Так я ето, продолжаю продолжать... скоро потягне на холодненьке пивце і добрячу тараньку, так отож... беремо річкову рибу (добре було б, щоб білих порід - плітка, але не зараз бо пісна перед нерестом, головень, жерех, підуст, краснопірка, густера, можна окунь та судак), миємо, та ріжемо через спину повздовж - спочатку ставимо на живіт, пробиваємо біля голови та тягнемо попід хребет до хвоста, розвертаємо та прорізуємо голову, виходить така собі "камбала". виймаємо кишки та промиваємо у воді, та складаємо, щоб стекла, підготовану посудину - пластикове відро від оседедців овальне найкраще - солимо дно, далі ставимо рибину м"ясом догори та дуже гарно солимо, особливо голову з зябрами, перевертаємо посоленим м"ясом до дна, а лускою догори, так викладаємо шар, присолюємо легко, і так знову шар. більшу рибу ставимо так щоб була знизу та краще просоліла, накриваємо товстим пакувальним папером та ставимо вантаж - камінь. так тримаємо - дрібну рибу - 1-2 доби, середню та більшу (до 1 кг) - 3-4 доби. риба має пустити червону юшку та мати оселедцевий запах. не бійтесь переборщити з сіллю, лишнє риба не вбере, а недосол буде мати душок. потім беремо просолену рибу та зливши юшку, промиваємо від солі в холодній воді 2-3 рази, та замочуємо в тому ж відрі таким чином - скільки днів була в солі стільки ж годин мочити, через годину змінюючи воду на свіжу - не лінуйтесь собі ж робите! вивішувати краще вечором на горищі на гачки з алюмінієвого дроту попід зябра зі сторони розрізу - гачок не дає рибі скластись удвоє, так швидше сохне. термін висихання залежить від погоди, розміру риби, та того яку ступінь вяленості Ви любите. зняту рибу зберігати в паперовому мішку в сухому прохолодному місці. розживусь фотиком - сфоткаю та викладу сам процес при нагоді.