Его Величество Мед

фандоринъ

ветеран форуму
надійна команда
Всем здоровья! В связи со специфической сердечной диетой почти полностью отказался от "быстрых" углеводов, но мозгам ведь "топливо" нужно, ибо работаю преимущественно ими, т.к. Господь правильными руками не сподобил. Открыл для себя этот продукт не так давно. Интересно Ваше мнение:
- сорта меда и их гастрономически-фармацевтические свойства
- способы и секреты органолептической визуализации качественного меда
- рецепты блюд на его основе.
Лично мои "топ-3" сортов меда:
1. Кипрейный (т.к. иван-чай в сколь-нибудь значимых масштабах у нас не произрастает, до недавних пор выручали коллеги из Сибири). Сейчас, увы, все...
2. Лавандовый... Ну, почему с ним тяжело, думаю, объяснять не нужно. Хотя периодически пополняю запасы.
3. Кориандровый. Вот насколько неприятен запах цветущего кориандра (у меня были случаи, когда аспирантов в поле выворачивало наизнанку в нескольких сотнях метров от массива цветущего кориандра), настолько вкусен и ароматен мед. Очень ценю его за сливочно-карамельное послевкусие. В общем, на сегодня, для меня - №1.
Что скажете Вы?
 
Останнє редагування:

SAB

Мисливець
Мед- странный предмет,если он есть : то его сразу нет. )))) Зпов. В нас самий корисний це майський!!!!
 

фандоринъ

ветеран форуму
надійна команда
Полагаю, не открою большого секрета, сказав, что в каждой агроклиматической зоне этот мед абсолютно индивидуален и не похож на тот же "майский", но взятый в километрах 100 южнее-севернее. Вы откуда и какие ботанические виды цветут в вашей зоне в этот период?
 

SAB

Мисливець
Сумька область. Починаючи з квiтучих садiв, матиймачухи, окацiйi ( переважно бiлойi).
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
В нас самий корисний це майський!
самі придумали? Травневий мед має різний склад, зокрема найбільше його збирають після цвітіння садків та акації, але починаючи з 3-5 травня зацвітає ріпак, який кроплять декілька разів від квіткоїда, відлякувач мало хто з фермерів приміняє. але найцікавіше, що травневий мед має в своєму складі перероблений минулорічний мед та цукровий сироп, якій містить залишки біпіну, щавлевої кислоти, якими обробляли бджіл на зиму. то як? смачно?
 

SAB

Мисливець
У нас, багато пасiчникiв залишають для себе саме цей ,перший викачаний мед. Я в тому числi, так як сам маю паciку. Та й дорогший цей мед.
 

SAB

Мисливець
А щодо сиропа,я бжолу годую розтопленим медом. Та вивожу пасiку в сади ,та на окацiю. Сперечатись з Вами не збираюсь. В кожного своя думка. Я свою висловив. З пов.
 

фандоринъ

ветеран форуму
надійна команда

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
зазначений мед навіть в руки не беру...
аналогічно. але його певна частка у травневому, як правило, є. останні роки у нашому регіоні травневого меду нема - цвітуть садки, бджоли носять, потім дощі - бджоли пускають його в розвиток, акація - носять, дощі - в розвиток, наступний взяток - соняшник. гречку не сіють. найкращий мед лісостепу - різнотрав"я - синяк, пустирнік, осет, купа інших квітів лугових. мед янтарного кольору з дуже цікавим ароматом, по горлу не дере.
 

фандоринъ

ветеран форуму
надійна команда
аналогічно. але його певна частка у травневому, як правило, є. останні роки у нашому регіоні травневого меду нема - цвітуть садки, бджоли носять, потім дощі - бджоли пускають його в розвиток, акація - носять, дощі - в розвиток, наступний взяток - соняшник. гречку не сіють. найкращий мед лісостепу - різнотрав"я - синяк, пустирнік, осет, купа інших квітів лугових. мед янтарного кольору з дуже цікавим ароматом, по горлу не дере.
То зрозуміло, проте, знову ж таки, в кожній місцині і кожного сезону він "свій". Хочеться прив'язатися саме до якогось "односолодового", щоб знати, який шукати і в разі, якщо сподобався, було реально знайти саме такий і кожного сезону....
 

фандоринъ

ветеран форуму
надійна команда
А скажіть-но "чайникові", як правильно розпізнати натуральний мед, якщо беру у нового продавця?
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
к правильно розпізнати натуральний мед
перевірений продавець - найкраща гарантія. далі - аналіз. загальноприйняті способи ви знаєте - кладеться пластами, неперервність цівки, хімічний олівець тощо. все відносно, але велика кількість пасічників під час взятку ставить ємкості на пасіках з цукровим сиропом. тоді мед має підвищену кількість глюкози - діабетики відчувають це зразу. да, розпущений 1 раз мед знову не кристалізується.
у нас це дуже складно. односолодовий умовно може бути - соняшниковий, гречаний, за умови кочівлі пасіки та достатня просторова ізоляція між площами. один з найкращих медів - карпатське різнотрав"я, але і фальсифікують найбільше.
 

фандоринъ

ветеран форуму
надійна команда
Взяв за правило споживати лише кристалізований. Чесно кажучи, особисто мені такий навіть смачніший.
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Взяв за правило споживати лише кристалізований
так і мій батько, я фактично меду не їм.от в ному й видно чи є цукор, який викристалізовується окремо. через це та незрілість мед може збухкотіти.
а не пробували їсти мед, який збирають на поверхні великої ємності з медом - з так званою "шумою"? вважається найкориснішим, бо там і прополісу частинки, і перги, і віск, але не для тривалого зберігання.
 

фандоринъ

ветеран форуму
надійна команда
так і мій батько, я фактично меду не їм.от в ному й видно чи є цукор, який викристалізовується окремо. через це та незрілість мед може збухкотіти.
а не пробували їсти мед, який збирають на поверхні великої ємності з медом - з так званою "шумою"? вважається найкориснішим, бо там і прополісу частинки, і перги, і віск, але не для тривалого зберігання.
І "шум" і в стільниках - особливо під крижану колодязну водичку...
 

veriovo4ka89@

Мисливець
Спробуйте знайти Акацієвий мед з під Канева, там є акаціеві ліси! Саме цей мед не сідає кілька років, а потім робиться білий як згущене молоко і без крупинок! Якщо знайду відео то покажу!
 
Зверху