Сказ.

Коваленко А

ветеран форуму
надійна команда
наші лисогони ніби за 2 місяці замордували 3 лиси. а один петельщик, ще й дебільчик (я вже описував цей випадок), ще місяць тому зловив в межах села 6 шт. і нараду не проводили :) :) :) .
поки результати видно по Франківщині, ті що Ігор показує. і то в межах області то краплина в морі. все це
Артур, поміняй пластінку, бо вже по п'ятому кругу пішов, про одне і теж :D :D :D

Fazer

Мисливець
На Чернігівщині скажений лось кидався на автомобілі – продовження історії
Photo of Журналіст Журналіст14.01.2025
0 125

Ми вже інформували, що на Чернігівщині непроста ситуація зі сказом. Зокрема, один із яскравих випадків трапився в Березнянській громаді якраз напередодні Нового року.
У селі Гребля Березнянської громади бачили лося, який поводився агресивно, кидався на автомобілі, пошкодивши кілька з них.
«Ситуація, звісно, складна, і машини були побиті, але з огляду на ситуацію, цієї суботи, 11 січня, на території нашої громади в районі села Миколаївка проведено відстріл хижих тварин. Працівники єгерської служби відстрелили трьох лисиць. Але, скоріше за все, ці лисиці не скажені, бо втікали. Я думаю, що єгерська служба віддала тих лисиць на досліди, аби достеменно з’ясувати, скажені вони чи ні», – в коментарі для «ЧЕЛАЙН» зазначив Володимир Павленко, голова Березнянської громади.

HOWA

Слідопит
. Працівники єгерської служби відстрелили трьох лисиць
У мене виникло просте запитання - а яка єгерська служба: лісівників, УТМР, приватних мисливських господарств, Березнянської громади відстрілювала тих лисів?

HOWA

Слідопит
Отож бо і я, про користувачів мисливських угідь запитав. Хто? Вибачте, але Закон про мисливське господарство знаю не гірше за вас.

Fazer

Мисливець
У мене виникло просте запитання - а яка єгерська служба: лісівників, УТМР, приватних мисливських господарств, Березнянської громади відстрілювала тих лисів?
А що потрібно робити з лосем, піде,іздохне, звірі та птахи будуть його заражену тушу споживати , заражатися та активно розповсюджувати заразу. Поведінка у нього свідчила про наявні ознаки,алеж довідки про наявність(відсутність) сказу він при собі не мав. Хто і що був зобов'язаний зробити ?

VS1975

Снайпер
А що потрібно робити з лосем, піде,іздохне, звірі та птахи будуть його заражену тушу споживати , заражатися та активно розповсюджувати заразу. Поведінка у нього свідчила про наявні ознаки,алеж довідки про наявність(відсутність) сказу він при собі не мав. Хто і що був зобов'язаний зробити ?
Те саме, що і лисицям. Відстріл і голову на проведення аналізу. Туша має бути утилізована ( спалена ).

kef

Зброяр
Ще на початку весни проводили /вакцинацію/ брикетами в угіддях. Літо.Осінь.Контрольні відстріли лиса .В темах є мої 'звіти'. Результат по аналізах негативний.Значить позитив таки є в угідлях УТМР.

kef

Зброяр
Скажіть чесно. Ви б їли ту лосятину разом з /нордом/ ? .
Мене дивує ,чому усе зводиться до негативу.
Раз так подається інформація на загальний огляд то висновок лише один.../співучасть/.
Я немаю жодних притензій до Вас але таке є бачення з допису для читачів форуму який має назву УТМР.

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Ви б їли ту лосятину разом з /нордом/ ? .
коли у якихось 2015-2017 роках пройшла перша хвиля АЧС то з Голованівських лісів вивезли близько 10 рефрежераторів на м'ясокомбінати, хоча простих людей заставляли вирізати, палити і все таке, а то хоч і дикі та панські свинині. з лосем звісно жарт, але підхід що до АЧС що до сказу чисто формальний

kef

Зброяр
коли у якихось 2015-2017 роках пройшла перша хвиля АЧС то з Голованівських лісів вивезли близько 10 рефрежераторів на м'ясокомбінати, хоча простих людей заставляли вирізати, палити і все таке, а то хоч і дикі та панські свинині. з лосем звісно жарт, але підхід що до АЧС що до сказу чисто формальний
Звідки знаєш що формальний ?

