Сказ.

Франківщина: Стріляти не можна зволікати

Чому місцева влада Івано-Франківської області блокує роботу мисливських господарств

Нагадаємо, що на початку грудня 2023 року Міндовкілля видало Наказ «Про затвердження Лімітів та Норм використання мисливських тварин на мисливський сезон 2023–2024 років».

У Наказі зазначено, основна його мета – запобігання новим спалахам епізоотичних хвороб тварин, не допущення їх подальшого поширення і зменшення ризиків для здоров'я тварин та людей, забезпечення раціонального використання державного мисливського фонду.

Ліміти тотримали 8 областей, в тому числі й Івано-Франківська. Норми нелімітованих Міндовкілля погодило всім областям. Але користувачі мисливських угідь Івано-Франківської області стикнулись із опором влади і не бажанням йти на зустріч, не зважаючи на епідеміологічні загрози такої позиції.

Для законного регулювання чисельності диких тварин Міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства та ОВА Франківщини мають погодити користувачам відповідні Накази, але віз і нині там. Як повідомляє ЕКО-інформ, місцева влада НЕ погоджує Накази і блокує роботу мисливської галузі в усіх західних регіонах: Хмельниччині, Закарпатті, Львівщині, Тернопільщині, Буковині.

Більше того ГУ Національної поліції області, до повноважень якої не входить погодження Наказів користувачів мисливських угідь щодо регулювання чисельності дичини, зокрема хижаків, за наказом ОВА заблокувало роботу мисливської галузі в області (лист №220/108/40-2023 від 21.11.23): «...ГУНП в Івано-Франківській області не може погодити проведення заходів по регулюванню чисельності лисиць (методом відстрілу) ... з метою виконання Протоколу засідання ДНПК при облдержадміністрації від 20.04.2023 № 1 та Плану протнепізоотичних заходів основних інфекційних та паризатарних хвороб тварин рекомендуємо провести дані заходи з використанням сіток та пасток для відлову тварин живцем, пасток для добування хутрових звірів з науковою метою».

Ви серйозно? Таке враження, що поліція знущається з користувачів мисливських угідь. Таку відповідь можна було очікувати від так званих «зооактивістів», але точно не від національної поліції. Впевнені, що їм добре відомо – ефективно регулювати чисельність хижака сітками і пастками просто не можливо – це нонсенс. Живцем можна відловити лише поодинокі особини дичини у випадку їх розселення чи для науки. А для стабілізації епізоотичної ситуації в області, лише лисиць треба вилучити кілька сотень особин. Як це зробити сітками чи пастками? І що робити з живцем відломленими хижаками, у тому числі хворими на сказ? Тримати у притулках чи вивозити в інші області?

Користувачі мисливських угідь Франківщини, згідно із Законом України «Про мисливське господарство та полювання» направили Наказ про регулювання чисельності дичини на погодження до Західного міжрегіонального управління ЛМГ, але відповіді від лісівників (на момент публікації матеріалу) вони так і не отримали, хоча Наказу ОВА на заборону полювання в області немає.

Тим часом на Франківщині ситуація з чисельністю хижаків та смертельними хворобами, які вони розповсюджують погіршується. Нещодавно, як повідомляє Держпродспоживслужба, на території Городенківської міської громади Коломийського району та Калуської міської громади області встановлено випадки на сказ лисиці. Запроваджено карантин. З проблемою зростання популяції лисиці до Калуської районної ДНПК звернулися старости кількох старостинських округів: «Тварини приходять на вулиці і навіть крадуть свійську птицю із людських обійсть. Крім того, часто вони оселяються у закинутих будівлях на околицях сіл. Лисиці - потенційно небезпечні, адже можуть бути переносниками сказу. Здійснити відстріл лисиць без дозволу Ради оборони області Українське товариство мисливців та рибалок – не може». Влада району звернулась до ОВА дозволити відстріляти лисиць. У Пасічнянській громаді виявили сказ у кота. У селі Яворів Косівської територіальної громади виявили лисицю зі сказом. Тепер село Яворів, його присілки та мисливські угіддя у радіусі 5 км вважаються загрозливою зоною. У селі Витвиця домашній кіт покусав людей. У селі теж оголосили карантин. У селі Лісна Слобідка скажений кіт покусав двох дітей та жінку…

Все це наслідок неконтрольованого зростання і розповсюдження чисельності диких хижаків, адже на сьогодні на думку експертів, у тому числі ВООЗ та ФАО має проводитись комплексна робота профілактики сказу шляхом пероральної імунізації і регулювання чисельності. Але влада області, як бачимо, цього або не розуміє, або свідомо веде область до епідеміологічної катастрофи.

