Обробка трофея

TOZ-34ER

ветеран форуму
надійна команда
Велике прохання до всіх форумчан. Можливо хтось знає та вміє вичиняти лисячі шкури, напишіть будь-ласка способи та фото (по можливості) Дякую всім.
 

Крук

Мисливець
Доброго дня шановні форумчани. Наведу два способи вичинки шкур в домашніх умовах. Можливо вони не є цілком добрими і сучасними, але зате доступні, і не зовсім складні; я і мої товариші користуємось ними вже багато років, і поки що ніяких скарг немає.

1.
Спочатку зі шкір потрібно зняти мездрю. Після цього полощимо шкури у холодній воді, до тих пір поки вони небедуть чисті.
Беремо 15л води розчиняємо у ній 2,5 кг солі, додаємо туди 0,5л акумуляторної кислоти(при цьому обовязково дотримуємось ТБ). Занурюєм туди шкіри на 3-4 доби. Після цьго вийміть з розчину по черзі всі шкури, використовуючи дерев `яну палицю, і помістіть їх в ємність з чистою водою - треба змити зі шкур надлишок солі. Щоб шкури краще промити, їх потрібно протягом 5 хвилин помішувати і поплескувати палицею.
Деякі додають у воду для полоскання харчову соду, щоб нейтралізувати залишки кислоти в шкірі. Це дозволяє застрахувати людей з чутливою шкірою від можливих роздратований. Але з іншого боку при цьому нейтралізується кислота, яку використовували саме для збереження шкури. Тому, перш ніж сипати соду для промивання вироблених шкур, вирішите, для якої мети ви будете їх використовувати. Якщо передбачається, що шкура або хутро будуть стикатися зі шкірою людини, то потрібно полоскати її у воді з содою. А якщо шкуру кинуть на підлогу як килим, або повісять на стіну, то на мою думку, соду при полосканні можна не додавати.
Промиті шкури потрібно повісити на стійку і міцну поперечину, щоб з них стекла вода.
Потім просочіть копитним маслом губку, ганчірку чи пензель і нанесіть масло на все ще мокру мездру. Для цього вам буде потрібно 30 г копитного масла. Воно дуже швидко вбереться в мездру, залишивши лише легкий маслянистий наліт.

Тепер шкуру потрібно натягнути на дерев'яну решітку або настил. Прибиваючи шкуру до настилу, обережно розтягніть її так, щоб натяг шкіри відчувалося, але не дуже сильно. Перенесіть настил з натягнутою шкірою в тінь для просихання.
Не виливайте залишився після вичинки шкір кислий розчин без нейтралізації. Щоб нейтралізувати кислоту, достатньо двох пачок соди. Під час реакції розчин почне сильно пінитися і виділяти токсичний газ. Тому краще робити це на дворі.
Шкури в період просушування потрібно щодня перевіряти. Коли мездра в центрі здасться на дотик сухою, еластичною і м'якою, зніміть шкуру з настилу, розстеліть хутром вниз і пройдіться по міздрі металевою щіткою, або краще розтирати шкуру руками. Завдяки цій процедурі шкура стає м'якою і більш світлою. Не слід занадто ретельно працювати щіткою або терти якийсь один ділянку шкіри. Просто постарайтеся надати мездрі вид замші. Після цього шкуру потрібно підвісити на пару днів для остаточного досушування.
Даний розчин розрахований на 6 шкур. Для вироблення меншої кількості шкур скорегуйте зазначені цифри.

2. Другий метод;
Готуємо розчин:
Беремо 10л води, 2л оцту, 2кг солі.Розчиняємо це все уводі і зенурюємо шкури на тиждень часу. Далі все як в першому випадку.
Ось,що з того виходить:
 

Вкладення

канюк

Мисливець
Дякую Вам Крук. А що таке копитне масло, і де його взяти? Наперед дякую. З пов.
 

Крук

Мисливець
Доброї ночі ув. канюк,копитне масло-це суміш говяжого жиру,мила і нашатирного спирту.
Спосіб пригутовання:
Беремо 0,5л.говяжого жиру,розтоплюємо,додаємо до нього одне розтоплене мило,та одну ст.ложку нашатирного спирту.
 

TOZ-34ER

ветеран форуму
надійна команда
Ці способи вичинки стосуються тільки лисячих шкір чи всіх пушних?
 

саня+

Новачок
Привіт! А якщо замість говяжого жиру,якись другий наприклад свинячий?
 

Крук

Мисливець
Доброго вечора ув.саня+, можна звичайно свинячий, після нанесення покласти шкуру мездрою до мездрі на 3-4 год. потім протерти мездру ганчіркою, добре видалити всі залишки суміші. Інакше шкіра буде трохи жирною.
При нанесенні, суміш повинна бути в розтопленому вигляді.
 

TOZ-34ER

ветеран форуму
надійна команда
Шановник Крук а на що Ви натягуєте шкіри?
 

TOZ-34ER

ветеран форуму
надійна команда
Ще мене цікавить сушка шкіри. Яким чином Ви їх сушите?
 

Крук

Мисливець
Доброго дня Ув.TOZ-34ER в теплу погоду шкіри найкраще сушити на дворі, щоб їх продував вітер. Якщо погода погана, то робити це слід в якомусь теплому приміщені, але щоб температура не перевищувала +30 градусів. Саме головне, щоб не пересушити шкіру,(інакше потім ви її не витрете так щоб вона мала вмгляд замші) як тільки шкіра почне біліти, і на дотик беде суховатою, зразу треба починати терти.
Шкіри для просушки я натягую на дерев"яні правила мездрою на двір. На фото для лисячих шкір, для інших можна зробити відповідно менші чи більші.
 

Вкладення

саня+

Новачок
Рецепт чинки почти тотже,жировка немного инакше я делал(подсолнушное масло и нашатирь)
 

Крук

Мисливець
Шкуру свині можна обробляти таким самим методом(Важливо тільки зняти весь жир). Тільки кваситись вона повинна довше(1,5-2 тижні). Після цього витягуємо її, вішаємо щоби стекла і розтягнувши її прибиваємо цв"яхами до якогось дерев"яного щита, або рамки. Як тепла погода, ставомо не дворі, якщо холодна то в якомусь теплому приміщені. І кожен день тремо дошчиною набитою цв"яхами, до тих пір поки шкіра не висохне. Після цього можна її по ккраях обрізати ножецями.
Після сушки шкура звичайно не буде м"якою,- буде як фанера, але повісити на стіну, чи застилити на підлогу можна, і зберігатися вона буде.
 

Вкладення

Зверху