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Звідки знаєш що формальний ?
12 років держслужби в природоохоронних організаціях. так, вакцину кидали лисам, бо там треба зробити і відчитатись з фотофіксацією, а з АЧС то нарад стільки відбув - геть кордони ставили, а все рівно польовими дорогами вивозили і різали і на базарах продавали. а панські то взагалі зась! а потім виявилось, що й чуми не було, як свиней не стало... та й таке

paliy

Мисливець
Зараз і Вам kef напише))

• Like
Reactions: kef

kef

Зброяр
12 років держслужби в природоохоронних організаціях. так, вакцину кидали лисам, бо там треба зробити і відчитатись з фотофіксацією, а з АЧС то нарад стільки відбув - геть кордони ставили, а все рівно польовими дорогами вивозили і різали і на базарах продавали. а панські то взагалі зась! а потім виявилось, що й чуми не було, як свиней не стало... та й таке
Якраз то та вакцина і дала певний відсоток для зменьшення випадків хвороби. А усе інше то співучасть усіх гілок влади у підтримці очезамулення.

NORD_10

ветеран форуму
надійна команда
Якраз то та вакцина і дала певний відсоток
а хто перевіряв? може то природний спад популяції? десь сплеск слідом за кормовою базою, а десь і спад через хвороби і т.д.
усе інше то співучасть усіх гілок влади у підтримці очезамулення.
на це припадає 99% всіх видів робіт державних органів
Зараз і Вам kef напише))
нічого нового, то я все пройшов і бачив таксацію зі стелі, і боротьу з АЧС на папері, і сказ, який ніззя показувати.

VS1975

Снайпер
а хто перевіряв? може то природний спад популяції? десь сплеск слідом за кормовою базою, а десь і спад через хвороби і т.д.

на це припадає 99% всіх видів робіт державних органів

нічого нового, то я все пройшов і бачив таксацію зі стелі, і боротьу з АЧС на папері, і сказ, який ніззя показувати.
Я також 17 років пропрацював у схожій структурі. І також, як співає Макаревич " відєл ету жизнь без прикрас " ;) :D.

Fazer

Мисливець
На Коропщині вводять карантинні зони
Добавить новость

Четверг, 16 Января 2025 15:51

Незабаром у старостинських округах Коропщини буде видаватися отрута для боротьби із гризунами (4,5 тисячі упаковок придбали коштом місцевого бюджету).

— Такі заходи викликані випадком лептоспірозу в нашій громаді, — пояснюють у селищній раді.

Про його реєстрацію Коропське відділення ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб» повідомило у грудні 2024-го.
Це бактеріальне захворювання, як відомо, поширюють щурі та миші. Інфекція вражає судини, печінку, нирки, інші внутрішні органи. Без вчасного лікування можливі серйозні ускладнення, навіть летальні випадки.

А через ще одне небезпечне вірусне захворювання — сказ — на Чернігівщині зростає кількість карантинних зон. їх надзвичайні протиепізоотичні комісії визначають з метою ліквідації вогнища захворювання (під час карантину для запобіганняпоширенню хвороби здійснюються адміністративні і медико-са- нітарні заходи). Наприкінці минулого року карантинні обмеження були введені на Менщині — у зоні радіусом 5 км довкола села Гребля Березнянської гро-мади. До неї, крім Греблі, увійшли Березна, Гусавка, Локнисте, Подин, Домниця, Мощне.

Такий захід пов’язаний із зафіксованим випадком сказу в лося, що вчинив справжній погром на дорозі. Тварина поводилася дуже агресивно, кидалася на автівки — у двох із них пошкодила капоти.

Це вже другий випадок сказу в лося на Чернігівщині. Перед цим хвору тварину виявили поблизу села Коша ни Остерської громади на Козелеччині. Там була запроваджена карантинна зона радіусом 10 км, яка охопила 26 сіл.
Зростає кількість карантинних зон і через хворих на сказ лисиць. Скажімо, в зону, визначену довкола села Довжик Новобілоуської громади Чернігівського району, увійшли 24 населені пункти.

Згідно з інформацією начальника відділу організації протиелізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби України у Чернігівській області Анатолія Портянка, протягом минулого року на території Чернігівщини було зареєстровано сказ у понад 30 тварин.

Зверху