Трошки елементарних правил по використанні ,заточці та догляду за ножами! ( Стибзив з профільного форуму)
Необхідний догляд
При експлуатації ріжучого інструменту, зокрема ножів, необхідно забезпечувати періодичний огляд і робити своєчасне усунення несправностей виявлених при огляді, або заміну ножа, якщо ушкодження неможливо усунути самостійно і за допомогою послуг кваліфікованого майстра. З цієї причини, а також з метою продовження терміну служби різального інструменту, слід забезпечити виконання нескладних процедур по догляду.
Необхідні процедури по догляду :
1) Після використання ножа, необхідно промити забруднені частини ножа, зробити швидкий огляд ножа, висушити при кімнатній температурі і вкласти в піхви, або чохол.
2) Якщо руків’я ножа виконано з гігроскопічних матеріалів, не допускати попадання води, і інших рідин на поверхню руків’я. У разі попадання вологи, при першій нагоді висушити при кімнатній температурі.
3) Якщо клинок ножа виконаний з вуглецевих марок сталей, що не мають корозійної стійкості, необхідно уникати попадання агресивних речовин на клинок, а також води, кислоти, людського поту, капілярних виділень, йоду . У випадку якщо клинок виконаний з вуглецевої марки сталі, піддався дії однієї з перелічених вище речовин, при першій же нагоді необхідно очистити поверхню, обробити слабким мильним розчином, просушити, і покрити шаром нейтральної олії . Для усунення великих плям іржі слід звернутися до кваліфікованого майстра.
4) Якщо клинок виконаний з корозійностійкої сталі, також необхідно періодично промивати клинок, покривати тонким шаром нейтральної олії, уникати попадання агресивних речовин і капілярних виділень .
5) Якщо ніж в піхвах носився відкрито в холодну пору року, при попаданні в опалюване приміщення, ніж необхідно вийняти з піхов, дати "запотіти", витерти насухо, після чого клинок покрити тонким шаром нейтральної олії .
6) Потрібно берегти піхви з натуральних матеріалів від вологи, у випадку якщо піхви намокли - їх необхідно просушити, і тільки після цього вкладати в них ніж.
7) Періодично слід проводити огляд ріжучої кромки на наявність заминів і сколів. У разі виявлення таких, необхідно їх негайно усувати правкою на відповідному інструменті, такому як: заточні камені, мусат і інші пристосування для заточування . У разі виявлення великих сколів або заминів ріжучої кромки, слід звернутися до кваліфікованого фахівця.
8 ) Необхідно підтримувати гостроту ножа, періодично заточуючи його до досягнення прийнятної міри гостроти ( упевнений різ паперу). Це дозволить зробити роботу з ножем комфортною і безпечною . Якщо немає можливості самостійно забезпечити якісне заточування, слід звернутися до кваліфікованого фахівця.
9) Складні ножі, ножі оснащені механізмом блокування клинка, а також ножі автоматичної і напівавтоматичної дії, необхідно оглядати на наявність несправностей в роботі механізмів, періодично очищати від пилу і змащувати частини, що труться . У разі виявлення серйозної несправності, необхідно зробити ремонт або заміну частин, звернувшись до виробника.
4. Рекомендований метод зберігання
Умови зберігання ножів, прямо впливають на стан ножа і довговічність його безпечного використання за призначенням. Зберігання слід забезпечувати в місці, захищеному від дії ультрафіолетового випромінювання, високих і низьких температур, вологи і пилу . Також не слід допускати третіх осіб, дітей і тварин до ножів, що знаходяться на зберіганні. У випадку якщо клинок ножа виконаний з вуглецевої марки сталі, його необхідно зберігати із забезпеченням вентиляції, бажано окремо від піхов. Клинок має бути покритий тонким шаром нейтральної олії, загорнутий в натуральну тканину, а в тару, передбачену для зберігання, бажано покласти декілька пакетиків силікагелю.
5. Операції, які не рекомендується робити ножем
При використанні різального інструменту залежно від обставин, виникає потреба в невластивому для такого інструменту застосуванні. Бажано не використовувати ніж, не за його прямим призначенням без крайньої на те необхідності, оскільки це може призвести до ушкоджень ріжучої кромки або клинка в цілому.
Не рекомендується :
1) Розрізати багатожильні мідні і алюмінієві проводи.
2) Використовувати клинок в якості консервного ножа.
3) Використовувати клинок в якості важеля .
4) Використовувати ніж в якості сокири, при розділенні поліна на тріски ( батонінг ).