Ось як ситуацію, що склалась на Франківщині, коментують користувачі мисливських угідь на яких лежить відповідальність за регулювання чисельності лисиці та інших переносників хвороб:
– Дозволити користувачам мисливських угідь регулювати чисельність диких тварин – це не лише питання вирішення проблеми росту чисельності хижаків, розповсюдження сказу та АЧС, а ще й залучення мисливців до цих процесів, які фінансують мисливську галузь. Ці фінанси нині нам вкрай необхідні для утримання єгерської служби та сплати податків, – роз’яснює голова Івано-Франківської обласної організації Михайло Лущак. – Окрім епізоотій нас турбують ще й браконьєри. Ми – користувачі мисливських угідь, не в змозі самотужки, без єгерів, без мисливців, подолати армію озброєних до зубів, з ночниками та тепловізорами порушників закону. Крім того, знаходження мисливців в угіддях на законних підставах – зменшує в кілька разів наявність там «хижунів» – любителів халявної наживи.
Дякуючи працівникам поліції нещодавно виявлено факт незаконного відстрілу оленя. У браконьєрів вилучено більше десятка незаконно добутих рогів оленів і козуль, м’ясо диких тварин, нарізну зброю, тепловізор, приціли, глушники, рації. Це одна із багатьох бригад «хижунів», яка вже не буде приносити шкоду природі. Також нами разом з поліцією було зафіксовано випадок незаконного добування угіддях УТМР – кабана, під час якого загинув один з браконьєрів від кулі спільника. Слідство по ньому триває.
Але виявити порушників – це пів справи, а от притягнути їх до відповідальності – задача не з простих. Вина тому – недолуге законодавство. Але це тема іншої, довгої розмови.
За два роки ми втратили 50% членів нашої організації, втратили фінансування. Частина з них воює на фронті, частина – пішла саме через відсутність можливості долучатись до регулювання чисельності дичини. Заборона полювання – регулювання чисельності диких тварин, веде до того, що ми остаточно втратимо можливість утримувати єгерську службу. Такими темпами за рік наша організація перестане існувати. Хто тоді буде виконувати всю нашу роботу? Невідомо!, – стурбований голова організації. – Але поки, не зважаючи на дуже скрутне фінансове становище, наша організація намагається виконувати свої обов’язки. Ми утримуємо єгерів, викладаємо корми для дичини, ведемо охоронну діяльність, сплачуємо податки, допомагаємо нашій армії – робимо все для нашого народу і для країни. Тож сподіваємось, що наша влада зрозуміє всі наші проблеми та значимість мисливської галузі для країни і піде нам на зустріч.

Лист ГУ Національної поліції області №220/108/40-2023 від 21.11.23: https://drive.google.com/.../1hDanMzkguYZ_mpa.../view...

@читачі
Кабінет Міністрів України
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України
Державне агентство лісових ресурсів України
ДП "Ліси України"
Товариство лісівників України
Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь
Українське товариство мисливців і рибалок - УТМР

Підписуйтесь на офіційну Фейсбук сторінку Українського товариства мисливців і рибалок (УТМР), щоб завжди бути в курсі подій, які відбуваються в організації і мисливській галузі: https://www.facebook.com/HUNTERSUKRAINE
Відвідайте офіційний сайт УТМР: https://utmr.org.ua
 

VS1975

Снайпер
Можна багато говорити на цю тему, але такі новини вводять у ступор. Те, що діється в країні - просто жахає. В країні, яка воює з зовнішнім ворогом, внутрішні вороги безкарно руйнують те, що зробили та надбали без їх участі. Суцільне невігластво чи свідоме знищення нації ?
 

1gena73

ветеран форуму
надійна команда
Не грузяться відео. В мене є декілька саме з Франківщини, де стада "скажених" диких кабанів ходять нелякані. Думаю саме це і реальна причина "розголосу". А лисиці завжди були тільки привід, вони не смачні :)
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Не грузяться відео. В мене є декілька саме з Франківщини, де стада "скажених" диких кабанів ходять нелякані. Думаю саме це і реальна причина "розголосу". А лисиці завжди були тільки привід, вони не смачні :)
цьогоріч сталось те, чого не було ніколи за пам'яті найстаріших жителів мого села - пара вовків, великих судячи зі слідів, днювала за кілька десятків метрів від жилої хати. та й молодий вовчок гасає недалеко від села уже не перший раз, точніше курсує між селами. ніхто тим не переймається. лиса стало стільки, що вночі підходять до домоволодінь за 20 м від собачого вольєру в центрі села.
 

1gena73

ветеран форуму
надійна команда
Стільки кабана, косуль за два роки "тиші" і треба повірити тому, що вовки прийшли полювати на людей?
 

1gena73

ветеран форуму
надійна команда
Неодноразово чув, може не від самих "найстаріших", але вже доволі поважного віку мисливців (доречі, наших форумчан), що такої кількості дичини як зараз вони не пам'ятають.
 

VS1975

Снайпер
Неодноразово чув, може не від самих "найстаріших", але вже доволі поважного віку мисливців (доречі, наших форумчан), що такої кількості дичини як зараз вони не пам'ятають.
Можливо десь так і є. В наших краях нічого особливого не спостерігається. Кіз трішки побільшало, зайця дуже мало.
 

