Ягдтер'єри

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда

1gena73

ветеран форуму
надійна команда
Всі говорять про "універсального" ягдтер'єра, але в власності його ніхто не мав.
Що ви вкладуєте в поняття "універсальний мисливський собака"? Я вам привів для наглядності дисципліни, з яких оцінюється конкретно ягдтерєр. "Універсальність" - це більше, ніж ОДНА мисливська дисципліна. "Універсал" - це не "супермен", не треба плутати. Хоча особиста реакція на попередній пост - якраз дратхаари трішки супермени :D:D:D

Останнє редагування:
У мене ягд вже 8 рік, до цього в мого близького родича ягди були років зо 20 мабуть, а ще раніше було два фокси в нього сучки гарні але що запамяталося дядько постійно прибігав за лопатою, з ягдами також таке траплялося але рідше. І я коли ще був малим і дуже хотів на полювання мене брали поводарем собачок тож трошки бачив полювання з цими собачками. Що хочу сказати за універсальність цієї породи: мій - якщо збити крижня на чисте плесо як далеко він не впаде він його подасть, навіть інколи брав на руки і підіймав щоб він побачив трофей тоді здобич наша. Якщо падає в плавнях в густий очерет він шукає хвилин 5 і виходить якщо не знайшов, йому важко борсатись в багнюці. Так само і голуба збив у соняхах він знайшов приніс, але потрібно йти і вказувати йому приблизне місце падіння, це не лягава яка сама це все робить і це потрібно розуміти. Інколи по його поведінці по пошуку стає зрозуміло що зараз підіймуться куріпки чи перепілка. Правда інколи може скубти пір"я на пернатих. По пуху гарно підіймає все що ховається в травичці, очереті, чагарниках і т.д. З підйому подає голос (з голосом працює тільки по зрячому). Чудово добирає підранків (як для мене це саме головне). У норі довго не перебуває в злісний контакт не йде, пощіпав лиса, подразнив, гарно облаяв і до мене наверх. Після декількох таких заходів зазвичай лис виходить з нори потрібно тільки трішки зачекати але може і не вийти тоді він в цей раз не наш... Собаку на повідець і пішли далі. На борсука не пускаю взагалі якщо і вскочив відразу при виході забираю подалі. Головна проблема це кози. Він її чує дуже здалеку і як піде то можна годинами чекати але завжди повертається на місце підйому. Взагалі гарний помічник компактний, так в ньому є якась універсальність але не потрібно вимагати з нього те для чого передбачені інші породи.

Останнє редагування:

Varjag229

Снайпер
Німці намагаються правильною селекцією зробити і підтримувати поголів'я ягдтер'єрів придатними для роботи в норі, на сліду з голосом і на воді.
Для того собаки віком до 36 міс. обов'язково мають здати екзамен на відповідність породі ZP (перевірка ВРОДЖЕНИХ робочих якостей), що впливає на племінне використання собаки.
Собака, яка віддає голос на сліду зайця лише по-зрячому отримає за цей елемент випробувань не вище 2 балів з 4.
Особисто відмічав, що собаки з гарним чуттям, а відповідно, й з віддачею голосу на сліду вухастого не по зрячому, мають швидший і ширший пошук, краще працюють на сліду ( у тому числі - кров'яному), швидше знаходять підранка (що звіра, що птицю), працюють "верхнім чуттям", а не "ковиряються на сліду".
Якщо собака не дуже любить воду й у теплу йде неохотно, вона у холодну не піде взагалі. Знову ж, це все об'єктивно видно на ZP.
Якщо розуміти, що ягдтер'єр створений для пошуку, підйому і переслідування з голосом або зупинення дичини, пошуку й добору підранків, апортування дрібної дичини (пух - перо), боротьби з лисицею в норі, й окремі, не дуже злобні але дуже в'язкі особини - для роботи по борсуку в норі, - тоді це універсальна собака.
П.С. Окремі наші собаки мають свої пріоритети у полюванні залежно від генетики (походження), ступеню вираженості мисливських якостей (злоба, в'язкість, чуття (нюх), любов до води) та досвіду притравок і полювання. ІМХО.
П.П.С. Як правило, кобелі більш універсальні, ніж суки й у них на вищому рівні розвинуті мисливські якості. Принаймні у мене з 9 ягдів (5 кобелів та 4 суки за 23 роки) - були справді універсальні 4 кобеля (з видатними робочими якостіми) і, з натягом 3 суки (одна панічно боялась воду - продав у 1 рік 4 місяці), 2 віддавали голос лише по зрячому зайцю, хоча в норі відмінно.