5) Проводити розрізання матеріалів на твердій поверхні, що має абразивні властивості (бетон, мармур, асфальт, керамічна плитка, скло і інше).
6) Використовувати ніж для копання ґрунту .
7) Використовувати ніж в якості гака, опори, фіксувального клину, кілочка для намету.
8) Виконувати операції з ножем, припускаючи ударні навантаження і навантаження на злам, при температурі нижче нуля градусів за Цельсієм.
6. Операції категорично заборонені при поводженні з ножем
Існують операції, невластиві для різального інструменту, і ножа зокрема . Дії, подібні до вказаних далі, неминуче призведуть до серйозних ушкоджень ножа, оскільки є грубим порушенням правил експлуатації. Крім того можуть привести до травм користувача і третіх осіб . Також нецільове використання призводить до втрати гарантії від виробника.
1) Використовувати ніж в якості зубила, лому, керна і пробійника .
2) Використовувати ніж для рубання, різання, стругання металевих предметів, таких як цвяхи, арматура, одножильні алюмінієві дроти, металеві багатожильні троси .
3) Використовувати ніж в якості викрутки, скребка, циклі, а саме відвертати вістрям шурупи, болти, а також відскрібати ріжучою кромкою фарбу, іржу, клей .
4) Використовувати ніж в якості паяльника, а саме нагрівати ніж для подальшого пропалювання, припаювання, обробки країв синтетичних і інших матеріалів.
5) Використати ніж в якості відмички або універсального ключа.
6) Стукати металевим молотком по обуху, ріжучій кромці або будь-якій іншій складовій частині ножа.
7) Використовувати ніж в якості інструменту для манікюру, а саме очищати нігті, зрізувати кутикули і інше.
8) Використовувати ніж в якості зубочистки.
9) Проводити удари ріжучою кромкою об кромку або обух клинка іншого ножа .
10) Використовувати ніж в якості склоріза, для розмітки або нанесення штрихів на скляні і керамічні предмети.
11) Використовувати ніж в якості риболовного вантажу.
12) Використовувати обух, вістря або ріжучу кромку для відкривання пляшок з газованими і слабоалкогольними напоями. А також для відбиття шийки пляшок будь-якого типу.
13) Використовувати в якості інструменту для витягання або досилання патрона вогнепальної зброї будь-якого типу .
14) Використовувати в якості альпіністського інструменту, гака, карабіна і іншого.
15) Використовувати в якості метального снаряду, за винятком спеціально призначених ножів, призначення яких вказане виробником на самому ножі, на упаковці або іншим доступним способом.
16) Використовувати ніж для розмішування клеєвих сумішей, цементу, вапна, алебастру, а також агресивних або хімічно-нестабільних розчинів.
17) Нагрівати вище за температуру кипіння води .
18) Мити в посудомийній машині .
19) Сушити в мікрохвильовій печі, газовій або електричній духовці.
20) Використовувати в якості медичного інструменту для репозиції зламаних кісток носа.
21) Використовувати в якості свердла для льоду і інших матеріалів високої твердості.
7. Рекомендовані методи заточування
Для підтримки необхідної міри гостроти, в процесі профілактичного догляду за ножем, рекомендується використовувати справний інструмент для заточування і правки, а також дотримуватися техніки безпеки і правила заточування. У випадку, якщо заточити ніж самостійно неможливо, слід звернутися до кваліфікованого фахівця.
Методи заточування і правки :
1) Ручне заточування на синтетичному і натуральному заточному камінні.
2) Ручне заточування на алмазних і ельборових брусках .
4) Ручна правка на керамічному або металевому мусаті
5) Напівмеханізоване заточування і правка на спеціалізованих пристроях таких як : Lansky sharpening system, Spyderco Triangle, Apex Edge Pro і інші .
6) Механізоване заточування на електроточилі або гріндері. Рекомендується не застосовувати без серйозного досвіду - як правило таке заточування повинно здійснюватися при формуванні нової ріжучої кромки кваліфікованим фахівцем при значних сколах і заминах.
Висновок.
Ніж, це ріжучий інструмент, призначений для широкого кола завдань, проте як у будь-якого інструменту, у ножа круг завдань, для яких він сконструйований і виготовлений . Виконання ножем завдань на які він не розрахований, найчастіше призводить до повної або часткової втрати ріжучих властивостей, в окремих випадках до повного руйнування конструкції . В той же час, грамотне використання дозволяє продовжити термін служби ножа, а також зробити роботу безпечною, а результат передбачуваним .