VS1975

Снайпер
А єгеря зараз теж не можуть виконувати свою роботу? Я просто не в курсі, тому і питаю.
Заборонено відстріл хижака по більшості областей. Єгері б'ють, на свій страх і ризик, тільки копитних. Це у нас таке. Як у інших - не знаю. Але тема про сказ.
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Місцева влада забзділа.
о... відлов, в селі то можна забезпечити, правда без переселення ;) . а куди мають переселяти відловленого скаженого лиса?
Неодноразово чув, може не від самих "найстаріших", але вже доволі поважного віку мисливців (доречі, наших форумчан), що такої кількості дичини як зараз вони не пам'ятають.
окрім лиса та фазана нічого не додалось, а, ще європейського лісового кота хоч дупою жуй
 

VS1975

Снайпер
так як і в тебе. тільки не єгері, а вершки обчества, все як положено з теплаками та глушкиками
У нас серед білого дня проводили загін у лісі. Все як у старі добрі часи. Люди чули до десятка пострілів.
 

1gena73

ветеран форуму
надійна команда
Артурчик, ти забув що я з Луганської області і все те, що зараз обговорюється, ми пройшли ще з 2014 року? Нащо мене запевняти в тому, що є і які я бачив зміни за 8 років? І за майже 35 років полювань можу порівнювати як було тоді, тоді і тоді. Я застав навіть полювання радянських часів, з батьком, юніором в УТМР. Дичини в нас там стало в рази більше. Окрім лося, хоча в 2018-2020 почали заходити, мабудь з рашки.

Окремо про лисицю. В моєму краї живе така тварина як байбак. Зараз мало стало, різні причини. Але нори бабачі у нас на кожному кроці. Лисиця, навіть здоровий лисовин, вільно проходить в такі нори і використовують кругом, селяться, живуть, плодяться. З середини 90-х до кінця нульових з лисицею була прямо біда, настільки її було багато. І сказ, і скарги людей, шкода подвір'ям,все було. А потім лисиця щезла. Не знаю чому, ніде офіційної інформації я не бачив. Після того як декілька років підряд почали розвозити вакцину від сказу, лисиць стало менше. Може це якось сказалося, плюс спека, чи повиздихали, хз. Якоїсь повальної кількості трупів не було видно, може там в горах і здихали, не знаю. Але коли раніше на один заячий слід було 2-3 лисячих, то починаючи з 2014-15 стало все навпаки. В нас була проблема за сезон відстріляли і надати 2-3 лисиці з обходу на аналізи.
 

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Якоїсь повальної кількості трупів не було видно, може там в горах і здихали, не знаю. Але коли раніше на один заячий слід було 2-3 лисячих, то починаючи з 2014-15 стало все навпаки. В нас була проблема за сезон відстріляли і надати 2-3 лисиці з обходу на аналізи.
лис перед смерттю як правило намагається вилізти з нори, кілька бачив біля нір, а кілька навіть в норах на виході так і заклякли - не вистачило сил вилізти. якщо чесно, лисицю та сказ відповідно, найкраще і найдієвіше контролює ціна на шкурку та петельщики, і хто б що не казав. ні гончатники, ні норовики, ні купа відстрільних бригад ситуації не змінять. 1 толковий петельщик за сезон по ефективності рівнозначний 15 мисливцям, які регулярно полюють лише лиса з гончаками. це не заохочення, а констатація фактів. будучи на полюваннях не раз пересікав людські сліди в лісосмугах, а йдучи по них і знімаючи петлі дуже часто знаходив 1-2 а рідше і 3-4 лиси. при чому зайця попадалося вкрай мало.
 

1gena73

ветеран форуму
надійна команда
Згоден. Тоже була проблема петель. Знімали ми їх десятками. Спаніель РОС мій попадав в такі кожну 2-3 петлю. Правда з ним проблем не було - як тіко попадав, то починав волати що дурний :) а от гончий попадав всього пару разів, але в петлі стояв мовчки.
Доречі, десь до 2015-2017 року, точно не пам'ятаю, лисиця була більш менш затребувана. Здавали ми їх і міняли на бензин. А шкурки контрабандою перекидали в рашку, був економічний зиск. Але потім кордони остаточно прикрили і попит впав зовсім.
 

Volodia Hirniak

Мисливець
лиса стало стільки, що вночі підходять до домоволодінь за 20 м від собачого вольєру в центрі села.
Я особисто підтвержую це, в мене два лиса не то що 20 метрів від хати, a проходять аж прямісінько за самою стайнею.......
 
Останнє редагування:

1gena73

ветеран форуму
надійна команда
Лис - це по суті собака. З притаманною собаці цікавістю і таке інше. Ферми, тракторні бригади, смітники, звалища, інші подібні місця життєдіяльності людини, завжди тягнуть їх як магнітом.
 
Зверху