою 4-6мм, в залежності від наважки.
Дистанція 40м. Рушниця Байкал ІЖ-18 з нарізним стволом 12/70 довжиною 560мм. Бланк ствола виготовлений компанією Verney Carron, Франція. Виготовлення та втсановлення ствола виконано місцевим збройовим майстром в Фінляндії.
Тепер до мішеней...
Всі отвори від куль мають невеличку "мітку від хвоста кулі" (заовалення), тому я думаю, що на всіх спорядженнях кулі трошки "виляють хвостом".
Опис тестової стрільби для розуміння, чому не по 5 пострілів в серії.
Я почав стрільбу з того, що вистрілив по одній кулі Rottweil Brenneke та Rossa 32, щоб зрозуміти, чи я взагалі попадаю в щит 1х1,4м. Оскільки я мав лише по 5 штук кожного спорядження ваших куль, але хотів отримати гарні мішені для вашого маркетингу. Я вирішив вистрілити першу кулю з п'яти, щоб визначити точку влучання, відносно точки прицілювання. Тоді я вже закріпив паперову мішень, відповідно до точки влучання першого пострілу, щоб бути впевненим, що решта 4 ляжуть в мішень.
Також я детально оглянув гільзу від цього першого пострілу "без мішені", перед тим, як стріляти решту 4. Ніяких ознак перевищення тиску. Але я б все таки подумав двічі, перш ніж перевищувати наважку 2,4г, без заміру хоча б швидкості.
Ок... тепер про загадку зниклого кульового отвору.
Коли я почав тестову стрільбу, на картонному щиті 1х1,4м було тіьки два отвори від каліберних куль 12 калібру (Brenneke i Rosa). Тоді я зробив один постріл "без мішені" вашою кулею з наважкою 2,0г. Я підійшов до мішені і побачив отвір від вашої кулі поряд з двома від каліберних Brenneke i Rosa.
Я закріпив чисту паперову мішень зверху отвору від першого пострілу і відстріляв в неї решту 4 набої з серії 2,0г
Коли підійшов до мішені, то побачив, що замість очікуваних 4 отворів, в ній є лише 3. Я був здивований і довго чухав голову. Але оскільки тест лише почався, то я припустив, що можливо ця куля зовсім не працює з моїм стволом, хоча три постріли з чотирьох і показали гарну групу.
Звичайно я ретельно розглянув всі отвори, щоб відкинути можливість, що куля попала в один з отворів від інших куль, але так і не зміг розгадати цю загадку.
[Перестрибну в кінець тесту]
В кінці тесту я поглянув ще раз на всі отвори які були на картонній основі мішені - 2 отвори від каліберних куль і 14 від підкаліберних, і їх всіх я можу закрити своєю розкритою долонею. Тоді я зрозумів, що я просто МЕ міг промазати повз щит 1х1,4м тією однією кулею з серії 2,0г.
Пізніше вдома я ще раз проаналізував всі паперові мішені
Я помітив виляння хвостом ще не стрільбищі, Але на той момент я ще не знав, наскільки воно значне/незначне. І один з отворів на мішені з серії 2,0г почав мені здаватись не схожим на інші 13, я зрозумів, що це може бути відповіддю на загадку.
Якщо отвір зліва на мішені серії 2,0г від двох куль, а не від однієї, то ця група найменша з трьох. Можливо це і виляння хвоста, але тоді воно відрізняється від від інших 13 пострілів. Я схиляюсь, що це таки група з 4 куль.