Мабуть дуже багато чого залежить від власника як він виховає пса не тільки ягда. Кожен дресирує під себе що йому потрібно від собаки на яку дичину більше притравиш по тій і буде він краще працювати. До речі я дуже рідко бачив ягдтерєрів які не брали б домашню птицю мій це не робить я можу сміливо ходити з ним без повідця на ставках з домашніми птахами і він їх не чіпає.

Varjag229

Снайпер
Ягда, як і любу собаку мисливської породи, щоб з нього виростити МИСЛИВСЬКУ собаку, треба у віці від 3-х місяців починати знайомити з угіддями, наводити його на слід дичини, яка цікава власнику, заохочувати, коли пес йде по сліду, віддає голос. Можна в ігровій манері вчити апортувати крило качки та шкіру зайця.
Тоді дорослий пес буде добре орієнтуватись в угіддях, не боятись води (за рідким виключенням), вміти користуватись нюхом, мати пошук, не буде ховати биту дичину від господаря.
Злоба і в'язкість до норного звіра - головне НЕ ПРИПАЛИТИ собаку ранніми притравками з контактом. Але й не треба тренувати молодих собак по слабкому звіру (з відсутніми іклами).
П.С. Дресура і соціалізація - то про зручність собаки у побуті та її безпеку в місті (автомобілі, коти, інші собаки та чужі люди).

Yura_83

Moderator
Команда форуму
Їх темперамент... треба, щоб у власника був аналогічний, ці собаки, як на мене, не всім під силу по характеру. Мені здається що в побуті з алабаєм спокійніше аніж з ягдтер'єром.

Для полювання, наприклад для мого регіону, це найбільш різностороння та добутлива порода.

вовцюгака

Мисливець
А я бачив,як після пів дня полювання у високій траві,господарі ягдів,носили їх у рюкзаках!!!
У високій траві і ЗСЛ не довго витримає,а спаніель ледве просувався більше 3-5 метрів.Я писав про очерет ,чагарники і т.д,Густий очерет таж сама ситуація-непрохідний.І пускати в непрохідні хащі собаку-абсурд.

1gena73

ветеран форуму
надійна команда
Якісь нові ввідні для мене :) На кого полюємо? В траві? В очереті? Конкретизуйте умови, вид дичини, період року. Якщо там, в густій траві, непролазному очереті, є життя, тварина чи птиця, то собака буде працювати і шукати ту дичину. Де живе і ходить звір, там буде працювати і собака. Більш чи менш успішно, але вона буде шукати конкретно цього звіра. Якщо сухий очерет і полювання на лисицю, то там ягдтерєр "як риба в воді", ганяє по лисячим стежкам, бо і лис йде певними маршрутами, а не ломиться навпростець. І ягд не буде різатися об очерет так, як гончі. Якщо в густій траві сидить фазан - то дратхаару пофіг, якщо фазан туди зміг зайти, залетіти і дає запах - дратхаар його "виколупає". Ну, і т.д. і т.п. Це звісно якщо ми обговорюємо саме собак мисливських :)

Корнилов

Снайпер
У високій траві і ЗСЛ не довго витримає,а спаніель ледве просувався більше 3-5 метрів.Я писав про очерет ,чагарники і т.д,Густий очерет таж сама ситуація-непрохідний.І пускати в непрохідні хащі собаку-абсурд.
А ми,полюбляємо не прохідні хащі.

Зверху